Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kitap, tabuları, yıkan, şişmanlıkta

Şişmanlıkta Tüm Tabuları Yıkan Kitap

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şişmanlıkta Tüm Tabuları Yıkan Kitap



Şişmanlıkta Tüm Tabuları Yıkan Kitap







Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından birisi olan Cambridge Üniversitesi'nde obezite araştırmaları yapan beslenme uzmanı Zoe Harcombe, beslenme ve kilo verme hakkında şimdiye kadar bilinenlerin tümünü çürüten bir kitap yazdı



'Obezite salgını' isimli kitapta, lifli gıdaların söylendiği gibi yararlı olmadığı, diyet otoritelerinin tavsiyelerinin de gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor İşte çok tartışılacak kitapta yer alan satır başları:


Tavsiyeler değişti şişmanlık patladı

Harcombe'ye göre obezite sorunu, bizim yaşam tarzımızla değil, ne yediğimizle alakalı 70'li yıllara kadar İngiltere'de obez insanların nüfusa oranı yüzde 2 civarındaydı Ancak 2000'e gelindiğinde bu oran yüzde 25'e çıktı Bunun sebebi, 1983 yılında diyet tavsiyelerini değiştirdi ve obezite şaha kalktı Eski diyet tavsiyesi un ve hububat üzerine kuruluydu bunları yiyenler şişmanlar, en fazla şişmanlatan ise şekerli gıdalardı Büyüklerimiz bize ciğer, yumurta gibi şeyleri yememizi, sebzelere tereyağı koymamızı telkin ederlerdi Şimdi "U" dönüşü yaptık

Karbonhidrat ve nişastayı kesmeyin

Harcombe'a göre karbonhidrat ve nişastalı yiyecekler vücutta glikoza dönüştürülür Bu süreç sayesinde vücut insülin salgılar İnsülin bilindiği gibi vücudun yağ deposunu çalıştıran ana aktörlerden birisidir Karbonhidratı kesmek vücuttaki yağları yakmanın da önünü tıkar

Fazla kalori yakmak işe yaramaz

Bu kadar basit olsaydı günde 500 kalori alarak haftada yarım kilo zayıflamak mümkün olurdu Ancak insan normal yemek alışkanlığının dışına çıktığında yani daha az gıda aldığında vücudun "kıtlık" mekanizması devreye giriyor ve aldığımız gıdanın bir kısmı enerji olarak depolanıyor Yani az kalori almak vücudun daha az kalori yakması anlamına geliyor Kilo vermek için önce vücutta yağ yakımına imkan veren ortamı yaratmaktır Bu durum da kalori alımını düşürmeden karbonhidrat alımını sınırlamaktan geçiyor Bunun için de et, balık, yumurta ve sebze gibi gerçek besinlere ihtiyacımız var

Aşırı spor kilo verdirmez

Denemeye bile kalkmayın Fazla egzersiz acıkmanıza ve daha fazla yemek yemenize neden olur Eğer egzersiz yaparak kalori yakıp yağlarınızdan kurtulacağınızı sanıyorsanız bir kere daha düşünün Harcombe'a göre, aşırı spor yapmak vücuda daha fazla zarar verir Acıkıp normalden daha fazla karbonhidrat ihtiyacı duyarsınız

Yağlar zararlı değildir

Gerçek yağlar bizim için zararlı değildir İşlenmemiş hayvansal yağların 100 gramında 23 gram doymamış, 15 gram da doymuş yağ bulunmaktadır Yağ vücudumuzdaki her bir hücre için hayati öneme sahiptir Bu olmasa yağda çözülen A, D ve E vitaminlerini vücudumuz yeteri derecede ememez Böylece görme, kemik dayanıklılığı, ruh sağlığı, kanser, damar tıkanıklığı ve kalp sorunları yaşarız Gerçek yağ almazsak vücudumuz hayati derecede önem taşıyan vitaminlerin hiç birini absorbe edemez

Doymuş yağ-kalp ilişkisi

Harcombe'nin araştırmalarına göre doymuş yağın tek başına kalp hastalığına neden olduğunu gösterir bir tane bile bilimsel veri yok

Lifli gıda tezi yanlış

30 yıldır lifli gıdaların tokluk hissi vererek sindirim sistemini çalıştırdığı söyleniyor Ancak Harcombe'a göre bu doğru bir fikir değil Sindirim sisteminin sürekli çalışmasının vücudumuzu temizlediği söyleniyor Ancak vücut için gerekli olan mineraller, yediklerimiz bağırsaklarımızda iken vücudumuz tarafından absorbe ediliyor Lifli gıdalarda ise mineraller vücuttan hızla atılıyor

Zayıflamak isteyen meyve yemesin

Kilo vermek isteyenler kesinlikle meyveden uzak durmalı İçindeki şekerler vücudumuzda yağ olarak kalır Günde 5 öğün meyve ve sebze olgusu Amerikalı meyve ve sebze firmalarının pazarlama kampanyasıdır Meyve ve kanser oluşumu arasında hiç bir bağlantı bulunamamıştır

Sebzeleri tereyağı ile yiyin

Harcombe'a göre sebzeler vücut için çok yararlı Ancak tereyağı ile alındığında Tereyağı bu gıdalardaki vitaminin vücut tarafından emilmesini sağlar Ancak meyvelerde bulunan şeker, karaciğeri yorar ve vücutta yağ olarak birikir Şeker ancak et, balık yumurta ve süt mamulleri sayesinde vücuttan atılır Etteki vitamin ve mineraller meyvelerdeki vitamin ve minerallerden çok daha iyidir

Kolesterol kötü bir şey değil - Harcombe buna kesinlikle karşı çıkıyor Ona göre yüksek kolesterol kötü bir şey değil Tansiyon verileri 179 metre insanlar için hesaplanmıştır Aslında bunun 165 boyundaki insanlar olarak hesaplanması gerekir Ayrıca, Ancel Keys'in yaptığı araştırmalara göre kolesterol içeren hiç bir "gerçek" gıda vücuttaki kolesterol oranının yükselmesine neden olmaz Rafine edilen karbonhidratlar trigliserid oranının yükselterek kolesterole yol açar






Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.