![]() |
Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El Yazıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El YazılarıMedeni Bilgiler ve Atatürk'ün El Yazıları ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Giriş (s:1-11) M ![]() ![]() ![]() ![]() Türk Tarih Kurumu'nun bu konferanslar serisinde ben "Atatürk' ün vatandaşlık hak ve vazifeleri üzerindeki düşünceleri" konusunu ele alarak işledim ve bilhassa Atatürk'ün el yazılarıyle olan belgeleri dinleyicilere gösterdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı zamanda Atatürk'ün muhitinde konuşulan konulan ve çeşitli meseleler üzerindeki düşünceleri de tespit etmiş olacağımı ![]() ![]() Burada bulunanlar hâtıralarmı kendi görüşlerine göre yazmışlardır ![]() ![]() Benim şahit olduğuma göre Atatürk'ün etrafında toplanmalar çok çeşitlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hal memleket içi seyahatlerinde daha kesif olarak uygulanır, trende vapurda ve uğradığı her yerde daima yeni konular ve tetkikler açıklanarak üzerlerinde münakaşalar yaptırmasını severdi ![]() ![]() Bir örnek vermek için şu olayı anlatmalıyım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna daha pek çok verilecek örnekler vardır ![]() Yine meselâ Atatürk'ün motor ile mutad Boğaz gezintilerinde mutlaka bir kitap veya bir mesele konuşma konusu olur ve o gezintinin sonunda herkes bir şeyler öğrenmiş olurdu ![]() Bir de bunlara eklenen Atatürk'ün akşam toplantıları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam üzeri başyaver yanına gelir ve sofraya kimlerin davet edilmesini emrettiklerini sorardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi, bu kitabı ve belgeleri yayınlama vesilesiyle şahidi olduğum olaylar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1929/1930 ders yılında Ankara Musiki muallim mektebinde öğretmenlik görevime, Yurt bilgisi ve Tarih derslerini vermek üzere başlamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ders tatbikatı olarak, bütün ders verdiğim sınıflarda Belediye kanununa göre seçim denemesi yaptırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böylece ögrencilerimden birinin bu itirazı ve soruları beni kadın hakları üzerinde çalışmaya teşvik etti ![]() Aynı gün Gazi Orman çiftliğindeki Marmara köşkünde Atatürk ile İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya bu olayı, Türk kadını olarak rey hakkına malik olmadığımızdan çok müteessir olduğumu anlattım ![]() Atatürk bana bu konuda çalışmamı ve başlıca memleketlerde bu meselelerin nasıl hal edilmiş olduğunu tetkik etmemi tavsiye etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi B ![]() ![]() ![]() ![]() "Dahiliye vekâletince hazırlanan ve icra vekilleri heyetinin 6 ![]() ![]() ![]() Bu kanun lâyihasının uzun mucip sebepleri kısmında, kadınların rey verme meselesi teklif edilmemiştir ![]() Fakat tam bir yıl sonra 20 Mart 1930'da bu kanun'un müzakeresi için B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine bu kanunun kabul edildiği tarihte Hükümeti teşkil eden üyeler şunlardır : Başvekil : İsmet İnönü Milli Müdafaa Vekili : M ![]() ![]() Adliye " : Mahmut Esat (Bozkurt) Maliye " : Şükrü Saraçoğlu Hariciye " : Tevfik Rüştü (Aras) ![]() Dahiliye " : Şükrü Kaya Maarif " : H ![]() Nafıa " : Recep (Peker) İktisat " : M ![]() Sıhhat ve İçtimaî Muavenet : Dr ![]() Diğer taraftan Yurt bilgisi'nin programına göre diğer konular da bu yukarıda açıkladığım tarzda hazırlanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vesile ile devlet teşkilâtımız ve kanunlar üzerinde konuşulur ve günün ihtiyaçları gözönünde tutulduğu gibi, medeni icapların sosyal bünyemizdeki yararlı olabilecek prensipleri görüşülürdü ![]() ![]() ![]() 1) Tercümeler ve çeşitli notlar ![]() 2) El yazılarıyle ilk müsveddeler (bunlar Atatürk'ün, Tevfik Bıyıklıoğlu ve benim) üzerinde düzeltmeler, ilâveler ve çıkarmalar vardır ![]() 3) Tape edildikten sonra yeniden ilâve düzeltmeler olan kısımlar ![]() 4) Bütün devlet ve hükümet teşkilâtından toplanmış olan bilgileri içine alan dosyalar (Bunlar sonradan Recep Peker'e verilmiş ve onun hazırlamasıyle Medeni Bilgilerin II ![]() ![]() İşte bütün bu yazılardan sonra yayınlanan broşür ve kitaplar ise şöyle sıralanabilir : 1) Broşür ve risale şeklinde "Türk Çocuklarına Yurt Bilgisi Notları" ![]() ![]() 2) Her konu için ayrı kitap olarak : İntihap, 72 sahife, Askerlik vazifesi, 77 sahife, Şirketler ve Bankalar, 172 sahife, Vergi bilgisi, 98 sahife ![]() ![]() 3) Bütün bu konuların toplu olarak bir arada basılmış kitabı (141 sahife) "Vatandaş İçin Medenî Bilgiler" adını taşır ![]() ![]() 4) "Vatandaş İçin Medenî Bilgiler" adı altında orta okullarda okutulmak üzere basılmış olanlar ise şu tarihlerdedir : Maarif Vekâleti Millî Talim ve Terbiye dairesinin 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarda da izah ettiğim gibi bütün bu konular üzerindeki çalışmalar ve Atatürk'ün muhitinde olan münakaşalar daima çok ilgi çekici olmuştur ![]() ![]() ![]() Bu kitaplar benim ismimle çıkmış olmasına rağmen, Atatürk'ün fikirleri ve telkinlerinden mülhem olduğunu ve üslûbun tamamen kendisine ait olduğunu tarihî hakikatleri belirtmek bakımından bana düşen bir ödev telâkki ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi bazı meseleler üzerinde durmak istiyorum ![]() Hukuku Esasiye : 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmet Emin B ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ansiklopedi : 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu notlardan ve daha başka okunan kitaplardan çıkan netice şöyle formüle edilmiştir : "Millet dil, kültür ve mefküre birliği ile birbirine bağlı vatandaşların teşkil ettiği siyasî ve içtimaî bir heyettir ![]() Bu münasebetle o tarihte yürürlükte olan Anayasamıza (Teşkilâh Esasiye) dayanarak Atatürk'ün notu şudur : "Bizim telâkkimize göre siyasî kuvvet, millî irade ve hâkimiyet milletin vahdet halinde müşterek şahsiyetine aittir, birdir, taksim ve tefrik ve ferağ olunamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâkimiyet bahsinde ise şu cümlelerin önemine işaret etmeden geçemiyeceğim : "Artık bugün demokrasi fikri daima yükselen bir denizi andırmaktadır ![]() ![]() ![]() Hak ve vazife üzerine olan yazılar ayrı bir başlık altında yazılmıştır ![]() "Hakların en birincisi yaşamak hakkıdır, diğer bütün haklar ve bu haklara mukabil vazifeler hep yaşamak hakkına dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ifadelerden sonra diğer önemli bir izahta, Hak ve vazifeyi hukuk kaidelerinin tayin ettiği ve bunun Devlet tarafından tatbik edildiğidir ![]() "Tabiaten her insan, içinde yaşadığı cemiyette hayatın en mesut, en kolay, en tatlı taraflarının kendisine düşmesini ister ve en kuvvetlî olan kendisinden zayıf olanları hiçe sayar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bahsin sonuna eklenen fikir, ise, bu haklann ihlâli ve vazifelerin ihmali halinde zarara uğrayan hem fert hem de cemiyet olduğıına göre, bunun tatbiki ve kontrolünün Devlet müessesesine ait olacağıdır ![]() Bu münasebetle Atatürk'ün en çok üzerinde kitap okuduğu ve bizleri çalıştırdığı mefhum da "Hürriyet' kelimesi olduğuna işaret etmeliyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer bir kâğıtta da yazısını tanıyamadığım bir şahsın şu izahı var : "Fertlerin cemiyete ihtiyarlariyle terkettikleri haklanndan mütebakisini, diledikleri gibi kullanabilmeleridir" ![]() Aynı kâğıdın arkasında başka bir yazı ile şu not var : "1 - Hürriyet kendini bizzat kendi içinde yok eden bir mefhumdur ![]() ![]() Bu notlardan sonra Atatürk'ün kendi yazısı ile "Hürriyet" üzerinde uzun yazıları vardır ![]() ![]() Bu notlardan Hürriyet'e ait geniş izahat verilmiştir ![]() ![]() "Hürriyet insanın düşündüğünü ve dilediğini başka birinin hiçbir tesir ve müdahalesi olmaksızın mutlak olarak yapabilmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonraki izahlar ise tarihî seyre göre mutlak idarelerde fertlerin hürriyetlerinin tamamen hükümdarın elinde olduğu ve asırlar boyunca fertlerin şahsî hürriyetleri için mücadele ettikleri anılatılır ![]() Atatürk'ün yazısında netice olarak şu hüküm var : "Ferdi Haklar nazariyesinin temeli şöyle kuruldu : Her türlü hakkın menşei ferttir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan "ferdî hürriyet derecesi devlet faaliyetini zaafa düşürmemek lâzımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teşkilâtı Esasiye m ![]() "Türkler demokrat, hür ve mes'ul vatandaşlardır" "Türk Cumhuriyetinin kurucuları ve sahipleri bizzat kendileridir" ![]() Bu cümlesiyle Atatürk millet bütününe değer vermenin en güzel örneğini vermiş oluyor ![]() Başka bir yazısında, o şöyle bir ifade kullanıyor : "Demokrasi, vatandaş hayatını tahakkuk ettirmek ve her türlü ferdî ve içtimaî vazifelerinin ifası hürriyetini ve imkânlarını bırakır: " Atatürk böylelikle orta okulların seviyesinin çok üstünde olan bu fikirleri, kendi üslûbuna göre ifade ederken "Hürriyet" mefhumu içinde "medenî vatandaş" olmanın esaslarını ve prensiplerini izah ediyor ![]() ![]() ![]() 1 - Şahsî Hürriyet 2 - İçtimaî Hürriyet ![]() ![]() ![]() Fakat yine bütün bu yazılarda vatandaşın her türlü medenî hakları karşısında vazife mesuliyetinin olduğu fikri paralel olarak ifadesini bulmuştur ![]() ![]() Hürriyetin bir neticesi olarak vatandaşların eşit haklara sahip olmalarını Anayasa'nın esaslı bir hükmü olarak kabul eden Atatürk "Eşitlikten maksat, kanun önündeki haklarda eşitliktir" diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk'ün bu "Medenî Bilgiler" vesilesiyle kaleme aldığı ve bizleri de çalıştırdığı konularda, Cumhuriyetimize temel olan prensiplerinde kanuna ve asrımızın umumi hukuk kaidelerine uyan esasları bulunmaktadır ![]() Atatürk, Türk vatandaşına hak tanıdığı yerde bir vazife karşılığını koymak istemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk ve Afetinan Atatürk vatandaşı, milletin bir ferdi olarak aile, cemiyet ve devlete karşı vazifeli telâkki ederken "milletin, medenî beşeriyetin bir ailesi olması noktai nazarından bütün insanlığa karşı bir takım vazifeleri" olduğuna bilhassa işaret etmek istemiştir ![]() Böylece Atatürk, Türk vatandaşının medenî âlemde hür, eşit, vazife ve hak sahibi, mesuliyetlerini müdrik kişiler topluluğu olarak millet bütününü teşkil etmesinde en büyük medenî vasfı bulmuştur ![]() 14 Haziran 1968 Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El YazılarıAlıntı: O yıl aynı zamanda "Unesco" Genel merkezinde, bütün üye olan devletler Atatürk'ü anma kararı almış ve bu üye milletlerin kültür teşekkülleri yayınlar yapmışlardır ![]() Bugün Atatürk'e dil uzatanlar geçmişe uzanıp bunları okumalı ![]() Hangi devlet adamına nasip olmuştur, ya da olabilir birçok devletler tarafından anılmak ve saygı görmek ![]() Bazı devlet adamlarının ona karşı hırslanmalarının sebepleri ortadadır aslında, bu kadar sevilen ve sayılan bir insanın takdir edilip kıymeti bilinmiyorsa ancak kıskanılır, bu da öfke ve hırs yapar ![]() Teşekkürler Başakca ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El YazılarıLale ona nasip olanlar saymakla bitmez aslında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() **** 21 Mayıs 1932 ![]() ![]() ![]() İngiliz Büyükelçisi George Clerk Cumhurbaşkanını ziyarete gider, elinde çok güzel ciltlenmiş iki kitapla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına şu hitabe ile sunulmuştu; "Büyük bir komutan, asil bir düşman ve alicenap bir dost şerefine, Türkiye Cumhuriyeti Cumhuriyeti Reisi Gazi M ![]() ![]() İngiliz Çanakkale Savaşı Resmi Tarihinde Gazi şöyle değerlendiriliyordu; "Çanakkale'de geleceği elinde tutan komutan, üstün şahıs M ![]() ![]() ![]() Daha sonra savaşın detayları ve M ![]() "Bu suretle Çanakkale savaşlarının kaderinde tek tayin edici rolü oynamış, Çanakkalenin kaderini tayin etmiştir ![]() ![]() ![]() Yenilmiş düşman bile Gazi'nin büyüklüğünü teslim ediyordu ![]() ![]() ![]() Kaynak: Cumhuriyet (Türk Mucizesi 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ***** Bozguna uğrattığı düşmanlar tarafından bile böylesine saygı gören, başarıları hakkıyla teslim edilen Ulu Önderimize içimizde uzanan dilleri gördükçe, o dillerin sahiplerinin hangi akla, mantığa ve zihniyete hizmet ettiğini anlamakta zorlanıyorum ![]() Bu kadar kör, bu kadar aptal, bu kadar geri kafalı olabilir mi insanlar diye sorduğum soruların cevabını ise "oluyor demek" diye veriyorum kendime ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El YazılarıAlıntı: Bozguna uğrattığı düşmanlar tarafından bile böylesine saygı gören, başarıları hakkıyla teslim edilen Ulu Önderimize içimizde uzanan dilleri gördükçe, o dillerin sahiplerinin hangi akla, mantığa ve zihniyete hizmet ettiğini anlamakta zorlanıyorum ![]() O zihniyetler kendi zihniyetlerine hizmet edemeyip, başkalarının onları yönlendirdiği zihniyete hizmet ediyorlar Banemin ![]() ![]() Ne kadar güzel ki, geçmişte yenilmiş olan bir düşman bile Atatürk'ün üstün zekasının ve becerisinin kıymetini biliyor ve bizler (Atatürkçüler) bununla teselli bulup, öğünebiliyoruz ![]() Kendi içimizdeki nankörleri kınarken, yenilmeyi büyük bir asaletle kabul edenlere rahmet diliyorum ![]() Ben gerildim yine |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Medeni Bilgiler Ve Atatürk'ün El YazılarıAlıntı: Orjinal Mesaj Sahibi LaLe O zihniyetler kendi zihniyetlerine hizmet edemeyip, başkalarının onları yönlendirdiği zihniyete hizmet ediyorlar Banemin ![]() ![]() Ne kadar güzel ki, geçmişte yenilmiş olan bir düşman bile Atatürk'ün üstün zekasının ve becerisinin kıymetini biliyor ve bizler (Atatürkçüler) bununla teselli bulup, öğünebiliyoruz ![]() Kendi içimizdeki nankörleri kınarken, yenilmeyi büyük bir asaletle kabul edenlere rahmet diliyorum ![]() O zihniyetler şu anki kimliğini kime borçlu olduğunu bilmeyen zihniyetlerdir ![]() Atatürk, Türk milletinin en karanlık döneminde bir güneş gibi doğup ![]() ![]() Şu an özgürce kendi dinimizi, dilimizi konuşuyorsak onun sayesinde ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|