İzmarit İzgara |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İzmarit İzgaraMerhaba arkadaşlar, Geçen gün izmarit avı raporumda bazı arkadaşlar izmaritin nasıl yendiğini sormuştu ben de anlatacağıma söz vermiştim Tam da balığın mevsimindeyken bu sözümü yerine getireyim İzmarit denizlerimizdeki balıkların en lezzetlilerinden biridir Çoğu zaman balıkçıların, "çok kılçıklı" diye bu balığa burun kıvırdıklarını görüyoruz İyi ki de öyle yapıyorlar balığın neslinin devamı açısından ama eminim benim elimden bir kez yeseler sabah akşam izmarit peşinde koşarlardı İzmarit ızgaranın bilinen ismi -afedersiniz- boklu kebaptır Tabii balık iç organları ile birlikte pişirildiği için bu isim veriliyor, başka bir durum yok Balıkları temizlemeden, pullarını kazımadan hafifçe ayçiçek yağı ile yağlayıp, biraz da tuz dökerek ızgaranın üzerine koyuyoruz Burada önemli olan balığın mümkün olduğunca iri ve mümkünse olta balığı olması Kendiniz yakalıyorsanız, eğer balık sıkıntısı yoksa küçük izmaritleri atıp büyükleri alıkoymak çok doğru bir iş olacaktır Bunun dışında deniz kıyısındaki balıkçılarda zaman zaman canlı izmarit bulabilirsiniz Balık eşsiz lezzetini iç organları ile birlikte pişmesinden alıyor İki tarafı pişince balıkları masaya getiriyoruz 3-4 tanesini tabağa alıyoruz, yanımıza bir de balık çöplerini koyacağımız boş tabak alıyoruz Önce sırtındaki dikenleri alıyoruz Kalın pullu derisi iki yandan gömlek gibi çıkıyor Beyaz etlerini çatal yardımı ile kılçığından kolayca ayırıyoruz Elimizde balığın sadece kafası, kılçığı ve iç organları tek parça halinde kalıyor Bunu da atıyoruz tabi Bu işlemi mümkün olduğunca hızlı yapıp beyaz etleri soğumadan tabağa ayırıyoruz Üzerine karabiber, limon, zeytinyağı; sonra da önceden hazırladığımız soğan-maydanoz salatası ile örtüyoruz İşte lüferden sonra, denizlerimizin sunduğu en lezzetli yiyecek hazır Deneyin, pişman olmazsınız |
|