![]() |
Türkiye Atatürk'tür, Atatürk Türkiye'dir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye Atatürk'tür, Atatürk Türkiye'dir![]() Atatürk'ün başyaveri Salih Bozok anlatıyor: Başkumandan, düşmandan kurtardığı İzmir’de geçireceği ilk geceyi yaşıyordu ![]() Mustafa Kemal Paşa İzmir'de ilk gecesini çalışarak geçirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz gelince vali ayağa kalktı ve konsolos ile Mustafa Kemal Paşa’yı tanıştırdı ![]() ![]() Paşa valiye sordu: -"Konu nedir ?" Vali anlattı: -"Sayın konsolos, İngiliz tabası vatandaşlarla Rum ve Ermeni azınlığın güven altında olup olmadığından endişeleniyorlar ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa konsolosun Türkçe bildiğini biliyordu, buna rağmen kendisine valiyi muhatap aldı: - "Ee, peki daha ne istiyormuş ?" Bu soruya konsolos Türkçe cevap verdi: -"Tabamız için hükümetinizden yazılı teminat istiyorum !" Paşa: -”Ne yani, Yunanlılar zamanında siz tabanızı daha emniyette mi görüyordunuz ?" Konsolos, kasılarak: -"Evet" dedi, "Yunanlılar buradayken tabamızı daha emniyette görüyorduk ![]() -"Öyleyse buyurun, tabanızla birlikte Yunanistan'a gidin, efendim !" Konsolos sinirlenerek sesini yükseltti: -"Yani majestelerimin hükümetine savaş mı açıyorsunuz ?" Paşa: -"Siz kiminle neyi konuştuğunuzu biliyor musunuz? Ben Millet Meclisinin başkanı ve Türk orduları başkomutanıyım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konsolos, Mustafa Kemal Paşa’nın son sözleri üzerine sapsarı kesildi ve tek bir kelime söylemeden kapıdan çıktı gitti ![]() Mustafa Kemal Paşa, adamın arkasından valiye döndü: -"Bunlara yüz vermeyin vali bey! Bir donanma önünde pusacak, bir blöf karşısında yelkenleri suya indirecek bir devletçik sanıyorlar bizi! Küstahlık derecesine bakın, bana 'savaş mı açıyorsunuz ?' diye soruyor ![]() ![]() ![]() Birkaç saat sonra, İngiliz donanması komutanı hükümet konağının kapısından girerek Mustafa Kemal Paşa’nın odasına yöneldi ![]() ![]() ![]() -"Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ile görüşmek istiyorum ! ![]() ![]() Birlikte odaya girdiler, kapı kapandı ![]() Amiral: -"Çok güç koşullar altında bir savaş kazandınız, sizi asker olarak içtenlikle kutlarım ![]() ![]() ![]() ![]() Paşa, bıkkın bir ifadeyle: -"Bunları geçin amiral ![]() ![]() ![]() Amiral bu tavır karşısında bocalayarak konuya girdi: -"İzmir’de tabamız ve sizin azınlıklarınız Ermeniler, Rumlar var ![]() -"Hiç kuşkunuz olmasın amiral ![]() ![]() -"Peki, suç isleyenler ?" -"Suç işleyenler sayın amiral, muhtemelen sizin ülkenizde de olduğu gibi, adaletin huzuruna çıkar ![]() ![]() -"Fakat Paşa Hazretleri, fevkalade günler geçirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son cümleye kadar amirali sakince dinleyen Mustafa Kemal Paşa, "dünyanın koparacağı gürültü" ile tehdit edilince amiralin sözünü kesti: -"Üstünlük pozunuzu derhal bir kenara koyunuz amiral! Milletleri tehdit etmekten de vazgeçiniz ![]() ![]() Majestelerinin devleti bizim azınlıklarla uğraşmaktan vazgeçsin ![]() Amiralin yüzü bembeyaz oldu: -"İngiliz hükümetinin tabasını her yerde koruma hakkı devletler hukuku teminatı altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Paşa: -"Arkaladığınız Yunan ordusunun denizde yüzen cesetlerini herhalde görmüş olmalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() Sert sözler karşısında amiral ne yapacağını şaşırdı: -"İngiltere’ye savaş mı açıyorsunuz ?" Paşa: -"Savaş açmak mı? Siz yoksa Sevr antlaşmasının halen yürürlükte olduğunu mu sanıyorsunuz? Biz onu çoktan yırtıp attık bile ![]() ![]() ![]() ![]() Bir balmumu heykeline döndü amiral ![]() ![]() ![]() ![]() Sert adımlarla girdiği Mustafa Kemal Paşa’nın odasında oturduğu sandalyede küçüldükçe küçüldü ve sonunda kekeleyerek: "- Affedersiniz !" dedi, yerlere kadar eğilerek geri geri kapıya gidip dışarı çıktı ![]() Olay kısa süre içinde şehirde duyuldu ![]() ![]() ![]() İngiliz ve Fransızlar kendi uyruklarını gemilere bindirmeye başladılar ![]() Birkaç saat sonra da sessizce çekilip gittiler ![]() ![]() ![]() Türkiye Atatürk'tür, Atatürk Türkiye'dir ![]() |
![]() |
![]() |
|