Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bayramı, cumhuriyet, ekim, önemi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ve Önemi

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Önemi

Cumhuriyet Yönetiminden önce devletimizin adı Osmanlı İmparatorluğu idi Osmanlı Devleti, Osman Bey tarafından 1299'da Söğüt'de kuruldu Osmanlı devlet yöneticisine padişah denirdi Osmanlı Devletini altı yüz yirmi dört yılda, 36 padişah yönetti Son padişah Sultan Vahdettin'dir

Eskiden ülkelerde tek kişi egemendi Ülkelerini diledikleri gibi yöneten bu kişilere padişah, şah, kral, hakan, sultan denirdi Yönetim çoğu zaman babadan oğula geçerdi Oğulun küçük olması, deli olması yönetici olmaya engel sayılmazdı Böyle tek kişinin kendi başına buyruk, sorumsuz, denetimsiz, yönetime mutlakiyet denir Mutlakiyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız bir kişidedir

Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde zamanla hakana, padişaha, şaha, krala yardımcı olsun diye meclis kuruldu Meclis üyeleri kalkın dileklerini yöneticiye duyurur, yasa tasarısını hazırlardı Bu yasa taslakları hakan, padişah, şah, kral tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı bu yönetim biçimine Meşrutiyet denir Ancak meclisin yetkleri genel olarak çok sınırlıdır Osmanlı Devletinde 1876 ve 1908 yıllarında iki kez meşrutiyet ilan edildi

Üçüncü yönetim biçimi Cumhuriyettir Cumhuriyet'te egemenlik kayıtsız, şartsız ulusundur Ulus kendini yönetme yetkisini temsilcileri - milletvekilleri aracılığı ile kullanır Cumhuriyet yönetiminde yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır Seçilen temsilciler yasalar yapar, yöneticileri ulusu adına denetler Yönetilenler dilerlerse seçimlerde yöneticilerini değiştirirler

Ülkemizde Cumhuriyetin Kuruluşu

Osmanlı İmparatorluğu'nda, ikinci Meşrutiyetin ilanından altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı 1914'te başlayan Birinci Dünya Savaşı'na dünyanın belli başlı devletleri katıldı Dört yıl süren savaş sonunda bizimle birlikte olan devletler yenildi Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı

Ulusuna inanan, güvenen Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldi Erzurum'da, Sıvas'ta kongreler düzenledi Mustafa Kemal Paşa "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır" diyordu Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattı Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler bulundukları yörede düşmana karşı koydular Öte yandan düzenli ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaştılar Yurdumuz düşmanlardan kurtarıldı

Tahtını, rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla birlikte yurdumuzdan kaçtı İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu Bu doğan devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı 13 Ekim 1923'te Ankara Başkent oldu Atatürk ; düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesinden sonra, çoktan beri tasarladığı cumhuriyetin ilanı üzerinde hazırlıklar yapmaya başladı 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı Onlara , "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" Dedi

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verildi Meclis önergeyi kabul etti

Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı

Cumhuriyet; yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her yurttaşın ödevidir

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ‘’Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması” İlkesi hayata geçirilmiştir

Mustafa Kemal Paşa “En büyük eseri olarakcumhuriyeti göstermiştir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Atatürk diyorki

Cumhuriyet; fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister

Benim nâçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır

Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz

Biz doğrudan doğruya milletseveriz ve Türk milliyetçisiyiz Cumhuriyetimizin dayanağı, Türk topluluğudur

Cumhuriyet fikir serbestliği taraftandır Samimî ve meşru olmak şartıyla, her fikre hürmet ederiz Her kanaat bizce muhteremdir

Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir

Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir

Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir Cumhuriyet fazilettir ,

Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır Hükümet millet ve millet hükümettir

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-03-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Saygıdeğer Üyeleri!

Büyük Millet Meclisinin hayırlı ve bereketli elinin, Türk milletinin geleceğini yönetmeye başladığının beşinci senesini kutluyoruz Bu vesileyle yüksek heyetinizi saygıyla selâmlarım

Geçen sene Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin gerçek arzularına uygun olarak devlet şeklini Cumhuriyet olarak kararlaştırdı Cumhuriyet yönetimi, ülkemizin en uzak köşesine kadar büyük bir heyecanla ulaştı, kabul gördü Millet; cumhuriyetin,Türk vatanını asırların kötü yönetiminden kurtaracak ve ülkeyi lâyık olduğu gelişme seviyesine ulaştıracak yegâne yönetim şekli olduğunu anladı Millet, cumhuriyetin şu anda ve gelecekte her türlü tehlikeden korunmasını talep etmektedir Milletin talebi, cumhuriyetin denenmiş, sınanmış ve olumlu sonuçları alınmış bütün esaslara bir an evvel ve tam anlamıyla geçilmesi şeklinde ifade edilebilir Yüksek Meclisin büyük bir önem vererek uğraştığı teşkilâtı esasiyede (Anayasa'da), milletin talebini karşılamak hepimizin görevidir Diger taraftan, hükûmetin görevi, gelişmiş ve medenî yönetimin bütün gereklerini anlaşılır ve çok hızlı bir şekilde ülkemizin tamamında uygulamak, aksaklıkları gidererek geliştirmektir

Görevimizi, milletin arzularına uygun olarak yapabilmeyi bütün gönlümle temenni ederim

Mustafa Kemal ATATÜRK
1 Mart 1924

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com