![]() |
&Quot;Bekçi Murtaza&Quot; Suriye'de |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Bekçi Murtaza&Quot; Suriye'de"Bekçi Murtaza" Suriye'de Türk edebiyatının usta kalemi Orhan Kemal'in "Murtaza" romanı Suriye'de yayımlandı ![]() Orhan Kemal Kültür Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, romanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türk kültür, sanat ve edebiyatıyla ilgili eserlerin Türkçe dışındaki dillerde yayımlanmasına destek projesi TEDA kapsamında Muharrem S ![]() ![]() Yazıldığı günden bu yana defalarca filmlere, oyunlara konu olan roman, insanın en karışık durumlarını kara mizahla yüklü bir dille anlatıyor ![]() kavramı arasında sıkışıp kalan, doğruculuğundan ödün vermemek için çabaladıkça daha çözümsüz durumlara düşen, bu arada gittikçe insanı anlamaktan uzaklaşıp salt ilkelerini savunan bireyin başına gelenleri ele alıyor ![]() Kaynak:ajanda ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Bekçi Murtaza&Quot; Suriye'deBen bu haberi görünce dağıldım… Bir anda çocukluğuma geri döndüm ![]() Kimi zaman hüzünlenerek, kimi zaman gülüşerek okuduğumuz Ve asla yeri dolmayacak romanlardan biriydi… Seneler var ki unutmuştum, aklıma dahi gelmemişti… ““Almışım amirlerimden terbiye, görmüşüm kurs ![]() Görseydin kurs, alsaydın sıkı terbiye büyüklerinden konuşmazdın böyle cahil sözler ![]() Bilirdin yüksektir bir vazife herşeyden” sözleriyle sürekli görevin yüceliğini öne çıkaran cümleleri gözümde canlandı birden… ![]() Otoritesi ve insana dair duygular arasında sıkışıp kalmış bir Bekçinin İronik öyküsüydü anlatılan… Ve vazifesini yaparken , vazifesini savsaklayan kızının ölümüne sebep Olması… Güldürürken ağlatan ve ders veren bir kitaptı… Ve Bekçi Murtaza’ nın DP kazandığı zamanki sözlerinden bir bölümlü alıntılıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1950’leri anlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O vatanına, milletine, büyüklerine bağlıdır ![]() ![]() Paşa’sına da ![]() ![]() DP’nin seçim kazanmasını İsmet Paşa’ya yapılan saygısızlık olarak görür ![]() ![]() Ama bir bakar ki ![]() ![]() Karısı bile oğlu bile DP’ye oy vermiştir ![]() ![]() Tüm mahalle ![]() ![]() Hatta oğlu grevci amelelerin lideri bile olmuştur ![]() ![]() Grev ha ![]() ![]() Devlete karşı gelmek ![]() ![]() İsyan eder Murtaza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olup bitene tepesi atar ![]() ![]() Oldu bitti maşallah Gelin olur inşallah diye bağırarak DP’nin iktidara gelişini kutlayan işçilerin karşısına dikilir ![]() ![]() Gerisini birlikte okuyalım: * Yok oldusi, yok bittisi, yok gelin oldusi Oldu işte! Nedir olan? Atı alan Üsküdar’ı geçti ![]() ![]() Geçmedi ve de geçemez hiçbir zaman! Halk be halk! Halkın idaresi bu, boru mu? Abe kim halk? Halkın oyu yani ![]() ![]() Haaaydi be kakavanlar size deee ![]() ![]() Elbette Halkın oyu ![]() Affetmişiniz siz oni ![]() ? ![]() ![]() ![]() Kim çekti kılıcıni Sakarya’da İnönü’de? Kim bozdu düşmani? İsmet Paşa mı, yoksa halkin oyu mi? Halkın oyu! Şaşarım yıkamasina kedınin çamaşir ![]() Yuuuuuuuuuh, Yuuuuuuuuuuh! (Kitaptan alıntı) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() &Quot;Bekçi Murtaza&Quot; Suriye'deAlıntı: Orjinal Mesaj Sahibi Gece ““Almışım amirlerimden terbiye, görmüşüm kurs ![]() Görseydin kurs, alsaydın sıkı terbiye büyüklerinden konuşmazdın böyle cahil sözler ![]() Bilirdin yüksektir bir vazife herşeyden” Otoritesi ve insana dair duygular arasında sıkışıp kalmış bir Bekçinin İronik öyküsüydü anlatılan… Ve vazifesini yaparken , vazifesini savsaklayan kızının ölümüne sebep Olması… Arkadaşlar ben tam anlayamadım ![]() Ne olmuş? Bekçi Murtaza, romandan çıkıp gelmiş ve gerçek mi olmuş? Birisi,Amirlerine şirin görünmek için Suriye'ye Posta atıp Bekçi Murtazalık mı yapıyormuş? Ne işi varmış Murataza'nın, bize hiçbir zararı olmayan Suriye'de? Amirlerince verilen görev gereği, elin Suriye'si ile uğraşırken kendi kızlarının, oğlanlarının ölmesine mi sebep oluyormuş? Ne oluyor Bekçi Murtazlık mı var? Anlayamadım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|