Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bin, güneş or khaled, hosseini, muhteşem

Bin Muhteşem Güneş/Khaled Hosseini

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bin Muhteşem Güneş/Khaled Hosseini

Hafta sonu bir kitap okudum ve kalbimden vuruldum!

Uçurtma Avcısı'nı okumak istemiştim önce ama kısmet Bin Muhteşem Güneşe'ymiş
Cuma günü akşamüstü aldım kitabı
Cumartesi saat 0400 de bitirmiştim
Ağlamamak için direndim, gözlerim kızardı ama ihanet etmediler bana
Yorgunluğa dayandılar okudum ve bitirdim
Bin Muhteşem Teşekkür Khaled Hosseini?

Bir kitap olsun, içinde bir çok duyguyu barındırsın
İnsana rağmen insana dokunsun
Küçük yaşta evlendirilen kızlar, dayak ve işkenceye maruz kalan kadınlar, sevgi, ihanet, aşk, nefret,arkadaşlık,
şiddet,evlat hasreti çeken analar, baba hasreti çeken çocuklar, savaşın soğuk ve gerçek yüzü, siyaset, bilinmeyen bir coğrafya, patlayan füzeler, parçalara ayrılan ve her bir uzvu başka yerlerde bulunan çocuklar, vatan sevgisi
Ve son derece yalın bir dilSon derece güzel bir çeviri
Özellikle Sandy Tolan'ın Limon Ağacından sonra bu çeviri çok iyi geldi bana
(Limon Ağacı'nın çevrisi anlayabilmek için bile bir çeviriye ihtiyaç vardı)

Ne çatısını aydınlatan ayları sayabilirsin Bu kentin ne,
Ne de duvarlarının gerisine gizlenen bin muhteşem güneşi

Pers şairi Saib-i Tebrizi'nin bir şiirinden alınma bu beyit romana isim olmuş

Kitabın tanıtım yazısında

Nereye giderseniz gidin, ülkeniz peşinizden gelir
Artık siz orada yaşamasanız da o içinizde yaşar
Afganistan'ın Khaled Hosseini'de yaşadığı gibi deniliyor

Roman bir harami olarak doğan, yani haram kızı olan Meryem' in doğumuyla başlar
Annesi Nana ile birlikte babasının kendileri için bir köye yaptığı kulübede yaşarlar
Babasının iki eşi ve on tane çocuğu vardır
Babası Celil her Perşembe kızını ziyarete gelir
Meryem annesinin babası hakkındaki bütün kötü düşüncelerine rağmen babasına hayrandır

"Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, bir kadını gösterir Her zaman Bunu hiç unutma Meryem? Seninle benim gibi kadınlara hayatta yalnızca bir, tek bir marifet gereklidir, o da zaten okulda öğretilmez O da tahammül Sabretmek Katlanmak
Sahip olduğumuz tek şey bu yeteneğimizdir? Bir erkeğin kalbi fesat, habir bir şeydir, Meryem Bir ananın rahmine hiç benzemez Kanamaz, sana yer açmak için genişlemez"

Diyen annesine rağmen babasına kavuşmak için evden kaçar Meryem

Roman asıl şimdi başlar

Leyla ise kültürlü bir babanın kızıdırİki abisi Sovyetler'le savaşmak için mücahitlere katılmışlardıAnnesi kederden Leyla ile hiç ilgilenemez Mahalle arkadaşı, tek ayağını mayında yitirmiş olan Tarık ile çok güzel bir dostlukları vardır Aralarında 20 yaş bulunan Leyla ve Meryem' in hayatı bir şekilde kesişir Gördükleri şiddet onların birbirlerine destek olmalarını sağlayacaktır Taliban' ın kadınlara olan hoşgörüsüzlüğü ve katı kuralları yaşamı oldukça zorlaştırmaktadır Bu iki kadın büyük bir dayanışmayla birbirlerine destek olurlar ama aşk ve mutlu son sadece birinin olacaktır

Yazarın anlatımından, siyasi olayları öykü ile iç içe geçirme yeteneğinden, son derece başarılı bir kurguyla insanları ve olayları bir araya getirmesinden etkilenmemek, hüzünlenmemek elde değil

Kitap bittiğinde ise bu güzel ülkede yaşadığımız için ne çok şükretmemiz gerektiğini daha çok anlıyor insan

Gece

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com