Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Çorba

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
arabaşı, çorbası

Arabaşı Ve Arabaşı Çorbası

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Arabaşı Ve Arabaşı Çorbası







Arabasi gelenegi binlerce yildir Iç Anadolu’ya özgü Bazen Konyalilar, Ereglililer, Yozgatlilar, Karamanlilar bazen de Kayserililer, bu ilginç yemegin kendilerine has oldugunu iddia ederler Içine limon ve yogun sekilde pul biber karistirilarak sicak yenen arabasinin kivamini tutturan kadin, bölgede en hamarat ev hanimi olarak görülür
Konya’da avlanan tavsan, keklik ve kaz etinden yapilan arabasi, son yillarda avlanmaya getirilen sinirlamalar ve yogun sehir hayatinin av meraklilarinin sayisini azaltmasiyla, artik çogunlukla tavuk ya da hindi etinden yapiliyor

Bilmeyen pek çogunun yemeyi basaramadiklari bu orijinal yemegi anlamakta zorlananlar da az degildir Maliyeti düsük oldugundan bir zamanlarin yoksul Anadolu’sunun yaraticiligini temsil eder


Arabaşı ve çorbası

Malzemeler:

1 adet tavuk,
1 tali kasigi kirmizi biber ve domates salçasi karisik
3 tatli kasigi un,
1-2 kasik sivi yag, tuz, limon suyu, bolca aci biber

Yapilisi:

Tavugu temizleyip yikadiktan sonra düdüklünüze tavugunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun
Ayri bir tavanin içinde 3 tatli kasigi ununuzu pembelesinceye kadar biraz kavurun ve soguduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kivaminda açin
Çorbayi yapacaginiz tencerenize yagi ilave edin ve salçayi biraz kavurun bu asamada bolca acibiber ilave edin Sonrasinda üzerine 4-5 su bardagi tavugun suyundan ilave edin Kaynamaya baslayinca suyla incelttiginiz ununuzu azar azar çorbanizin içine ilave edinTavuk etlerini didikleyerek onu da ilava edin ve 5-10 dakika kaynatin Ocaktan indireceginizde içine limon suyu ekleyin


Hamuru için:

1 tepeleme su bardagi un, 5 su bardagi su, tuz

Hamurun Yapilisi:

Öncelikle tencerenize 3 su bardagi suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasini bekleyin
Baska bir kapta 2 su bardagi suyu ve unu içinde mikserle iyice çirpin ve kaynayan suyun içine yavas yavas bir yandan da karistirarak dökün
Kaynayinca 15-20 dakika sürekli karistirarak kaynatin Islem bittikten sonra islatilmis tepsiye dökün ve sogumaya birakin

Servis edeceginizde hamuru baklava dilimi gibi kesin ve ortadan, çorbayi koymak için yer açin Tahta kasik ile alinan hamur tasa konan arabasi çorbasina batirilarak hamur çorba suyu ile çignenmeden yutulur Mide ve barsak tembelligine çok iyi gelir Kis aylarinda sikça yapilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.