Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
lifli, nelerdir, yiyecekler

Lifli Yiyecekler Nelerdir?

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Lifli Yiyecekler Nelerdir?



Yetersiz lifli yiyecek tüketiminin kabızlık, apandisit, basur, mide fıtığı, şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğunu biliyor musunuz?




Hem diyet hem de sağlıklı beslenme için lifli yiyeceklerin hayatımızdaki yeri çok önemli Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü de günde 25 gram lif almamız gerektiğini söylüyor

Posa, yiyecek maddelerinin bileşiminde yer alan ve bağırsakta emilmeyen bitkisel liflerdir Sindirim yolunu takip ederek vücudu terk ederler Lifler midede suyla birleştiklerinde şişerler ve bu nedenle tok tutarlar Lifin etkilerini istediğimiz gibi görebilmek için mutlaka liften sonra bol sıvı tüketmeliyiz


Baklagiller

Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller, sebze ailesinin en çok lif ve protein içeren üyeleridir

Lif içeriği yüksek, yağ oranı ise düşük olduğundan, diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olanların diyetinde sıklıkla baklagillere yer vermesi gerekir Lif oranı yüksek diyet, kanser hastalıkları için koruyucu ve bağırsak çalışması için de olumlu etkiye sahiptir

Baklagiller ayrıca ince kalmanıza da yardımcı olur Neden derseniz, bunu içerdikleri yüksek lif miktarına borçludurlar İçerdikleri bol lif, tok tutar ve yemek aralarında atıştırma ihtiyacı duymazsınız


Ispanak

Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahiptir Ispanağı geleneksel olarak pişmiş halde yemeyi tercih etsek de aslında çiğ olarak salatada tükettiğinizde iyi bir lif kaynağıdır

Kabızlık sorununda da birebir etkili olan ıspanağı bu sorunun çözümünde kullanmak için, önce kaynatıp sonra da balla tatlandırarak içmek faydalı olur


Brokoli

Brokolinin kendine özgü lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir Bu yapısından dolayı dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar

Bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sünger gibi emerek, oldukça hızlı bir biçimde vücuttan atılmasında etkili olan brokoli, hem toksin atıcı hem de bağırsak sistemini düzenleyicidir

Brokoli ayrıca kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu gücü olan sulforafen etkin maddesine de sahip, sofralardan eksik etmemeniz gereken özel bir sebzedir


Karnabahar

Karnabahar, suda çözünmeyen lifli besinlerdendir Çözünmeyen lifler suyu tutar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içerisinde hareketini sağlar Su tutma özelliği nedeniyle dışkının yumuşak ve hacimli olmasına yardımcı olur

Karnabahar, sindirim sisteminden çok çabuk ve tek parça olarak geçer Düzenli dışkılamayı sağlar Bu sebzeyi bol tüketmek, açlık duygusunu azaltıp uzun süre tok kalmayı sağladığı gibi kan şekerinin düşmesini de önler



Kuru meyveler


Kuru incir

Kuru incir, içerdiği yüksek orandaki lifle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşı korur Yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor miktarından dolayı kemik ve dişler üzerinde de koruyucu etkisi vardır İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir


Kuru kayısı

Kuru kayısı hem besleyicidir hem de potasyum açısından çok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelen, stresi ve kansızlığı önleyen kayısı, içerdiği A vitamini ile cilt bozukluklarının tedavisinde de etkilidir Potasyum sayesinde kalp kasları ve sinirlerin iyi çalışmasını sağlayan kayısı, lifli bir meyvedir ve kanserden korur Her sabah aç karnına 5-6 adet kuru kayısı yerseniz kabızlık sorununu çözersiniz


Elma

180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip olan elma, bağırsakları temizler

Elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikler ve hızlandırır Ancak, elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz Çünkü lif, kabuğunda daha yoğun bulunur Ayrıca, elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur

Kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçın koyup çay olarak da tüketebilirsiniz


Armut

Lifli olduğundan hazmı kolay bir meyve olan armut, mineral açısından da oldukça zengindir Hazımsızlık sorununa iyi gelen armudun sindirimde etkili olması için, kabuğuyla yediğiniz armudun üzerine bir ya da iki bardak kadar su içmeniz gerekir

Zihni yorgunluğu gidermede de faydalı olan armut, ayrıca hamilelerin kusma sorununda da etkilidir Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizma için de faydalı olduğu biliniyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.