08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ev Yapımı Dondurma Tarifleri
Ev Yapımı DondurmaTarifleri
Birbirinden güzel ev yapımı dondurma tarifleriyle içinizi ferahlatın
Muzlu Dondurma

Malzemeler
- 2 kg muz
- 100 gram tozşeker
- Yarım su bardağı su
Yapılışı
Muzları yıkayıp kurulayın Kabuklarını soyup blendere alın Toz şekeri suyla karıştırıp iyice eritin ve muzların üzerine ekleyin Blenderin önce yavaş sonra hızlı devri ile toz şeker tamamen eriyene kadar çekin Çelik bir kaba alıp üzerini streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin 4 saat süreyle, her 30 dakikada bir tahta kaşıkla kenarlarını sıyırarak 2-3 dakika karıştırın Sürenin sonunda çırpma teli ile 1-2 dakika çırpıp üzerini düzleyerek yeniden derin dondurucuya kaldırın 1 gün beklettikten sonra servis yapın
Çikolatalı Dondurma

Malzemeler
- 2 litre süt
- 400 gram tozşeker
- 14 gram yerli sahlep
- Yarım kg damla çikolata
- Yarım su bardağı çikolata kreması
Yapılışı
Toz şeker ve sahlebi karıştırıp kenara alın Sütü çelik bir tencereye alığ ağır ateşte yanan ocağa oturtun
Sahlepli karışımı sürekli karıştırarak ve azar azar ekleyerek süte yedirin Boza kıvamına gelince damla çikolatadan yarım çay bardağını kenara ayırıp kalan karışıma ekleyin Üzerine çikolata kremasını ilave edin 10 dakika pişirip ocaktan alın Oda sıcaklığında da her 10 dakikada bir tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru kaldırıp havalandırarak soğutun
Uygun bir çelik kaba alın Üzerini streçleyip derin dondurucuya koyun Her saat başı karıştırarak 6 saat süreyle derin dondurucuda bekletin 6 saatin sonunda dondurmayı derin ondurucudan çıkarıp ayırdığınız damla çikolataları ekleyin ve tahta kaşıklaa karıştırın Üzerini düzeltip yeniden dondurucuya koyun 24 saat sonra servis yapabilirsiniz
Hindistancevizli Dondurma

Malzemeler
- 1 çay bardağı rendelenmiş hindistancevizi
- Yarım kg süzme yoğurt
- 1 su bardağı tozşeker
- Yarım limonun suyu
- 1 paket vanilya
Üzeri için: 2 paket (80'er gramlık) bitter çikolata
Yapılışı
Derin bir kapta süzme yoğurt ile tozşekeri iyice çırpın Hindistancevizi, limon suyu ve vanilyayı ekleyip, çırpmaya devam edin Donması için buzlukta 1 gece bekletin Diğer taraftan benmari usulü erittiğiniz çikolatayı sıkma torbasına doldurun Bir kepçenin dışına çikolata ile çizikler yaparak çanak şekli verin ve buzlukta 1-2 saat bekletin Dondurmayı servis yapacağınız zaman dondurma kaşığı ile servis tabağına toplar çıkarın Üzerine kepçenin üzerinde dondurup, çıkardığınız çikolata çanaklarını yerleştirin ve bekletmeden servis yapın
Damla Sakızlı Dondurma Tarifi

Malzemeler
- 2 lt
tam yağlı süt (Sütün iyi kalitede olması önemli)
- 2 tatlı kaşığı salep (Hazır içilen saleplerden değil, saf salep tozu olmalı)
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası ya da pirinç unu
- 2,5-3 su bardağı toz şeker
- Bir iki küçük parça gerçek damla sakızı
Yapılışı
Salep, nişasta ve 2 kaşık toz şekeri karıştırın Daha sonra bir bardak süt ilavesi ile karışımı çözün ve bir kenarda bekletin Sütü derince bir tencereye alın ve kaynatın
Kaynamakta olan süte hazırladığımız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin Sütü kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve bu şekilde kaynatın (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır )
Ocaktan almadan 5 dakika önce damla sakızı parçalarını ilave edin
Ocağın altını kapattıkdan sonra yine 5 dakika ara ile ılıyana kadar karıştırın Soğumaya yüz tutmuş olan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın
Dondurucudaki dondurmayı 1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın (Dilerseniz mikser yerine savura savura kaşıkla da çırpma işlemini yapabilirsiniz ) Dondurma mikserle çırpamayacağınız kadar katılaşınca bu sefer büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam edin Dondurmayı kıvama gelene kadar bu şekilde derin dondurucudan çıkarıp karıştırmaya devam edin Artık kaşıkla karıştıramayacağınız zaman dondurma zaten olmuştur
Vanilyalı Dondurma Tarifi

Malzemeler
• 2 adet yumurta sarısı 2 çorba kaşığı pudra şekeri
• 2 çay kaşığı vanilya
• 4 adet yumurta akı
• 1 su bardağı krem şanti
Yapılışı
Yumurta sarısı ile pudra şekerini karıştırıp, çırpın Krem şantiyi tarifine uygun olarak sertleşinceye kadar çırpın Yumurta sarısı ile krem şantiyi karıştırın Vanilyayı ilave edin Yumurta akını mikserle kar haline gelinceye kadar çırptıktan sonra yumurta sarısına fazla karıştırmadan ilave edin Hazırladığınız karışımı kalıba dökün Buzdolabının derin dondurucu bölümüne koyup arada sırada tahta bir kaşıkla karıştırarak 3-4 saat bekletin Dondurmayı kakao veya kahveli yapmak isterseniz, vanilya yerine 2 çorba kaşığı nescafe ya da kakao koyun
Fıstıklı Dondurma Tarifi

Malzemeler
- 1 Litre süt
- 250 gr tozşeker
- 5 gr salep
- 100 gr dövülmüş antep fıstığı
Yapılışi
Tencereye sütü, şekeri ve salebi koyarak karıştırın Tencereyi ateşe koyun, devamlı karıştırarak 5-10 dakika pişirin Sütü ateşten alınca içine dövülmüş fıstıkları atıp karıştırarak soğutun Buz kalıplarına koyarak buzdolabında dondurun
Çilekli Dondurma Tarifi

Malzemeler
- 500 gr
çilek
- 1 poşet krem şanti
- 1 su b
toz şeker
- 1 su bardağından az süt
Hazırlanışı :
500 gr çileği ve 1 su bardağı toz şekeri parçalayıcıdan geçirip püre kıvamına getirin Bir karıştırma kabında krem şanti ve sütü mikserle çırpın Bir kapta çilek püresini ve şantiyi karıştırın Buzdolanında bekletin
Afiyet olsun arkadaşlar
|
|
|