Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baliktan, olur, sucuk

Baliktan Sucuk Olur Mu?

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Baliktan Sucuk Olur Mu?



Balık etinden sucuk yapımı :



Balık etinden sucuk nasıl yapılır-balık etinden sucuk yapmak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesinde yapılan bir araştırmada, kefal balığının sucuk yapılabileceği belirlendiÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd Doç Dr Nermin Berik, yürüttükleri proje kapsamındaki çalışmalarda iki farklı sucuk formülasyonu kullanıldığını, birinci sucuk grubunun yüzde 100 balık etinden, ikinci grubun ise yüzde 75 balık, yüzde 25 dana etinden oluşturulduğunu, olgunlaştırılan sucukları, tüketicilerin çoğunun tercihi olduğu için yağda kızartma tekniği uygulanarak pişirildiğini söyledi


Daha sonra çiğ ve pişmiş sucukların duyusal ve besin kompozisyonundaki değişimlerin incelendiğini belirten Berik, besin değerlerinde her iki sucuk grubu arasında çok önemli farklılık tespit edilmediğini, kızartılmış sucukların protein ve yağ miktarının, yüzde 100 balık eti içeren sucuklarda, dana eti karıştırılanlara oranla daha yüksek bulunduğunu ifade etti


Berik, duyusal analiz sonucunda ise balık sucuklarının tüketilen kişiler tarafından beğenildiğini ifade ederek, ''Tadan kişiler, balıktan yapılan sucukları hem görsel hem de lezzet bakımından, alışık oldukları kırmızı etlerden üretilenlere benzetip, balığımsı koku ve tat almadıklarını vurguladı Bu çalışmanın sonucunda kefal balığından tüketicinin alışık olduğu lezzette sucuk üretilebileceğini tespit ettik'' dedi


Sağlıklı beslenmek için protein gereksiniminin üçte birinin hayvansal kaynaklı olması gerektiğine işaret eden Berik, şu bilgileri verdi:


''Zengin protein yani temel aminoasitleri yeterince bulunduran, ayrıca mineral madde, vitamin ve çoklu doymamış yağ içeriği su ürünlerinin, özellikle de balıkların insan beslenmesindeki önemini artırmaktadır Gıdaların hayvansal kaynaklı olması, sağlıklı beslenme gerekliliğini daha önemli hale getirmiş, halkın damak tadına uygun ekonomik ürünler oluşturulması çabalarını artırmıştır Su ürünleri özellikle denize kıyısı olan ülkelerde farklı şekillerde tüketilirken, Türkiye'de taze tüketim alışkanlığı, işlenmiş ürünlerden fazladır İşlenmiş ürünlerin çoğu yurt içinde tüketilmeyip, yurt dışına gönderilmektedir Bunun nedeni ise tüketicinin taze ve işlenmemiş ürünün sağlıklı olduğuna inanması ve damak alışkanlığıdır


Buna bağlı olarak av sezonu dışında halk balık etinden yoksun kalmakta ya da av yasakları delinerek türlerin korunması güçleşmektedir İşlenmiş su ürünlerinin ülkemizdeki tüketimini artırmak, her mevsim ve her bölgede su ürünü tüketilmesini, balıkların üremesini ve gelecek nesillerin su ürünlerinden yararlanmasını sağlayacaktır İşlenmiş su ürünlerinde iyi bir planlamayla güvenli, ekonomik ve tüketicinin beklentilerine uygun lezzette ürünler geliştirilmektedir Tüketimi daha az olan balıklar, farklı işleme teknikleriyle değerlendirilip, severek tüketilen ürünlere dönüştürülebilir Bu ürünler içinde balık sucuğu ve balık sosisi de yer almaktadır''


BALIK ETİNDEN SUCUK YAPIMI TARİFİ


Yrd Doç Dr Nermin Berik, araştırma kapsamında ortaya çıkardıkları kefal balığı etinden sucuğun yapılış tarifini ise şöyle verdi:


''Taze olarak temin edilen 5 kilogram ağırlığındaki kefal balıkları iç organları çıkartılıp, temizlendikten sonra fileto haline getirildi Bu etler kıyma makinesinden geçirildi Elde edilen kıyma, teknolojiye uygun olarak çeşitli baharatlarla karıştırıldı ve iki grup sucuk hamuru yapıldı 1 grup sucuk hamuru yüzde 100 balık etinden, 2 grup sucuk hamuru ise yüzde 75 balık eti ile yüzde 25 dana eti karışımından elde edildi Sucuk hamurları mayalanmaları için 24 saat süreyle 4 derece sıcaklıkta muhafaza edildi Mayalanan sucuk hamurları, 36 kalibre yapay (kollajen) sucuk kılıflarına dolduruldu Dolumu sonrası sucuklar, nem, sıcaklık ve hava akımı kontrollü şartlar altında 6 gün boyunca olgunlaştırıldı ve daha sonra kızartılarak duyusal ve besin kompozisyonu analizleri gerçekleştirildi''


Uygun teknolojiler ve katkı maddeleriyle kefal balığı etinden sucuk üretilebileceğinin saptandığını, araştırmanın, değerlendirilmeyen farklı balıklarla sürdürülmesinin, ekonomik açıdan katkı sağlayacağı gibi halkın besin gereksinimini önemli ölçüde giderebileceğini vurgulayan Berik, bölgelere göre ucuz ve nitelikli ham maddelerin seçilerek, bu tür çalışmaların çeşitlendirilebileceğini kaydetti

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.