Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler > Gezelim, Görelim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
, cimitrul, insanlar, mezarlığı, mutlu, romanya, vesel

Cimitrul Vesel – Mutlu İnsanlar Mezarlığı | Romanya

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cimitrul Vesel – Mutlu Insanlar Mezarlığı
Sapanta, Romanya’nın kuzeyinde, Ukrayna sınırında ve Maramures ilçesinin, sadece Mutlu İnsanlar Mezarlığı ile ünü olup, bunun dışında hiçbir özelliği olmayan bir köyüdür

Ion Stan Patras günün birinde ufacık köyünü turistlerin akınına uğratacağını aklının ucundan bile geçiremezdi herhalde

Patras, Sapanta’da marangozdu Geçimini marangoz olarak sağlıyordu, taki 1932 senesinde bir akrabasının ölümüne kadar Ölen akrabasının mezarının başına meşe ağacından oymalı bir haç hazılayıp maviye boyayan Patras, birde haçın üst kısmına ölen kişi ile ilgili gülünç ve imalı sözler yazar

Bunu gören köylüler daha sonra Patras’a kendi yakınları için de bu şekilde oymalı haç yapmasını ister Bu benzersiz mezarlık kültüründe, ölen kişinin başka bir yaşama daha iyi ve mutlu ulaştığını düşünürler

Yapılan her haçın üzerinde ölen kişinin yaptığı işle ilgili resmi, bazen de nasıl öldüğü bir sanat şahaserliği niteliğinde oyulup boyanıyor Ölen kişinin sağlığında nasıl yaşadığı, neler yaptığı, çalışkanlığı, tembelliği, çapkınlığı vs ile ilgili kasitler resimlerin altına yazılıyor

Ortodoks inancına bağlı bir köy olan Sapanta’da talepler o kadar yoğundur ki, Patras kendi mesleği olan marangozluğu bırakıp, artık sadece mezar başlarına oymalı haçlar yapar

1977 senesine kadar 800 tür oymalı mezar haçı yaptıktan sonra, Patras’da ölenlerin arasına karışır

Ion Stan Patras’ın Mezarı

Patras’ın haçının üzerinde şu yazı yer alır

Ah benim zavallı dünyam!
Ben burada zor şartlarda yaşadım,
14 yaşımdan beri para kazanmak zorundaydım
Daha düne kadar 62 ülkeden geldiler beni ziyarete
Ama beni artık bulamayacak,
Bundan sonra gelecek olan!

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Mutlu İnsanlar Mezarlığına gömülmek isteyen insanların sayısı gün geçtikçe çoğalır, tabii bununla birlikte mezar yerinın de değeri artar Parasını ödeyebilen buraya gömülür Babadan oğula geçen miras gibi olur 20 – 30 sene sonra mezar değişir Yeni bir haç ve yeni kasidesiyle yerine aileden başkası gömülür

Patras’ın ölümünden sonra onun görevini, ufak yaşta yanına aldığı çırağı Dumitri Pop devralır

Mezarlığın ünü dünyaya yayılmıştır İtalya’dan, Amerika’dan, Moldowya’dan siparişler gelir Dumitri’ye Adresi uzun olarak yazmalarına da gerek olmaz, sadece: Dumitri Pop, Sapanta, Romanya yazmaları yeterli

Zaman zaman Dumitri’nin yanına köylüler gelir, sanki sohbet etmek istermiş gibi, ama amaçları farklıdır Hepsi merak eder, acaba biz öldüğümüzde bizim haçımızın üzerine ne yazacak Dumitri, diye Ama tüm çabalar boşunadır, hiç bir şey öğrenemeden giderler

Haçların üzerinde yazan kasitlerden iki örnek

Yanımdaki güzel adamdan dolayı,
Dünya da iyi yaşadım
Sevgili kocam, hayatını güzel yaşa,
Benim yüzümden yeteri kadar kıskançlık çektin
Benden daha iyisini de bulamazdın

Sağlığımda ne kadar iyi yaşadığımı size anlatim;
Yapabildiğim en iyi şekilde çalıştım,
Tabii arada bir iki kadehte attım
Bu şekilde birahanede hayatım geçti,
Taki ölüm beni alana dek
Kadınlarla hayat çok güzeldi
Dünyayı esefle kınıyorum,
Çok erken aldı beni

Ion Stan Patras’ın şimdi Müze olan evi ve atölyesinden resimler

Komunist Romanya’nın Devlet Başkanı Nicolae Ceauescu ve Karısı Elena Ceauescu

Ve Sosyalist Parti Yöneticileri

Sapanta’nın yeni Haç oyma ustası Dimitru Pop

Yazılar Alıntı değildir, kendi çevirimdir

_______________0_______________

Diğer İlginç Tarihi Mezarlıklar

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Mezar taşıma yazılmak üzere vasiyette bulunsam mı ne

Sözlere bakın ya

Alıntı:

Sağlığımda ne kadar iyi yaşadığımı size anlatim;
Yapabildiğim en iyi şekilde çalıştım,
Tabii arada bir iki kadehte attım
Bu şekilde birahanede hayatım geçti,
Taki ölüm beni alana dek
Kadınlarla hayat çok güzeldi
Dünyayı esefle kınıyorum,
Çok erken aldı beni

Teşekkürler LaLe

Gerçekten ilginçmiş

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com