![]() |
Cemal Nadir Güler (1902 - 1947) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cemal Nadir Güler (1902 - 1947)Cemal Nadir Güler (1902-1947) ![]() “Ben karikatürü bir güzel koku gibi insana bir an zevk verdikten sonra elde bir boş şişe veya sarı bir leke bırakıp havaya karışan bir marifet olmaktan başka türlü anlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir Güler Türk karikatürist ![]() ![]() ![]() ![]() Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa'da doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kasnakçının ve bir makine tamircisinin yanında çırak olarak çalıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1926 yılında geçimini karikatürcülükle sağlamaya karar veren Cemal Nadir'in bu uğurda çıktığı ilk İstanbul yolculuğu hüsranla sonuçlanacaktır ![]() Babıali'deki 'Papağan' gazetesine bir süre çizen Nadir, aldığı parayla geçinemez ve gerisin geri Bursa'ya döner ![]() ![]() ![]() ![]() Bursa'ya döndüğünde bir tabelacı dükkanı açan Nadir'in imdadına 'harf inkılabı' yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada 'Akbaba' dergisine yolladığı karikatürleri ilgi çekmeye başlar ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir bir yandan Akşam'da çalışırken bir yandan da dergilere, başka yayınlara karikatür çizer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir 1943 yılında Akşam'dan ayrılır ve hayatını kaybedene kadar çalışacağı Cumhuriyet'e geçer ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir 27 Şubat 1947'de henüz 45 yaşındayken öldüğünde o güne kadar İstanbul'da pek görülmemiş bir şey olur ve adeta hayat durur ![]() ![]() ![]() ![]() Çok genç yaşta hayatını kaybeden Nadir'in bir diğer önemli özelliği de genç karikatüristlere verdiği destek ![]() ![]() 1942-44 yılları arasında çıkardığı Amcabey dergisinde amatör karikatüristlerin işlerine yer veriyor ve onları yüreklendiriyor ![]() Karikatürcü kimliği ön plana çıksa da, Nadir'in hayatı boyunca vazgeçemediği bir tutkusu da resim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karikatürlerinde çoğu zaman toplumsal konuları işleyen Nadir, İkinci Dünya Savaşı sırasında da Hitler faşizmine çizgileriyle karşı duruyor ![]() ![]() ![]() Yarattığı Tipler ![]() Yarattığı tiplerle toplumsal bir eleştiri yapan Cemal Nadir, Arkadaş dergisinde çizdiği Dede ile Torun karikatürlerinde bilgi ile cehaleti, yeni ile eskiyi karşı karşıya getiriyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir’in kendisine atfedilen pek çok fıkra vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüntülü bir gününde Cemal Nadir’e sorarlar: - Bu ne somurtkanlık Allah aşkına üstad? ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir cevap verir: - Yanılıyorsun dostum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölmeden önce söylediği son söz; "Ah iyi olsam, terliklerimi giysem, şu odada dolaşsam, şu köşeye geçsem, resimlerimi yapsam ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cemal Nadir Güler (1902 - 1947)Çizgileriyle ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir Güler ![]() Aman oğlum, hangisi uyku getiriyorsa ondan ver! ![]() ![]() Diken, 1920 ![]() ![]() Hanımlar! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akbaba-1924 ![]() ![]() Şişman - Bütün vücudumu kendisine hasr etmeye karşı hain kadın ne yapsa beğenirsin? Zayıf– Yetişin, eziliyorum! ![]() ![]() ![]() ![]() Akbaba-1924 ![]() ![]() Bir çare! Zabıta– Bir yerde toplanmış olan ahaliyi dağıtmak için ne yaparsın? Asker– İane[bağış] toplamaya başlarım efendim! Zümrüdüanka -1924 ![]() ![]() Dünya hadisatına [olaylarına] nazaran [göre]: Sulh kuşunun tüneği! Zümrüdüanka- 1924 ![]() İstanbul’da soğuklarla beraber öten: Sefalet borusu! Zümrüdüanka- 1924 ![]() ![]() Refikanız (eşiniz) hanım efendiyi daha yeni tanıyorum! ![]() ![]() – Ne mesut adamsınız azizim! ![]() Papağan-1925 ![]() ![]() Hicret! ![]() ![]() Akşam- 1928 ![]() ![]() -Şimdi gidip şu Balıkpazarı’nı teftiş edeceksin! ![]() ![]() – Kabil değil beyim, oraya pislikten girilir gibi değil! ![]() ![]() Cemal Nadir Karikatür Albümü-(1929-1933) ![]() ![]() İstanbul bulvarlarında ağaç gölgesi: – Ohhhh! ![]() ![]() ![]() ![]() Cemal Nadir Karikatür Albümü- (1929-1933) ![]() ![]() 4 Buçuk matinesine hazırlık ![]() Artist- 1931 ![]() ![]() Hanedan-ı Âli Osman– Benim yokluğum nasıl da belli! ![]() ![]() ![]() Akbaba- 1934 ![]() ![]() Yağmur mevsiminde Taksim Stadyomu’nda: Maça girerken ![]() ![]() ![]() Maçtan çıkarken ![]() ![]() ![]() Top-1934 ![]() ![]() Gazetelerden: “Futbol federasyonu İngiltere’den antrenör getiriyor ![]() ![]() ![]() Yeni Yıl– Al bakalım, küçük yaramaz, senin için güzel bir oyuncak ![]() ![]() Top- 1934 ![]() ![]() Tilki– İşte gene bir avcı! ![]() ![]() Arkadaşı– Kadınlar kürk modasından vazgeçtikleri zaman! ![]() ![]() Akbaba- 1935 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cemal Nadir Güler (1902 - 1947)![]() Eski Günlerin Karikatürleri: – Ey cemaat, başkasının malına göz koyan neuzübillâh kâfir olur! ![]() ![]() ![]() Akbaba- 1936 ![]() ![]() – Sanan ne oldu arkadaş? – Dün altıma bir muhtekir [vurguncu] gömdüler! ![]() ![]() ![]() Akbaba-1936 ![]() ![]() Eski Günlerin Karikatürleri: – Şâye-i şahanede hukuku nisvana riayet ederim! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akbaba-1936 ![]() ![]() -Facialardan sonra bir görünüş: Tram vay! Akbaba-1936 ![]() ![]() Gülünç Adamlar-1936 ![]() ![]() Gülünç Adamlar-1936 ![]() ![]() Dün, bugün! – Anne bak, Sabiha Gökçen uçuyor ![]() ![]() ![]() – Bakamıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Akbaba-1937 ![]() ![]() Eski Günlerin Karikatürleri: Köy düğünü! Akbaba-1937 ![]() ![]() Garplılaşmak [Batılılaşmak] Dün - Bugün Yücel-1937 ![]() ![]() Maslak yolunda her gün bir kaza oluyor ![]() ![]() ![]() – Baba, bu yol nereye gider? ![]() ![]() – Ahrete! ![]() ![]() Akbaba-1937 ![]() ![]() Gazetelerden: Dulların, yetimlerin, tekaüdlerin üç aylıkları bayram münasebetile üç gün içinde verilecek! – Çocuklar, hakkınızı helâl edin, ben maaş almaya gidiyorum! Akabab-1937 ![]() ![]() Gazetelerden: “Hukuk Fakültesi’nde 1440 talebeden 200 tanesi sınıf geçti!” – Kim bu acaba? Bahrımuhiti[büyük denizi] geçen bir kahraman mı? – Hayır, sınıf geçen bir kahraman! ![]() ![]() Akbaba-1937 ![]() ![]() Gazetelerden: “Devlet Matbaası işlerinin çokluğundan mektep kitaplarını basamıyor!” – Uğurlar olsun arkadaş, böyle koşa koşa nereye? ![]() ![]() – Aman lâfa tutma! ![]() ![]() ![]() ![]() Akbaba- 1937 ![]() ![]() – Yahu, eskiden ramazanda meddaha giderdik ![]() – Var ya ![]() ![]() Akbaba-1937 ![]() ![]() – Nasıl, asrî bir film mi? ![]() ![]() – Hayır ![]() ![]() ![]() Akbaba-1937 ![]() |
![]() |
![]() |
|