08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çok Yenilmeyen En Yararlı 8 Sebze


Aslında pek fazla tüketilmezler hatta birçok kişi tarafından da sevilmezler Fakat sağlığa yararları çok büyüktür İşte size sürekli tüketmediğiniz fakat sürekli yemeniz gereken 8 mucizevi sebze!

Pancar

Bu saçak kökleri olan kırmızı sebzeler diğer birçok sebzeye göre daha fazla oranda doğal şeker içermektedir Aynı zamanda pütürlü dış yüzeylerinin ardında büyük lezzet deposudur
Neden sağlıklı?: Pancarları bir anlamda kırmızı ıspanak olarak da düşünebilirsiniz Nasıl ki ıspanak Temel Reis’in güç kaynağı ise, pancar da böyle bir kaynağa sahiptir Ayrıca yoğun betain ve folik asit içermektedir Bu iki madde vücuttaki kan basıncını düşürmek için ortak çalışırlar Kalp sağlığınızın korunmasında önemli rol oynar Pancar, içerdiği renk pigmentleriyle de vücudunuzun kanserle savaşmasında etkilidir
Nasıl yemeli?: Taze ve çiğ şekilde tüketmek en sağlıklısıdır Isıya maruz kaldığında içerdiği antioksidan özelliğini yitirir Salata olarak tüketmek makbuldür İşte size kısa bir tarif! Bir pancarı rendeleyin ve üzerine 1 kaşık zeytinyağı dökün İsteğe bağlı olarak yarım limon da sıkabilirsiniz
Pancarın yaprakları da vitamin ve mineraller yönünden oldukça zengindir Yaprakları tüketmek kökünden daha kolay Yaprakları kökünden koparın Güzelce yıkadıktan sonra ezilmiş birkaç diş sarmısak ile birlikte bir tava içinde ve biraz zeytinyağı ile kavurun 10 dakika orta ateşte kavurduktan sonra biraz limon sıkabilirsiniz veya parmesan peyniri ile birlikte yiyebilirsiniz
Lahana

Asya ve Avrupa’da bolca tüketilmektedir fakat Amerikan mutfağında pek yeri yoktur
Neden sağlıklı?: Bir tabak ince kıyılmış lahana ortalama 22 kalori civarında Ayrıca besin değeri oldukça yüksek Sülfür yönünden oldukça zengin olan bu bitki, vücudunuzun enzim üretmesinde önemli rol üstlenir Kanser riskini azaltır
Nasıl yemeli?: Burgerlerin içine veya ton balıklı sandviçlerin içne koyabilirsiniz Asya’da oldukça fazla tüketildiği için Asyalılar değişik şekillerde tüketmektedir İşte size bir tarif
2 kaşık soya sosu ,Çeyrek bardak fıstık, 1 bardak rendelenmiş havuç, Çeyrek bardak kişniş Lahana
Tüm malzemeyi bir miktar yağ içinde karıştırın ve ince ince doğradığınız lahananın üzerine dökün 20 dakika buzdolabında beklettikten sonra salatanız servise hazır hale gelir  

Tropikal Guava

Guava isimli bu tropikal meyve her yerde bulunmasa da ithal ürün satan marketlerde bulabilirsiniz
Neden sağlıklı?: Likopen yönünden oldukça zengin bir meyve Prostat kanserine karşı koruyucu olarak bilinen domates ve karpuzdan çok daha etkin bir prostat savaşçısı Potasyum yönünden de zengin bir meyve 1 bardak guava suyu orta büyüklükteki bir muzdan yüzde 63 daha fazla potasyum içeriyor
Nasıl yemeli? Ortadan ikiye ayırın Kabuğunu soymayın çünkü en çok vitamin kabuğunda bulunuyor C vitamini yönünden oldukça zengin Herhangi bir işleme gerek kalmadan kabuğuyla yiyin

Tarçın

Bu eski dünya yiyeceği birçok kişinin midesine sadece tatlı üstünde girebiliyor
Neden sağlıklı? Tarçın kandaki şeker oranını düzenler Bu da sizin kalp krizine yakalanma riskinizi azaltır Uzmanlar, Tip-2 diyabet hastalarının altı hafta süreyle günde 1 gr tarçın tükettikleri taktirde, kandaki kötü kolesterolü de büyük oranda alt edebildiklerini belirtiyorlar
Nasıl yemeli?: Çok birşey yapmanıza gerek yok Sadece kahvenizin içine veya tatlılarınızın üzerine bir miktar serpmeniz yeterli

Semizotu

Birçok ülkede bolca bulunabilen bu ot türü oldukça yararlı
Neden sağlıklı?: Kalp sağlığı açısından oldukça yararlı olan bu sebze, bol miktarda omega 3 içerir Ayrıca bilimadamlarının yaptığı açıklamaya göre semizotu diğer sebzelerden 15 kat daha fazla melatonin içeriyor Bu da kanserle mücadelede önemli bir unsur
Nasıl yemeli?: En uygun yeme şekli salatadır Lahanaya alternatif en iyi sebze olarak gösterilebilir Hafif ekşi bir tadı olan ve hafif yapışkan bir salgısı olan bu ot türü aynı zamanda sulu ve çıtırdır

Kurutulmuş erik

Son zamanlarda kurusu da oldukça popüler hale gelen erik, tüketilmesi gereken diğer bir yiyecek
Neden sağlıklı?: Erik yüksek oranda antioksidan içermektedir Vücudunuzdaki radikal salınımlar hücrelerinize yapısal zararlar verebilir Bu da bir anlamda kanserin habercisidir Erik, özellikle kurutulmuş şekli bu yapısal zararların önüne geçebilir
Nasıl yemeli?: Bir adet erik kurusunun etrafına çok ince kesilmiş jambon sarın ve bir kürdanla tutturun Sonra 10-15 dakika arasında fırında pişirin Ta ki jambon çıtır çıtır ve erik kurusu da yumuşayıncaya kadar İnanılmaz bir lezzet ortaya çıkacak

Nar suyu

Orta Doğu’da yüzyıllardır tüketilen nar, son zamanlarda ABD ve Avrupa sınırlarında da kabul gördü
Neden sağlıklı?: İsrailli bilimadamları düzenli olarak nar suyu tüketen bir insanın kan basıncının düştüğünü ve kalbe pompalanan kan miktarının arttığını ortaya koydular
Nasıl tüketilmeli?: Günde 1 bardak tüketmek en güzeli Hergün tüketemiyorsanız da haftada bir veya iki kez tüketirseniz yararlı olacaktır

Balkabağı çekirdekleri

Balkabağının çekirdekleri aslında kabağın en yararlı olan bölümüdür
Neden sağlıklı?: Magnezyum açısından en zengin yiyecektir Fransız bilimadamlarına göre kandaki magnezyum oranı fazla olan kişiler, düşük olanlara oranla yüzde 40 daha geç ölüyorlar
Nasıl yemeli?: Kavrulmuş kabak çekirdeği çerez olarak tüketiliyor Bunun dışında herhangi bir yeme şekli mevcut değildir
|
|
|