![]() |
Kalıtım Biliminin Babası: Gregor Johann Mendel | 1822-1884 |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kalıtım Biliminin Babası: Gregor Johann Mendel | 1822-1884![]() Gregor Johann Mendel ( 22 Temmuz 1822 – 6 Ocak 1884) kalıtım biliminin babası olarak anılan Avusturyalı bilim adamı ve rahip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mendel, bitkiler üzerine yaptığı çalışmalarda, bir türün özelliklerinin kalıtım yoluyla sonraki kuşaklara aktarıldığını bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük yaşlarda bahçe işleriyle uğraşmaya başlayan Mendel, üniversite öğreniminden sonra bir din adamı olarak Moravya’da yaşamını sürdürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1854′te Brünn’e dönerek bir teknik lisede öğretmenlik yapmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biyoloji bilginleri özellikle bitkibilimciler harcadıkları çabalara karşın bu sorunu aydınlatamıyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başarısı, incelediği konuya elverişli olan yönteminden kaynaklandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bezelyelerle yaptığı deneylerde bitkinin uzun boylu ya da cüce, çiçeklerin ve yaprak koltuklarının renkli ya da renksiz, tohumlarının sarı ya da yeşil, düzgün ya da buruşuk olması gibi karşıt özelliklerden birini kuşaklar boyu taşıyan saf soylar elde etmeyi başardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ardından bunları kendi aralarında çaprazladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mendel tüm bunları basit istatistiklerle değerlendirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|