![]() |
Yazın En Sağlıklı Yiyecekleri! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yazın En Sağlıklı Yiyecekleri!Yazın en Sağlıklı Yiyecekleri! ![]() Yaz geldi sofralar zengiledi ![]() ![]() Karpuz, kansere karşı koruyucu özelliği olan A ve E vitaminlerinden daha etkili laykopen içeriyor ![]() ![]() Yaz aylarında meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten uzmanlar, meyve ve sebzelerin günde 6-7 öğün tüketilmesini istiyor ![]() Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi bir çok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynamaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir? Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir ![]() ![]() Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır ![]() Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler ![]() ![]() ![]() Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir ![]() ![]() Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir ![]() Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir ![]() Yazın ne kadar sıvı almalıyız? Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi bir çok minerallin kaybedildiğine dikkat çeken Dyt ![]() “Yazın sıcaklarında etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenler! - Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih ediniz ![]() - Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketiniz ![]() - Kışa göre tabaklarınızda ki yemek porsiyonlarını daha küçük tutunuz ![]() Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketiniz ![]() Karbonhidrat (şeker)kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerinizi daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdaları tüketiniz ![]() - Yağ oranı yüksek gıdalar yerine barsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz ![]() - Serinlemek için çok tükettiğimiz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su tüketiniz ![]() ![]() Alkol tüketilecekse rakı, votka gibi yüksek alkol ve kalori içeren besinler yerine kırmızı şarap tüketebilirsiniz ![]() Yaz ayları için örnek beslenme programı: Sabah: 1-2 dilim yağsız peynir domates-salatalık-biber 5-6 adet zeytin 1-2 dilim kepekli ekmek Ara: 1 porsiyon Meyve ( Örnek: 12 adet kiraz) Öğle: 1 tabak etli sebze yemeği 1 bardak ayran Salata 1-2 dilim kepek ekmek Ara: 1-2 porsiyon meyve (8 adet erik, 1 dilim karpuz) veya meyveli yoğurt ya da kepekli bisküvi Akşam: 100-150 gr ![]() Salata Zeytinyağlı sebze yemeği 1 kase Yoğurt 1-2 dilim kepek ekmek veya 4-5 kaşık kepekli makarna veya bulgur pilavı Ara: 1-2 porsiyon meyve Uyarı: Aralarda bol su tüketmeye özen gösterin! |
![]() |
![]() |
|