|
|
Konu Araçları |
faydaları, kullanıldığı, meşe, palamudu, yerler |
Meşe Palamudu | Faydaları Ve Kullanıldığı Yerler |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Meşe Palamudu | Faydaları Ve Kullanıldığı YerlerAnadolu, İran, Suriye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren meşenin yaklaşık 300 türü bulunmaktadır 3 metreden 25 metreye kadar büyüyebilen bu bitkinin gövdesi önceleri düz sonraları ise derin yarıklara sahip pürüzlü bir yapıdadır Yaprakları genelde el ayası büyüklüğünde olan palamut ağacının(meşe) kökleri oldukça geniş yayılış gösterebilmektedir Kökleri derinlere doğru uzanan palamut meşesinin ülkemizde yayılış gösteren hemen hemen 30 türü bulunmaktadır Hiç ayırım yapmaksızın bu 30 türün meyvelerine de Palamut denmektedir Ancak bu şifalı bitkilerden sadece 2–3 türünden palamut elde edilmektedir Henüz tamamen olgunlaşmadan 15 ağustos 15 Eylül civarları meşe palamutları toplanır Toplanan bu meşe palamutları Güneş altında 10–15 gün boyunca kurutularak faydalanılmak üzere aktarlara veya depolara sevk edilmektedir Dikkat edilecek en önemli şey meşe palamutlarının kimyasal atıklardan uzakta ve tarımsal ilaç ve gübre gibi etkenler tarafından etkilenmemiş olmasıdır Çünkü palamutlar tabiyatı itibariyle atıkları biriktiren bir bitkidir Mazı ve meşe palamutları hemen hemen aynı etken maddeleri içerisinde bulunduran şifalı bitkiler dir Gallik, tanenler, gallik asit, ellagik asit, nişasta ve şeker palamut un başlıca etken maddelerindendir Anadolu’da birçok hastalık için kullanılan meşe palamutları ayrıca kahve yapımında da kullanılmaktadır İkram için hazırlanan kahvelerden farklı olan palamut kahvesi genelde şifa bulmak maksadıyla tüketilmektedir Şifalı bitki olarak meşe palamudu,
Meşe palamudu ve kabuğu kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde, boğaz iltihabı, karaciğer iltihabı, göz iltihabına faydalı olur İshali keser, anjin, basur, mide yanması, mide kanamsı, gastrit, ağız yaralarına faydalıdır 1Meşe palamudu ve kabuğu kaynatılıp, balla tatlandırılıp içildiğinde, boğaz iltihabı, karaciğer iltihabı, göz iltihabına faydalı olur İshali keser, anjin, basur, mide yanması, mide kanamsı, gastrit, ağız yaralarına faydalıdır 2Ağır ishallerde 1 gram palamut tozu günde 2–3 kere yutulabilir 3Özellikle iç hastalıklarında( mide yanması, gastrit, ülser vb) 15 gr palamut kahvesi 1 lt Suda kaynatılır bal veya pekmez ile tatlandırıldıktan sonra günde 2–3 bardak içilir 4Pamuk mazısı denilen bir tür yaraların üzerine sarılarak mikroplara karşı koruma sağlanılır 5 Meşe yaprakları kabukları ve palamutları kaynatılarak elde edilen su banyodan sonra egzama bölgeleri ve mayasıl için kullanılabilir Kaynak |
|