![]() |
Seçkin Kişi, Üstün Kişi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Seçkin Kişi, Üstün Kişi![]() Seçkin kişi, üstün kişi İnsanın "üstünlük" haline varmasının, "bayağı" insan olmaktan çıkıp "seçkin" insan olmasının yolu "akıl"dır ![]() Konfüçyüs, öğrencileriyle ya da kendisinden "akıl" soran yöneticilerle yaptığı konuşmalarda "üstün insan - seçkin insan" tanımları getirir ![]() "Sabah erkenden gerçeği görmek ve o günün akşamına ölmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Konfüçyüs, "seçkin insan"nın kaçınması gereken üç şeyi anlatır: "Bana ayıp gelen, bana bayağı gelen, bana tehlikeli gelen üç şey vardır: * Kim ki gençliğinde öğrenmek için kendini yormazsa, onun ihtiyarlığında da öğretecek bir şeyi olmaz ![]() ![]() ![]() * Kim ki memleketinden ayrılır ve uzakta bir hükümdarın hizmetinde başarı kazanır, sonradan eski tanıdıklarından birine rastlar ve eski günlerinden edilecek bir söz bulamaz ![]() ![]() ![]() ![]() * Kim ki aşağı insanlarla düşüp kalkar ve saygıdeğer insanlara yaklaşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Üstün insanı, bayağı kişilerden ayıran üç özellik vardır: "Adamlık onu basit acılardan kurtarır ![]() ![]() ![]() *** Seçkin insanın kaygıları ve "farklı" utançları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() *** Seçkin insan beş çeşit şeyden utanır: Uygun fikri olup da, bunu aktarmak için doğru ifadeyi bulamamışsa utanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** Konfüçyüs'ün "üstün insan-seçkin insan" tanımlarını dinleyen öğrencileri de kendi görüşlerini söyler ![]() Birinci öğrenci: "Üstün insan önce güven kazanır, ancak ondan sonra emrindekilere iş yükler ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci öğrenci: "Üstün insanın kötülüğü tıpkı Güneş ya da Ay'ın tutulması gibidir ![]() ![]() ![]() Okay Gönensin |
![]() |
![]() |
|