![]() |
Atatürk İle İlgili Öyküler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerGazipaşa İle Yaşlı Nine Gazi Çiftliğinde dolaşıp hava alırken oldukça yaşlı bir kadına rasladık ![]() ![]() - Merhaba nine Kadın Ata'nın yüzüne bakarak hafif bir sesle; - Merhaba dedi ![]() - Nereden gelip nereye gidiyorsun? Kadın şöyle bir duraklayıp, - Neden sordun ki, dedi ![]() Buraların sahibi mısın? Yoksa bekçisi mi? Paşa gülümsedi ![]() - Ne sahibiyim ne de bekçisiyim nine ![]() ![]() ![]() Kadın başını salladı ![]() - Tabii söyleyeceğim, ben Sincan'ın köylerindenim bey, otun güç bittiği, atın geç yetişdiği kavruk köylerinden birindeyim ![]() ![]() - Muhtar niçin Ankara'ya gönderdi seni? - Gazi Paşamızı görmem için ![]() Başını pek ağrıttım da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Senin Gazi Paşa'dan başka bir isteğin var mı? Kadını birden yüzü sertleşti ![]() Tövbe de bey, tövbe de! Daha ne isteyebilirim ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Görüyorsun ya Gökçen, işte bu bizim insanımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Attan indim ![]() ![]() Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü ![]() ![]() Görülecek bir manzaraydı bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Tek ineğimim sütünden kendi ellerimle yaptım Gazi Paşa, bunu sana hediye getirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oradakilere şuemri verdi; "Bu anamızı alın burada iki gün konuk edin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerAta'ya Hakaret eden Köylü ![]() ![]() ![]() -Mahkemeye veriyoruz, dediler, size küfür etmiş ![]() Atatürk sordu: -Ben ne yapmışım ona? Soruşturma evrakını inceleyenler açıkladılar: -Gazete kağıdı ile sardığı sigarayı yakarken kağıt tutuşmuş da ondan ![]() Bunu söyleyen o zamanın bakanlarından biridir ![]() -Siz hiç gazete kağıdı ile sigara içtiniz mi? -Hayır ![]() ![]() ![]() -Ben Trablus’ta iken içmiştim ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerAta nın Cevap Veremediği Tek İnsan Tarihimiz sayısız savaşlarla doludur ![]() ![]() ![]() -Türklere rahat vermemeli ki, başka sahalarda ilerleyemesinler ![]() ![]() ![]() Bunun için de sık sık başımıza belalar çıkarırlar, savaşlar açarlar, Balkan milletlerini “İstiklal” diye kışkırtırlardı ![]() Biz böyle durmadan savaşırken de o zamanlar askere alınmayan gayri müslimler zenginleşirlerdi ![]() Onların neden zengin, bizim neden fakir kaldığımızı bir köylü, Atatürk’e verdiği kısa bir cevap ile çok güzel açıklamıştır ![]() Atatürk, Mersin’e yaptığı seyahatlerden birinde, şehirde gördüğü büyük binaları işaret ederek sormuş: -Bu köşk kimin? -Kirkor’un ![]() ![]() ![]() -Ya şu koca bina? -Yargo’nun ![]() ![]() ![]() -Ya şu? -Salomon’un ![]() ![]() ![]() Atatürk biraz sinirlenerek sormuş: -Onlar bu binaları yaparken ya siz nerede idiniz? Toplananların arkalarında bir köylünün sesi duyulur: -Biz mi nerede idik? Biz Yemen’de, Tuna Boyları’nda, Balkanlar’da, Arnavutluk Dağlarında, Kafkaslar’da, Çanakkale’de, Sakarya’da savaşıyorduk paşam ![]() ![]() ![]() Atatürk bu anısını naklederken: -Hayatımda cevap veremediğim tek insan bu ak sakallı ihtiyar olmuştur, der dururdu |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerAtatürk ve Nöbetçi İtalyanların Habeş Harbi sıralarında idi ![]() ![]() Bu günlerin birinde Atatürk’ün teftişe geleceği haber alındı ![]() ![]() ![]() Savunma mevzilerinden birine giden yolun dönemecinde Atatürk birdenbire durdu ![]() Yanındakilere: -Siz beni burada bekleyiniz, ben yalnız gideceğim, dedi ![]() Yanındaki komutanlar tereddütle birbirlerinin yüzüne baktılar ![]() ![]() Atatürk patikanın kıvrımını döndü ![]() ![]() ![]() -Dur! ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk bu kesin ihtar karşısında durarak: -Sen beni tanımıyor musun? Ben kimim? -Mustafa Kemal’sin komutanım ![]() -Peki sen benim Mustafa Kemal olduğumu biliyorsun da hala neden yasak, diyorsun? ![]() ![]() ![]() Mehmetçik bir an durakladı ![]() ![]() ![]() ![]() -Komutanım, Mustafa Kemal’sin Mustafa Kemal olmasına ama ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, geri döndükten sonra komutanlara bunu anlattı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerHatay ![]() 1923 yılı Mart’ının On Beşi Pazar günüydü ![]() ![]() Yarı yolda karalar giymiş bir kadın kalabalığı göze çarptı; sonra onların arasından ikişer levha taşıyan dört genç kız çıktı; Atatürk’ün önünde durdular ![]() ![]() ![]() “Bizi de kurtar” diye yalvarıyordu ![]() Herkesin gözleri yaşarmıştı, hıçkırıklarını tutamayanlar vardı ![]() Atatürk’ün de gözleri nemliydi ve başı eğilmiş gibiydi ![]() ![]() -Kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde kalamaz! dedi ![]() On altı yıl sonra Hatay sorunun en heyecanlı günlerinde, hasta ve bitkin olmasına rağmen, Hatay’a yakın olmak için tekrar Adana’ya gitti ![]() ![]() ![]() İsmail Habib, bu konuyu şöyle bitirir: “Hatay, Hatay! Seni kurtaran, aynı zamanda senin şehidin oldu!” |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili Öyküler![]() Birgün Müslüman memleketlerinden birinde (Mısır'da) bağımsızlık davası için çalışan liderlerden biri, Mustafa Kemal'i görmeye gelmişti ![]() -"Bizim hareketin de başına geçmek istemez misiniz?" diye sordu ![]() Olabilecek şey değildi ama insan yoklamalarını pek seven Mustafa Kemal: -"Yarım milyonunuz bu uğurda ölür mü?" diye sordu ![]() Adamcağız yüzüne bakakaldı ![]() -"Fakat Paşa Hazretleri yarım milyonumuzun ölmesine ne lüzum var? Başımızda siz olacaksınız ya ![]() ![]() ![]() -"Benimle olmaz beyefendi hazretleri, yalnız benimle olmaz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerDüşmandan Kaçılmaz ![]() Çanakkale Savaşı’nın en amansız günüydü ![]() ![]() 25 Nisan günü İngilizler Arıburnu’na asker çıkarmaya başlamışlardı ![]() ![]() Bunu gören Mustafa Kemal, karşılarına dikildi: -Nereye gidiyorsunuz? -Efendim, düşman ![]() ![]() ![]() -Nerede? -İşte 261 rakımlı tepede düşman çıkarma yapıyordu ![]() ![]() ![]() -Düşmandan kaçılmaz ![]() -Kurşunumuz kalmadı ![]() -Süngünüz var ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mehmetçikler, büyük komutana uymuş, süngü takmışlardı ![]() ![]() -Yat ![]() ![]() ![]() Düşman askerleri, karşılarında ateşe hazır Türk kuvvetlerini görünce sindiler ve ateşe başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk İle İlgili ÖykülerBana Benzer mi ? ![]() Bir gün askeri bölgeye giderken otomobili bozuldu ![]() - Yürüyelim, otomobil yapılınca arkadan gelsin, dedi ![]() Atamızla arkadaşları yürüdüler ![]() - Dur ![]() Durdular, Mehmetçik geldi: - Buralara Atamız gelecek ![]() ![]() Ata güldü: - İyi bak, Atatürk bana benzer mi? Mehmetçik baktı, gözleri parladı ![]() - Benzemeye benzer ama, askerlik bu, bir de onbaşım görsün, dedi ![]() |
![]() |
![]() |
|