![]() |
Uykudan Feragat Ettiren Yemek : Büryan ( Kuyu Kebabı ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uykudan Feragat Ettiren Yemek : Büryan ( Kuyu Kebabı )Büryan - ( Kuyu Kebabı ) Siirt'teki lokantalarda Geceleri 3 metre derinliğindeki özel kuyularda kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryan kebabı, gün ağarmadan servis edilir ![]() Bir dönem tescil girişimi nedeniyle Siirt ve Bitlis arasında tartışmaya neden olan ve daha sonra Kastamonu'nun da dahil olmasıyla 3 ilin sahiplenmeye çalıştığı büryan kebabı, Siirt'teki 10'u aşkın lokantada özel oluşturulmuş 3 metre derinliğinde ve 100 santimetre çapındaki kuyularda gece saat 02 ![]() ![]() ![]() Kuyu içerisinde odun yakılarak, ateş köz haline getirilir ![]() ![]() Kemikli etler, kuyuya yerleşebilecek büyüklükte kulplu kazan içerisine konur, su ilave edilerek köz üzerine yerleştirilir ![]() ![]() Kemiksiz etler, çember şeklinde bulunan demire yerleştirilmiş çengellere, 10-15 tane yarım gövde, leğen kemiğinden asılır ve kuyu içerisine havada kalacak şekilde duvarlara değmeden daldırılır, kuyunun üstü metal kapak ile kapatılarak kenarları kül ile sıvanır ![]() ![]() Pişme esnasında etin yağı, kazanın içine damlayarak, kuyu içerisinde duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesi sağlanır ![]() Ortalama 2-2 ![]() ![]() ![]() ![]() Kemikli etler ise, bir tepsi içerisinde tezgaha konur ve istenilen miktar kadar tartılarak, tuzlanıp, taş fırında ısıtılarak pirinç pilavı üzerinde servis yapılır ![]() Kaynak Derleme ![]() |
![]() |
![]() |
|