Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığı, farklı, somon, tarifleri

Farklı Somon Balığı Tarifleri

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Farklı Somon Balığı Tarifleri





Somon tarifleri


Somon balığı balık sevenlerin tek sevdiği yetiştirme balıktır





O kırmızı, yakışıklı balığı yerken aslında bu karakterli ve direnişçi balığın hayatını çok kişi bilmez

Onlar, tatlı suda doğduktan sonra akıntıya, denize doğru uzun bir yol izler bu küçük somoncuklar Denize ulaşabilirlerse yıllar sonra büyüdükleri zaman bir içgüdü onları doğdukları yere geri çağırır Bu yolculuk belki binlerce kilometre olabilir

Okyanusları aşıp doğdukları akarsuya dönerken birçok tehlike atlatırlar Şelaleri tersine uçarak aşarlar ve sonunda doğdukları yere ulaşırlar Bu süreçte erkekler de dişiler de şekil değiştirip pullarını dökerler
Yumurtalarını bıraktıktan sonra ölürler Tabii bu ana kadar ayılara ya da insanlara yem olmadılarsa İnsanoğlundan bile yaşlı ve direnişçi bu balık, pişirmeden önce saygıyı hak ediyor O zaman saygılı saygılı çok değişik tarifler size:


Deniz tuzuyla masaj


Önce somon füme diye yediğiniz gravlaks’ı yapalım (somon füme odun ateşinde tütsülenerek yapılır)
  • Somonun bütün pullarını temizleyin ve filetosunu çıkartın ya da daha kolayı bu işlemi balıkçınıza yaptırın
  • Bir tepsiye derisi altta kalacak şekilde yerleştirin, üzerine yaklaşık bir avuç kaya tuzu dökün ve dereotunu parçalayıp onu da somona masaj yaparak yedirin
  • Böylece balığı dolaba kaldırıp bir gün bekletin
  • Bir gün sonra balığın üzerindeki fazla tuzu kuru bir bezle silin
  • İnce ince dilimleyerek servis edin

Sous Vide (suvid ) usulü:

  • Bir tencerenin içine yarısına gelecek şekilde su doldurun
  • Balığı içinde pişirebilmek için ısısının 35-40 dereceyi geçmemesi gerekiyor
  • Ocakta bu sıcaklığı sabitlemek zor olduğundan tencereyi veya tepsiyi fırına koyup sıcaklığını 40 dereceye ayarlıyoruz
  • Balıkçıya fileto yaptırdığımız somonun sırt kısmını kesiyoruz
  • Dikdörtgen bir şekil alması gerekiyor Somonun önüne arkasına deniz tuzuyla masaj yapıyoruz ve vakum poşetine koyup vakumluyoruz
  • Herkesin evinde vakum makinesi yoktur ona da çözüm var
  • Kilitli saklama poşedine balığı koyun ve poşedi kilitleyinYalnız kenarında bir pipet girecek kadar boşluk bırakın
  • Pipetle içindeki havayı çekip poşedi kapatın
  • Balığı içi su dolu tencere ya da tepsinin içinde 40 derece sıcaklıkta fırında 1 saat pişirin
  • Çıkarttığınızda balığın pişmediğini sanacaksınız ama bu kararı vermeden önce bir tadına bakın
Tadına baktığınızda bir yaşınıza daha gireceksiniz! Bu tarifi deneyen herkese mutlu yaşlar


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.