Ah Temel Ah! Sen De Olmasan! |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ah Temel Ah! Sen De Olmasan!İYİ SAATTE OLSUNLAR Temel, karanlık ve fırtınalı bir gecede otostop çekmektedir Yağmur o kadar şiddetlidir ki, bir metre ilerisini zor görülmektedir Temel, yaklaşan bir otomobilin farını güçlükle fark eder, otomobil bizimkinin önünde biraz duraklar gibi olunca kendini arabaya atar ve hemen kapıyı kapatır, önüne döndüğü anda irkilir Direksiyonda kimse yoktur! Araba, çalışmadığı halde, yavaşça hareket etmeye başlar Temel tırsar, korku içinde titremeye başlar, ileride bir viraj vardır, araba uçuruma doğru gitmektedir Bir taraftan ağlarken, diğer taraftan da dua etmeye başlar Uçuruma gelmek üzereyken, direksiyonda bir elin belirdiğini ve arabanın virajı döndüğünü görür Kafayı sıyırmak üzeredir, sonraki birkaç virajda da aynı el arabayı yönlendirir! Temel bütün cesaretini toplayıp ani bir hareketle kapıyı açar ve kendini arabadan dışarı atıp, en yakın ışıklara doğru koşmaya başlar Köye girdiğinde hala zangır zangır titremektedir Hemen köy kahvesine dalar ve kahvedekilere anlaşılmaz seslerle başından geçenleri anlatmaya başlar Ortalığı bir sessizlik kaplar Bir süre kadar sonra, yağmurdan iyice ıslanmış, sanki çamura bulanmış iki kişi, nefes nefese kahveye girer Girenlerden biri Temel’i görür görmez yanındakine döner ve şöyle der: "Aha bak! Biz arabayı iterken binen kazma buydu işte!" TEMEL HAKLI Temel, akşam evinde otururken telefon çalar Telefona bakan Fadime, kısa bir konuşmadan sonra telefonu kapatıp Temel'e seslenir: -Ula Temel! Dursun’un karısı ölmiş, seni cenazeye çağırıy! Temel üzgün ve kırgın bir sesle: -Bu cefer gitmem! -Olur mu Temel? O senin en iyi arkadaşın Temel biraz düşünmüş: -Adam, üçüncü kez karısının cenazesine çağırıy Fadime Ben onu defacuk bile davet edemedim Ne yüzle cideceğum da? AÇ GÖZÜNÜ TEMEL Temel ve Fadime çadırlarını alarak tatile çıkarlar Hava kararınca uygun gördükleri alanlarda çadırlarını kurup, geceyi geçirdikten sonra sabah yollarına devam ederler Tatillerinin üçüncü gününde yine bir korulukta çadırlarını kurarak uykuya dalarlar Bir kac saat sonra Fadime uyanır ve Temel’i de uyandırır Temel uyku sersemidir, güzel bir rüyadan uyandırıldığı için de biraz kızgındır: -‘’Ne var ula, Fadime? diye sorar Fadime: -‘’Yukarı bak ve baga ne cördüğünü söyle’’ Temel gökyüzüne bakar ve cevap verir: - Bunun için mi uyandırdın beni? Baktım işte Bir sürü cıldız görüyorum,ışıl ışıl parlayan milyonlarca cıldız Yat ula! Fadime tekrar sorar: -‘’ Peki, bu sana neyi gösteriy?’’ Artık iyice uykusu kaçan Temel sinirlenir ve öfkeli öfkeli konuşmaya başlar: -‘’Neyi mi cösteriy? İnanç olarak; Allah’in kudretini ve cendimin kainatta bir toz parçası olduğumu, acizliğimizi görüyorum’’ ‘’Felsefi olarak; evrenin sonsuzlugunu ve onun karşısındaki önemsizliğimizi cöroyrum’’ ‘’Astronomik olarak galaksilerin,cıldızların, gezegenlerin varlığını cöroyrum’’ ‘’Yıldızların konumuna bakarak saatin sabahın 3’ü olduğunu cöroyrum’’ ‘’Meteorolojik olarak da bugün havanın çok güzel olacağını cöroyrum’’ -‘’Aha da cevap verdim, memnun kaldın mı şindi? Ya sen ne cöroysun, sağa ne yi cösteriy?’’ -‘’Ula cerizekalııı Temel, çadırımızı çalmışlar!! |
|