![]() |
Satın Alınmayan Adam |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Satın Alınmayan Adam![]() İstanbul Haydarpaşa Garı'nda Mareşal Falkenhayn ve General Von Papen ile birlikte ![]() (15 Ağustos 1918) Satın Alınmayan Adam Mustafa Kemal Birinci Dünya Savaşı başladığı zaman Türk Ordusunda Alman subaylarına önemli görevler verilmesinin karşısındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() -“Bunlar nedir?“ Alman subay cevap verdi ![]() -“İstanbul’dan ayrılıyorsunuz; size Mareşal Falkenhayn bir miktar altın göndermiştir ![]() -“Bu paralar yanlış gelmiş ![]() ![]() -“Efendim, o da başka ![]() ![]() ![]() ![]() -“Bu subay, senedi alıp Mareşale versin ve siz de paraları gelip alması için levazım başkanlığına haber gönderiniz ![]() ![]() ![]() Bir kaç ay sonra Mustafa Kemal Paşa Yedinci Ordu Kumandanlığını, vekil olarak Ali Rıza Paşa’ya bırakmış, ayrılmıştı; altınları da ona teslim ederek makbuz almıştı ![]() -“Mareşal Falkenhayn’e gidiniz; kendisini görünüz; bu makbuzu vererek benim imzamın bulunduğu evrakı ondan alınız!” Mareşal Falkenhayn yaverine: -“Mustafa Kemal Paşa’ya böyle bir para verdiğimi hatırlamıyorum; bende imzalı senedinin bulunduğunu da bilmiyorum ![]() ![]() -“Verdiğiniz altınlar olduğu gibi duruyor; onlar için size senet verilmiştir ![]() ![]() ![]() İki subay bir saat sonra senedi alıp dönmüşlerdi ![]() Kaynak:Atatürk ve Unutulmaz Anıları, Ahmet Gürel, Bülent Türker, Nisan 2009 |
![]() |
![]() |
|