![]() |
Harbiyeli 1283 Mustafa Kemal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harbiyeli 1283 Mustafa KemalHarbiyeli 1283 Mustafa Kemal ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşları, Öğretmenleri ve Faaliyetleri ![]() Mustafa Kemal'in Harbiye'deki arkadaşları öncelikle Manastır İdadisi'nden gelenlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Hayri Paşa (Tırnovacık), anılarında gazeteci Naci Sadullah'ın "sınıfta, en fazla kimlerle samimi konuşurlardı Paşam?" sorusuna şu cevabı vermiştir: "Manastır İdadisi'nden kendileriyle birlikte gelen Tevfik Bey'le ki bu kıymetli arkadaşı mektepten mezun olduğumuz sene kaybettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Fuat Cebesoy okuldaki arkadaşları ve arkadaşlıkları ile ilgili şunları yazmaktadır: "Günler geçtikçe yeni arkadaşlar edindim ![]() ![]() ![]() "Sana söz etmiş olduğum arkadaşım, Salacaklı Ali Fuat diye tanıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Erzincan Askeri Rüştiyesi'nden tanıdığım bazı öğrenciler, ben Fransız Lisesi'nde dil öğrenmek için iki yıl hazırlığa devam etmek zorunda kaldığım için, Harbiye'de üçüncü sınıfa geçmişlerdi ![]() ![]() Mustafa Kemal Harbiye'de öğretime başladığı sırada, okul komutanı 24 yıl (1884-1908) bu kutsal yuvaya komutanlık yapmış olan Mustafa Zeki Paşa; öğretim başkanı, o zamanki ismi ile "ders nazırı", daha sonra Çanakkale'de kendisine kolordu komutanlığı yapacak olan Esat Paşa'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal'in Harp Okulu'ndaki öğretmenleri arasında, onun kişiliğini etkileyen ve onu hayata hazırlayan çok değerli öğretmenleri olduğunu görüyoruz ![]() ![]() Ali Fuat Cebesoy öğretmenleri hakkında şunları anlatmıştır: "Hocalarımızdan memnunduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal en ziyade Yüzbaşı Naci Bey'i sayar ve severdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esat Paşa, Çanakkale Savaşları'nda Atatürk'e de kumandanlık etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Okul arkadaşlarının anlattıklarından Harbiyeli Mustafa Kemal'in, bu dönemde hem Fransızca'sını geliştirdiği, hem de memleket meseleleri üzerindeki düşüncelerinin daha da olgunlaştığı görülmektedir ![]() ![]() En samimi arkadaşlarından Lütfi Müfit (Özdeş)'e göre Harbiyeli Mustafa Kemal: "Gazi Hazretleri askerî idadisinden 315 yılında Harbiye mektebine gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harbiye'den çıkan Büyük Şefin gerek Harbiye ve gerekse Erkân-ı Harbiye namzeti sınıflarında geçirdikleri tahsil hayatı öyle birkaç cümle veya satırla ifade edilebilecek bir mevzu değildir ![]() ![]() Daha o zaman mektepte iken, şuursuz, düşüncesiz kötü bir idareye karşı vicdan ve ruhundan fışkıran inkılapçı düşünceleri bilhassa kayda şayandır ![]() ![]() ![]() ![]() " Büyük Şef şuursuz idareden o derece ıstırap duymuştu ki, daha mektepte iken o zamanki idareye karşı arkadaşları ile hasbıhaller, tenkitlere başlamış ve hatta büyük tehlikelere rağmen haftada bir iki defa gizli olarak gazete bile çıkarmışlardır ![]() Daha o zaman evlâdı bulunduğu asil Türk milletine ileride ne büyük hizmetler yapmağa namzet olduğunu pek güzel anlatıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayri Paşa (Tırnovacık) Gazeteci Naci Sadullah'a Anlatıyor: ![]() "… Gazi Hazretleri sınıfın en zeki talebesiydi ![]() ![]() ![]() Mekteplerde,intikal kabiliyetinin ve zekalarının kıtlığını, zorlamalarla telafiye çalışan bedbaht talebeler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "En fazla meşgul oldukları şeylerden biri de zamanın felsefesi ve fikri cereyanları idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sınıftaki Durumu, Davranışları Nasıldı? Gazi Hazretleri,sınıfımızın en yakışıklı, en şık, en temiz giyinen talebesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sınıfta en fazla kimlerle konuşurlardı Paşam? ![]() Manastır İdadisi'nden kendileriyle beraber gelen Tevfik Bey'le, ki bu kıymetli arkadaşı mektepten mezun olduğu zaman kaybettik ![]() Sonra şimdi Kırşehir mebusu bulunan Müfit Bey'de samimi dostlarındandı…" Manastır ve Harp Okulu'nda kendisini bir devre arkadan takip eden Kazım Özalp Paşa da Harbiye'deki arkadaşlıkları hakkında şunları anlatmıştır: "1899 yılında Mustafa Kemal İstanbul'a Harp Okulu'na gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harp Okulu'nda Mustafa Kemal'den bir devre önce olan (1900-Piyade-2) fakat, okulu bitirdiğinde bir sene "tebdil-i hava" raporu alarak memleketine giden ve Harp Akademisi'ne bir yıl sonra başlayan Asım Gündüz, orada Mustafa Kemal'lerle birlikte aynı sınıfları okumuştur ![]() "Kuleli'den sonra Harbiye'ye geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuleli'den mezun olurken aldığım notlar, diğer idadilerden gelen arkadaşların notlarından daha yüksek olduğu için sınıf birincisi ve başçavuş olmuştum ![]() ![]() Harp Okulunu bitirdiğim zaman hastalanmış ve okul hastanesi raporuyla bir yıl hava tebdili olarak memleketime gitmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerek Harbiye'de, gerek Harp Akademisi'nde bir şey dikkatimi çekmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni, Mustafa Kemal'le ilk tanıştıran eski arkadaşım Fethi Bey (Okyar) olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bu anlatılanlardan anlaşılmaktadır ki, Harp Okulu eğitimi ve öğrenimi dönemi, Mustafa Kemal'in hem vatan, millet, Türklük fikirlerinin olgunlaşmasında, hem de Batıya dönük "çağdaşlaşma" düşüncelerinin gelişmesinde önemli bir dönem olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Son yapılan araştırmalara göre Mustafa Kemal'in Harp Okulu'nda iken "şiir yazıp, dergilere gönderdiği" bilgisinin de yanlış olduğu anlaşılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Harbiyeli 1283 Mustafa Kemal |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Harbiyeli 1283 Mustafa KemalHarp Okulu Künye Bilgileri ![]() Mustafa Kemal Atatürk hakkında yapılan biyografi çalışmalarında onun öğrenim hayatı ile ilgili verilen bilgilerin çoğunun yanlış olduğu görülmektedir ![]() ![]() ![]() Notları, toplam not üzerinden sırası ve derslerle ilgili bilgileri yukarıda verdiğimiz için bir kenara bırakacak olursak, Mustafa Kemal'in diğer künye bilgileri belgelere göre şu şekildedir: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duhulü: 1 Mart 1315 (13 Mart 1899 Pazartesi) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önemli bir yanlışlık konusu da Mustafa Kemal'in "Sicili"dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okula Girişi, Dersleri ve Notları ![]() Mustafa Kemal Atatürk 1898 yılı Aralık ayının ortalarında Manastır Askerî İdadisi'ni, notları kendisiyle aynı olan Selanikli Ahmet Tevfik'le birlikte birinci olarak bitirmiş ve orta öğrenimini tamamlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birikimi ile yeni bir hayata atılacağı, kişiliği ve düşüncelerinin daha da olgunlaşacağı Harp Okulu'na girişi (duhulü) 1 Mart 1315/13 Mart 1899, Apolet Numarası 1283'tür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, o sene sınıf mevcudu bazı hatıralara göre 900'ü geçen, bazı kaynaklara göre de 736 olan Harp Okulu'nda altı kısma ayrılan birinci sınıfların birinci kısmında idi ![]() ![]() "O zamanki adı "Mekteb-i Harbiye-i Şahane" olan Harp Okulu'nun dahiliye Müdürü Albay İbrahim Bey, nöbetçi subaylarından birini çağırdı: "Salacaklı Ali Fuat Efendi, sınavlarını vererek mektebe kabul edildi ![]() ![]() emrini verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçimde tatlı bir heyecan vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi odasına geldiğimiz zaman nöbetçi subayı hademelerden birine: Birinci sınıfın birinci kısım çavuşu Mustafa Efendi buraya gelsin ![]() ![]() Mustafa Efendi, sizden birkaç ay önce Manastır Askeri İdadisi'nden geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa bir süre sonra içeriye on yedi, on sekiz yaşlarında; sarı saçlı, parlak mavi gözlü, sarı bıyıklı, pembe yanaklı, zayıfça bir çocuk girdi ![]() ![]() ![]() Emredin efendim ![]() Senin takımının birinci mangasına, sınavla Harbiye'ye kabul edilen Salacaklı Ali Fuat Efendi'nin kaydını yaptık ![]() ![]() ![]() ![]() Sarı saçlı, sarı burma bıyıklı genç Harbiyeli ayaklarını birbirine vurdu ![]() Emredersiniz efendim, baş üstüne efendim ![]() Sonra bana döndü ![]() Buyurun arkadaş ![]() ![]() İkimiz kapıdan birlikte çıktık ![]() ![]() ![]() ![]() Siz önden geçin çavuşum, ben sizi takip edeyim ![]() Bu hitabımdan memnun oldu ![]() ![]() İşte, Türk tarihine şan ve şeref veren aziz ve rahmetli arkadaşım Mustafa Kemal'i böyle tanımıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, İstanbul'a gelerek 13 Mart 1899'da Pangaltı'daki Harp Okulu'na kaydoldu ![]() ![]() Şimdi hatıralarıma başladığım yere, Harp Okulu'na dönüyorum ![]() ![]() ![]() Önce yatakhaneye çıkalım, size yatacağınız yeri göstereyim ![]() ![]() Yatakhanemiz, üst katta Boğaz'a bakan cephenin ortasındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dershanemiz karanlık, fakat bizim yüreklerimiz aydınlıktır ![]() Dedi ve hangi okuldan geldiğimi sordu ![]() ![]() ![]() Galiba, daha başka şeyler de öğrenmek istiyorsunuz ![]() Kararsızlığı geçmişti ![]() Askeri İdadi derslerinin sınavlarını verdiniz mi ? Hepsinden sınava girdim ![]() ![]() ![]() Birden elimi sıktı ![]() Çok iyi, çok iyi, birbirimize yardımcı olacağız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada çavuş işaretinin üzerindeki sarı şerit dikkatimi çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailenizde asker var mı? Diye bir soru sordu: Ailemizin bütün erkekleri askerdir ![]() Yanıtını verdim ![]() ![]() Fuat, Fuat! Diye birisinin bağırdığını duydum ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Efendi'yi gıyaben tanıyorum, dedi ![]() Manastır'dan gelen arkadaşlar çok övgüde bulundular ![]() Yeni arkadaşım, övülmekten utanıyormuş gibi başını hafifçe önüne eğdi ve öylece teşekkür etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kısım Çavuşu" Mustafa Kemal, kısımda önce "Sınıf Başçavuşu" Ispartalı Faik ve Ömer Abdülkadir Yanya ile birlikte birinci sırada oturuyordu ![]() ![]() "Ertesi günü derslere başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salacaklı Fuat'ı bizim sıraya alalım ![]() Demiş, Ispartalı da bu öneriyi iyi karşılamış olacak ki, öğle yemeğinde yanıma gelen Mustafa Kemal: Bizimle beraber oturmak ister misiniz? Diye sordu ![]() ![]() Siz nasıl emrederseniz, çavuşum ![]() Yanıtını verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal'in birinci sınıfta bulunduğu 1899-1900 eğitim-öğretim yılında Harbiye'de okutulan dersler şunlardı: "Akaid-i Diniye, Topografya, Hendese-i Resmiye, Hikmet-i Tabiye, Askerî Kimya, Askerî Kitâbet, Talim Nazariyatı, Terbiye-yi Askerî, Lisan (Fransızca, Almanca, Rusça), Harita Tersimi (Çizimi), Talim Ameliyatı (Uygulaması), Topografya Ameliyatı" ![]() Mehmet Esat'ın "Mirat-ı Mekteb-i Harbiye"sinde 1900 ve 1901 yılları için verdiği okutulan dersler listesine göre de birinci sınıfta; "Akaid-i Diniyye, Topoğrafya Nazariyatı, Hendese-i Resmiye, Hikmet-i Tabiye, Kimya, Talim Nazariyatı, Malumat ve Terbiye-yi Askeriye, Harita Tersimi, Hendese-yi Resmiye Eşkali, Topoğrafya Ameliyatı, Talim Ameliyatı, Alman veya Rus Lisanı, Kitabet" dersleri okutulmaktaydı ![]() Mustafa Kemal'in ikinci ve üçüncü sınıf notlarını ihtiva eden defterler Harp Okulu Arşivi'ndedir ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre Mustafa Kemal birinci sınıfta öğrenci olduğu sırada, 1899-1900 eğitim-öğretim yılında, 635'i Piyade, 88'i Süvari ve 16'sı Baytar sınıflarından olmak üzere toplam 739 öğrenci vardı ![]() ![]() Mustafa Kemal birinci sene Piyade sınıfından eğitim ve öğretime devam eden toplam 610 arkadaşı arasından, toplam 484 not alarak ve 9ncu olarak ikinci sınıfa geçmiştir ![]() ![]() Mustafa Kemal'in birinci sınıfta okuduğu dersler ve aldığı notlar şu şekildedir: "Akaid-i Diniye (42), Topoğrafya Nazariyatı (33), Hendese-yi Resmiye (29), Hikmet-i Tabiye (44), Kimya (42), Kitabet (45), Talim Nazariyatı (37), Malumat-ı ve Terbiye-yi Askeriye (45), Lisan-ı Fransevî (44), Harita Tersimi (19), Hendese-yi Resmiye Eşkali (20), Topoğrafya Ameliyatı (20), Talim Ameliyatı (20), Alman veya Rus Lisanı (44) ![]() Bu sınıfta okutulan toplam 14 ders vardır ve 4 adet dersin tam numarası 20, diğer 10 dersin tam numarası 45'tir ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, 1922'de anlattığı anılarında, İstanbul'da geçen bu ilk yılı için sadece şunları söyler: "Birinci sınıfta gençlik hayallerine tutuldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, ikinci sınıfta, 1900-1901 eğitim-öğretim yılında 420 arkadaşı arasından, toplam 522 not alarak ve 11 nci olarak üçüncü sınıfa geçmiştir ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal'in ikinci sınıfta okuduğu dersler ve aldığı notlar şu şekildedir: "Akaid-i Diniyye (45), Hizmet-i Seferiye (38), Dahiliye Kanunname-i Hümayunu (45), Fenn-i Mimari (41), Fenn-i Furusiyyet Nazariyatı (45), Lisan-ı Fransevî(42), Talim Nazariyatı (43), Malumat-ı ve Terbiye-yi Askeriyye (31), İlm-i Ahlâk (43), Kılıç Talimi (12), İstikşafat-ı Askeriyye (14), Harita Tersimi (18), Talim Ameliyatı (20), Ceza Kanunname-yi Hümayunu (44), Alman veya Rus Lisanı (41)" ![]() Bu sınıfta okutulan toplam 15 ders vardır ve 4 adet dersin tam numarası 20, diğer 11 dersin tam numarası 45'tir ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal, üçüncü sınıfta, 1901-1902 eğitim-öğretim yılında 459 arkadaşı arasından ve 17 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal'in üçüncü sınıfta okuduğu dersler ve aldığı notlar şu şekildedir: "Sınıf-ı Salise Tabiyesi (41), İstihkamat-ı Hafife (40), Fenn-i Esliha (45), Hıfzı's- Sıhha-yı Askerî (45), Coğrafya-yı Askerî (42), Devlet-i Aliyye Ordu Teşkilâtı (43), Talim Nazariyatı (44), Malumat ve Terbiye-yi Askerî (41), Lisan-ı Fransevî (43), İstikşafat-ı Askeriyye (17), İstihkam Eşkali (18), Talim Ameliyatı (19), Tabiye Tatbikatı (18), Alman veya Rus Lisanı (36)" ![]() Bu sınıfta okutulan toplam 14 ders vardır ve 4 adet dersin tam numarası 20, diğer 10 dersin tam numarası 45'tir ![]() ![]() ![]() ![]() İlk ona giren diğer öğrencilerin sırası ve üç yıllık toplam notları şu şekildedir: "3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|