Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
garip, olaylar, tarihimizde

Tarihimizde Garip Olaylar

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

*Tarihimizde kayıtlı en müthiş oburlardan biri,münevver ve inkilapçı IIISelim'in düşmanlarından olan

"Aygır İmam"lakabıyla meşhur Derviş Efendi isminde bir softadırBu adam,bir defa,iki okka(2564 kg)

pastırmanın üzerine kırk yumurta kırdırarak bir lenger pastırmalı yumurta yemiş,fakat koca lengeri

sıyırdıktan sonra dili ağzına sığmayarak ölmüştü

__________O__________O__________O__________O______ ____O__________

*IIMahmut zamanında Eminönü hamallarındanKürt Ali isminde bir adam,büyük ayak rekoru kırmıştır:

(Hiç rekorumuz yok diye üzülmeyelim ) tabanı elli santim boyundaydı ve bir gün kundurasının içine

kundaklı bir çocuk koymuşlar,rahat rahat sığmıştı

*Alıntı:Reşat Ekrem KOÇU-Tarihimizde Garip Vakalar S:110 / 11

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Dalkavuklar

*Bugün dalkavukluk bir ruh ve tıynet meselesidir,iş meslek olmaktan çıkmıştırTanzimat'tan önceki devirlerde
ise,dalkavuklar,kahyaları,nizamnameleri ve narhları olan bir esnaf topluluğuyduTopkapı Sarayı arşivinde
IMahmud devrine ait kime hitap ettiği belli olmayan bir arzuhal bulunmuştur ki bugünkü yazı dilimize çevrilmiş
şekli şudur:

"Devletli,inayetli,merhametli efendim,

Kimsesiz dalkavuk kullarınızın arzuhalidir:her sene Ramazan-ı Şerif geldiğinde ,İstanbul'da davetli
davetsiziftarlara gideriz;ulemanın,ricali devletin ve sair büyükleri,mevkii sahiplerinin sofralarında çeşitli nefis çeşitli nefis yemekler şerbetler,türlü türlü reçeller,tavuk göğüsleri,elmaspareler,helvalar,kaymaklı baklavalar
ekmek kadayıfları süzme aşurele,hoşaflar yer yer ve içeriz;üstüne göbek tütünü ve kahveyle ikram görürüz

Lakin içimizde bazı terbiyesizler bulunup edebe uymayan hareket ve tavırlarıyla velinimetlerimiz efendilerimizi
gücendirmekte,zararı hepimize dokunmaktadır

Dalkavukluk sağlam bir nizama bağlanmazsa cümlemizin açlıktan öleceğimiz aşikardırKadim nizam ve kanuna göre yeniden bir nizama bağlanmasını,uygunsuzların içimizden kovulmasını,tavır ve hareketleri hepimizin makbulü olan Şakir Ağa'nın cümlemize kahya tayin olunmasını ve eline memuriyetini bildiren bir kıta ruhsatname ihsan
buyurulmasını niyaz ederizEmir ve ferman devletli,inayetli efendim sultanım hazretlerinindir

Dalkavuk kulları"

*Bu değerli belgenin altına şu şayanı dikkat satırlar yazılmıştır:

"Dalkavuklar kibar ve rical huzuruna girdiklerinde el etek öperlerOturacakları yer,tırabzan yanındaki küçük minderdirVazifeleri ,hane sahibi olan zatın mizaç ve karakterine göre uygun şekilde konuşmak,meclise neşe vermek,keder verici sözlerden,uygunsuz küfürlerden sakınmaktırHane sahibi ne söylerse fevkalade yardakçılıkla tasdik edecekler ve asla aykırısında söz söylemeyeceklerdirVerilen ihsanı gizlice alacaklardır
Verilen paranın çokluğuyla meslektaşları arasında övünmeyeceklerdir"

*Yine bu vesikada bulunan "dalkavuk narhı'ndan,dalkavukluğun sadece sözle bir velinimete yardakçılık olmadığını öğreniyoruz

*Dalkavuk vücudunu da eğlence aleti yapmış bir zavallı,bir biçaredir,hatta dalkavukluk tehlikeli meslektir
Yapılacak çeşitli eğlencelere göre dalkavuklara konulacak narh da şudur:

-Dalkavuğun burnuna fiske vurma(fiske başına): 20 para
-Başına kabak vurma: 30 para
-Yüzünü tokatlama(tokat başına): 30 para
-Merdivenden aşağı yuvarlama : 180 para( bir yeri incinir,kırılırsa tedavi ve cerrah parasını öder)
-Çıplak başına tokat atma(tokat başına) : 45 para
-Elinde beş on kıl kalmak ve dişlerini leylek gibi çatırdatmak şartıyla sakal zelzelesine : 60 para
-Kuyruğu dışarda kalmamak üzere bir fındıksıçanını ağzının içine kapama: 400 para

*Bu belge gösteriyor ki,eski dalkavuklarla zamanımızda dalkavuk kelimesinden anladığımız mana ne kadar ayrı ayrı şeylerdir

Alıntı:Reşat Ekrem KOÇU-Tarihimizde Garip Vakalar-S11-12-13

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com