Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
istediğine, karar, vermek

Ne İstediğine Karar Vermek

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bu günlerde bizlere sıkça sorulan bir soru var: "Ne istiyorsunuz?"
Özellikle Çekim Yasası tartışmaları sebebiyle bu soru sürekli gündemde Sürekli bir "evrenin işleyiş yasaları gereği istedikleriniz gerçek oluyor, o yüzden isteyin" diye orada burada konuşulduğunu duyuyoruz İsteyelim ama ne istemek lazım biliyor muyuz?
Benim burada tartışmak istediğim çekim yasası değil, söz konusu meseledeki ne istediğimizdir Sonuçta çekim yasası olmasa da insanın hayattan birşeyler istemesi, o yönde hedefler geliştirmesi lazım, öyle değil mi?

Etrafımızda ne istediğini bilen insanlar yok denecek kadar azdır Ben bazen imreniyorum, aklında net bir şekilde ne yapmak istediğini belirleyen ve onu gerçekleştirmek için gerçekten uğraş veren birisini gördüğümde Kişinin ne istediği önemli olmuyor bu durumda Önemli olan karar vermiş, konuya odaklanmış, ve çaba sarfediyor olmasıdır

Kararsız olmaktan dolayı sıkıntı çektiniz mi hiç? Ya da isteksiz olmaktan, veya bir arada çok şey istemekten dolayı afalladığınız oldu mu? Niye birçok şeye değil de, birşeye odaklanıp o konuda başarılı olamadım diye hayıflandınız mı? Bu sorunların hepsi atıl olmayı ya da yanlış yön ve yönlerde hareket etmeyi getirir Atıl yani hareketsiz olmamak, ya da doğru hedefe yönelmek için de, ne istediğine karar verip o konuda ilerlemeye bakmak gerek

İyi de o zaman ne istediğimize nasıl karar vereceğiz?
Bu çok önemli bir sorun, çünkü günümüz hayat şartlarında, bize dayatılan koşulların içinde sürekli debelenip duruyoruz Bu debelenme esnasında ise durup da, bırakın karar vermeyi, bir şeyler istememiz gerektiğini bile unutuyoruz Bu da bizden beklenilenleri yerine getirmeye çalışırken, kişisel ihtiyaçlarımızı, bizi nelerin gerçekten mutlu ettiğini unutmamızdan, önemsememekten kaynaklanıyor Kendi mutluluğumuzu neden ihmal edelim?

Okulda, ne amaçla olduğunu düşünmeden hep ders çalışmaya yönlendirildik, yüksek notlar almayı ve üniversitede okumaya şartlandırıldık Ne istediğimizi biliyor muyduk? Pek az bir çoğunluğumuz ne istediğini bilerek bitirdi okullarını Diğer kısmımız ise hayat bizi nereye sürüklerse oraya gideriz diye düşünerek atıldı erişkinlerin arasına

Para kazanma kaygısıyla atılıyor çoğumuz iş hayatına Çalışmayı arzuladığınız, o hayalinizdeki iş için, "nasılsa bende o şans yok, oraya beni almazlar" diye istemekten vazgeçenleri çok duydum Bu yüzden sevmediği işlerde mecburiyetten çalışan o kadar çok insan var ki Mecburiyetten bir işi yaptığınızda işler çoğunlukla ters gitmeye başlar Bu isteksizlikten kaynaklanır Hiç isteyerek yapılan bir işle mecburiyetten yapılan iş bir olur mu? Tabi ki olmaz
Belki de bazılarımız çok şey istedi ve daldan dala atladı Bu atlayışlarda da herşey yarım yaşandı Dönüp bakınca, elinde kayda değer birşey kalmadığını gördü Maymun iştahlı olmaktan dolayı pişman olmak da var hayatta
Koşulların içine sıkışıp kaldığını hissetmek kadar insanı isteksizliğe iten birşey yoktur Ve bunun devamı da umutsuzluktur Birşeylerin yanlış gittiği aşikardır Peki bu durumda ne yapmalı dersiniz?

Hayata es vermeyi unutuyoruz sıklıkla Durup da gönlümüzden ne geçtiğini dinlemek zaten bazılarımıza zaman kaybı gibi gelebilir, ancak dinlemediğimiz zaman bizi neyin sıkıntıya soktuğunu ya da neyi istediğimizi anlayamayız Belki daha rahat, belki daha çok para kazandığımız, belki daha sanatsal, daha kırsal, daha doğal, belki de daha mütevazi bir yaşantı yatıyor gönüllerimizde İhtiyacımız olan şeyi belirlemek ancak ve ancak kendi elimizde Bizim neye ihtiyacımız olduğunu söylemesi için koşulların oluşmasını beklemeye gerek yok Beklemek oturup reklamların bize neyi almamız gerektiğini dinlemekle eşdeğer Reklamlar mı belirleyecek ne istediğimizi? Hayır! Buna asla izin vermemek lazım

Durun! Bir dakikalığına bile olsa durun ve düşünün, yaşamınız sizin istediğiniz gibi mi şekilleniyor? Sakın tereddüt etmeyin ve isteklerinizi önceliklerine göre belirleyin, ve adım adım gerçekleştirmeye başlayın Daha çok vakit var birşeyler isteyip onları gerçekleştirmek için Ne istediğinize karar verin yeter ki Karar verdikten sonra da, eğer gerçekten istiyorsanız, hayallerinizin peşinden gitmek size kalmış Doğru yöne yöneldiğiniz vakit kısıtlanmış olma duygusundan kurtulacak hedefinize yöneliyor olmanın keyifli adımlarını atıyor olacaksınız O zaman koşulların size göre şekillendiğini göreceksiniz İstemeye başlayın ve o isteklerin gerçekleşmesi için adım atın
Atıl olmayın!

*Alıntı*

Çocukluk hayallerinizi hatırlayın! Küçükken hayalinizde ne vardı? Bu hayallerin peşinden gittiniz mi? Tekrar bisiklete binmenin ya da belki uçurtma uçurtmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Ben de anlamadım; nefret ediyorum bu konudan
Olabilecekleri mi düşünüyor ve gerçekleştiriyorum?
(Yakın gelen senaryoları, aşina olanları)
Gerçekleşecek olanları mı önceden görüyorum?
Herşey önceden mi yazılmış?
Kendim yazıp, kendim mi oynuyorum?
Zaten herşey önceden yazılmışsa,
Nereden aldığımı bilmediğim sezgiler,
Daha sonra olabilecekleri mi gönderiyor?
Daha sonra olabilecekleri kendim mi belirliyorum?
Yeni dramlar mı ekliyor?
Ben mi yanılıyorum, herşey çok mu karışık
Anlamamı istemediği şey nedir ?
Anlamamı sağladığından başkasını anlamayacaksam,
Amacı nedir ?
Sonra mızıkçılık ta yapamayacaksın,
offfffffffffff

Güzel konuteşekkürler Başakça

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

İnsanın ne istediğine karar vermesindeki en büyük olgu, kendisini tanımasıdır

Ancak o zaman kabiliyetimizin yönünü tayin eder, vermiş olduğumuz kararda yanılma payını minimuma indiririz

Alıntı:

Çocukluk hayallerinizi hatırlayın! Küçükken hayalinizde ne vardı? Bu hayallerin peşinden gittiniz mi? Tekrar bisiklete binmenin ya da belki uçurtma uçurtmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Küçükken hayallerimin arasında neler yoktuki Dansöz olmak, şarkıcı olmak, anne olmak, kuaför olmak, bakkal olmak (bunu istememde, bir sürü bisküvi yiyebilme imkanımın olacağındandı ), boyacı, marangoz

Bunların hiç biri olamadım tabi Hepsi çocukluk hayaliydi

Teşekkürler Başakça

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com