08-03-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balığın Buzdolabin Da Saklanması !
Balıkları taze olarak tükettiğimizde hem yediğimizden keyif alırız,hem de besleyici özelliğinden yararlanmış oluruz Öncelikle yakalandıktan sonra ilk 8 saat içerisinde tüketilen balığın tadı,lezzeti ve ağızda dağılması bir başka olur Kırmızı et bekleyebilir,fakat balığı uzun süre bekletemeyiz Çünkü bekledikçe histamin oluşur (insan salığı açısından zararlı kimyasallar)Hamsi,sardalya,uskumru gibi kara etli,yağlı balıklarda bozulma durumunda histamin miktarı daha çok olduğundan zehirlenmelere yol açabilir Bunun için balığı nasıl muhafaza edeceğimizi ya da buzdolabında ne kadar bekletebileceğimizi çok iyi bilmemiz gerekmektedir
Balıklar genelde oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden fazla bir şey kaybetmeden durabilirler Bu kış ayları için olup,yazın daha da kısadır Eğer balığı bugün yemeyeceksek kesinlikle temizlemeden buzdolabına koysak dahi bakteri üremesi olabilmektedir Büyük balıkları da bir sonraki güne bırakacaksak yıkayıp dolaba koyalım ancak asla küçük dilimlere bölmeyelim Balığı ne zaman tüketeceksek o zaman küçük dilimlere ayıralım Buzdolabına koyacağımız balıkları hafifçe tuzlayıp koyalım
Buzdolapların buzluklarında sıcaklık 0 C ile -5 C arasında olduğu için burada muhafaza edilen balıklar 10 gün saklanabilir (bir ek bilgi hamsi oda sıcaklığında 2,buzdolabında 4 gün,mezgitin oda sıcaklığında 1,buzdolabında 3 gün yenebilir kalitede olduğu gözlenmiştir )
Balığı hemen tüketmeyip birsüre saklayacaksak onu dondurmamalıyız Çünkü dondurulmuş balığın hücrelerinin içinde buz kristalleri oluşacağından,balık buzdan çözülürken kritallerin hücre çepherini yardığı,böylece balık etindeki öz sıvının dışarıya çıktığı tespit edilmiştir Bu durumda da balığın lezzeti ve gıda değeri azalmaktadır
Balıklar pişirilmeden önce yani yıkandıktan sonra tuzlanması tavsiye edilir Böylece balığın kendi suyunu kaybetmesi önlenmiş olur
Bilgiler;Siz BALIKAVİ NET dostlarımıza umarım faydalı olur…
|
|
|