![]() |
Harriet Tubman - Özgürlük Savaşçısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harriet Tubman - Özgürlük SavaşçısıHarriet Tubman General Moses denilen kadın ![]() ![]() ![]() ![]() Aramızdan ayrılalı neredeyse bir asır geçti; ama hâlâ ismi milyonların dilinde, hatırası özgürlüğü sevenler için kutsal ![]() Anne babası ona “Araminta” adını verdi ![]() ![]() ![]() ![]() Özgürlük yoluna daha çocukken adım attı; henüz 10 yaşında bile değilken, bebeklere ve çocuklara istediklerini yaptırmak için çıplak şiddet uygulayan köle sahiplerinden kaçarak ![]() Harriet, beyaz bir bebeğe bakmaya, ev işlerini yapmaya, gece gündüz başkaları için çalışmaya zorlandığında 5 yaşında bir körpecikti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kağıt üzerinde ve hukuken “özgür” olan, fakat zihnen pek de öyle olmayan, John Tubman adında biriyle evlendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet özgürdü ![]() ![]() ![]() ![]() Zamanı geldiğinde yola çıktı; sık ormanlar, nehirler ve tepeler boyunca yürüdü ![]() ![]() “Çizgiyi geçmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu söyledi, buna inandı ve bunu yaptı ![]() Tekrar tekrar Tidewater’a döndü; aklıyla, cesaretiyle ve kararlılığıyla ahalisini oradan çıkardı ![]() Kaçışından 2 yıl sonra çiftliğe döndü; ama “özgür zenci” John Tubman yeniden evlenmişti ve özgür olduğunu düşündüğünden Maryland’i terk etmedi ![]() ![]() Bir tüfek taşıyordu ve 25 kadar esiri kuzeye kaçırırken, onu kullanmasına ramak kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Biliyordu ki, geri dönen bir köle, tüm bildiklerini anlatana kadar işkence görecek ve böylece özgür olmak isteyenlerin hepsini tehlikeye atacaktı ![]() ![]() ![]() Nasıl yetiştiği ve kölelik hakkında şöyle diyecekti: “İhmal edilmiş bir ot gibi büyüdüm; özgürlükten bihaber, onu hiç tatmamış olarak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneydeki hapishane eyaletlere akınları, abartısız yüzlerce Siyah’a özgürlük yolunu açtı; bunlara kendi yaşlı anne babası, Harriet ve Benjamin Ross çifti de dahildi ![]() Ailesinin kökeninin, Batı Afrika sahilindeki bir kabile olan Ashanti halkına dayandığı sanılıyor ![]() ![]() ![]() Siyah esirleri kurtarmak için güneye 15 ila 19 akın yapmış olabilir ![]() ![]() ABD İç Savaşı sırasında Kuzey güçlerine katıldı ![]() ![]() ![]() Daha sonra bu manzarayı şöyle anlatacaktı: “Hayatımda hiç böyle bir manzara görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Butch Lee, Harriet Tubman’ın Yeni Biyografisi, Brooklyn, Stoopsale Books, 2000) Harriet Tubman 1913 yılında, 90’lı yıllarını yaşarken hayata gözlerini yumdu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Harriet Tubman - Özgürlük Savaşçısı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harriet Tubman - Özgürlük SavaşçısıPennsilvanya sınırını aştıktan sonra Harriet Tubman yıllar sonra o an neler hissettiğini şöyle dile getiriyor: ‘’Sınırı geçtiğimi anladığım anda hala aynı kişi olup olmadığımı görmek için ellerime baktım ![]() Harriet Tubman hayatının geri kalan kısmını Auburn’da ailesinin ve muhtaç insanların bakımı ile ilgilenerek geçirmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harriet Tubman - 1885 ![]() ♣ ♣ ♣ Harriet Tubman ‘ı Kuzey Amerikan İç Savaşı sırasında gösteren bir gravür ![]() ♣ ♣ ♣ Harriet Tumban ve erkek kardeşlerinin yakalanması için 300 Dolar vaat edilen, gazetede çıkan yazı ![]() ![]() ♣ ♣ ♣ ![]() ♣ ♣ ♣ Kurtarılmış olan kölelerle 1887 yıllarında Harriet Tubman’in Auburn, New York’da ki evinde çekilmiş bir fotoğraf ![]() Solda Harriet Tumban, sopa ile oturan kocası Davis, Davis’in hemen yanında da çiftin daha sonra evlatlık edinecekleri kız çocuğu Gertie ![]() ![]() ♣ ♣ ♣ ![]() ♣ ♣ ♣ 1911 ![]() Yazılar Wikipedia ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|