![]() |
Bunlara Kendimizi Tanıtacağız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bunlara Kendimizi Tanıtacağız![]() Ankara Palas'ta verilen öğrenci merasiminde (23 Nisan 1929) Bunlara Kendimizi Tanıtacağız Ankara’ya son gidişimde bir akşam gazi, beni Ankara Palas’a götürmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada Büyükelçi, Gazi’ye: - Ekselans, Paris’i bir daha görmek istemez misiniz? Dedi ![]() Mustafa Kemal Paşa: - "Nasıl görmek istemem? Gençlik hatıralarımı tazelerim," diye cevap verdi ![]() Bu karşılığa çok sevinen büyükelçi: - "Böyle bir seyahat Fransa’yı çok sevindirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri dikkatle dinleyen Gazi: - "Bu daveti siz kendiliğinizden mi yapıyorsunuz, yoksa hükümetiniz adına mı konuşuyorsunuz?" diye sordu ![]() Bu soru karşısında büyükelçi hemen kendisini topladı: - "Muvaffakiyetinizi hükümetime bildirirsem, hükümetim de bunu büyük bir şeref sayar," dedi ![]() Gazi’nin yüzü değişti ![]() - "Ekselans, Paris’i çok görmek istiyorum, ama büyük törenle karşılanacağım Paris’i değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyükelçi gaf yaptığını anlamıştı, biraz sonra bir iş uydurarak sofradan kalktı ![]() Gazi’nin de neşesi kaçmıştı ![]() - "Kalkalım çocuklar, sofraya Çankaya’da devam ederiz," dedi ![]() ![]() Yolda kendisine: - "Elçi çok fena bozuldu ama, söylediğine de söyleyeceğine de pişman ettiniz" dedim ![]() Artık kızgınlığı geçmişti: - "Bana bak Kemal, sen de başıma kırk yıllık diplomat kesilme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, çok ince bir adamdı ![]() (Kemalettin Sami Paşa’dan Cevat Dursunoğlu) |
![]() |
![]() |
|