![]() |
13 Aralık Dunya R A K İ G U N U |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 13 Aralık Dunya R A K İ G U N U*Dünya Rakı Günü ** Aralık ayinin ikinci Cumartesi günü 'Dünya Rakı Günü' olarak kutlanır ![]() ![]() Rakıseverler birbirlerine hediye verir ![]() Gidip de başkalarına 'Dünya Rakı Günü diye bir şey mi var?' diye sormayın, çok ayıplarlar ![]() ![]() Balığı bol, mevsimi soğuk, geceleri uzun ve **harflerinden 'rakı' yazılabilen yegane ay olan Aralık** ayının ikinci Cumartesisi Dünya Rakı Günü olarak kutlanır ![]() ![]() Bir kayda rastlanmamakla beraber Bekri Mustafa'nın da Aralık ayının ikinci Cumartesi gecesi doğduğu rivayet edilir ![]() ![]() ![]() Bu özel gün aynı zamanda yılbaşının şenlikli bir provasıdır ![]() Dünya Rakı Günü, Türkiye ve Dünya sathına yayılmış, tüm rakı severler tarafından 2006'dan beri coşkuyla kutlanır Yıllar sonra tarihler böyle yazdığında, 'Ben ilk günden beri kutluyorum' deme sansınız olsun ![]() 'RAKININ da muhabbeti olur mu?' diyenler çıkabilir ![]() O meyhanelerde gördüğünüz rakı masaları aslında muhabbet, sohbet masasıdır, ![]() Bektaşi der ki : Rakı ağızdan değil, kulaktan içilir ![]() Biz ona içki değil, dem deriz!' ![]() RAKININ kitabini yazan Deniz Gürsoy, rakının nasıl içileceğini değil 'Rakının nasıl içilmeyeceğini' yazmıştır ![]() ![]() Oturursun masaya, garson bir şişe rakı getirir, mezeleri sıralar, kadehini doldurur, içersin! ![]() HAYIR, rakı öyle içilmez ![]() ![]() ![]() Rakının nasıl içileceğini, ya da nasıl içilmeyeceğini bilelim ![]() ![]() **Rakı güneş batmadan içilmez ![]() Rakı yalnız başına içilmez, duvara bakılarak içilmez, rakı keyif için içilir, dertlenmek için içilmez, rakı sohbet için içilir ![]() ![]() Rakı, şakadan, nükteden, işletmeden anlamayan bayır turplarıyla içilmez ![]() Rakı gürültüyle içilmez ![]() ![]() Rakı çabuk içilmez, içip masadan kalkılmaz ![]() Rakı sofrasında fazla yemek yenmez, mezelerle yetinilir ![]() Rakı sofrasında sigara küllüğüne zeytin çekirdeği, sıkılmış limon kabuğu konmaz, ![]() Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da buz konur; bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hem keyfi kaçar ![]() ![]() RAKININ ana mezeleri dışında, ekstra mezeleri de vardır, bir de 'göz mezesi' vardır ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yahya Kemal, her aksam sofrasını 'kuş sütü eksik' kurdurur, ![]() *ama çoğuna el bile sürmezmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Lakin sürsün, sürmesin hepsi hesaba yazıldığı için şef garson, şaire, şimdiki deyimle 'kıyak yapmış', sofraya kırmızı turp koymamış ![]() ![]() ![]() Yahya Kemal gelmiş, oturmuş masaya söyle bakmış garsonu çağırmış: 'Nerede kırmızı turp?' 'Efendim dikkat ettim yemiyorsunuz da ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ben sofraya konan her şeyi yemek zorunda değilim, onların bazıları benim göz mezemdir!' demiş ![]() ![]() ![]() RAKI için çok şey söylenir, yazılır, ama Necip Mirkelamoğlu' nun 'Rakınamesi' de unutulur gibi değildir; ![]() *'Nükte, cinas anlayan; Ahengi bezme uyan; İçip zırvalamayan; İşte onadır rakı ![]() ![]() kaynak:bana gelen bir mail ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|