Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balık, temizlenir

Balık Nasıl Temizlenir?

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balık Nasıl Temizlenir?



balık nasıl temizlenir?


balıkları balıkçınızdan temizlenmi$ ve isteğinize göre parçalanmı$ alabilirsiniz ancak balıkçılar küçük balıkları genelde temizlemek istemezler pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin i$aret ve ba$ parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra ba$ parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekirbalıkları kılçıklı bırakabileceğiniz gibi, pi$ireceğiniz yemeğe veya kendi arzunuza bağlı olarak fileto da çıkarabilkirsiniz bu i$lem için karnını yardığınız parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruğa kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatıp yumu$ak hareketlerle yerinden çıkarmak gerekir bu balıklar küçük olduğu için filetoları genelde birbirinden ayırmaya gerek yoktur filetoları açık veya kapanmı$ olarak kullanabilirsiniz bunun istisnaları ile filetonun ne $ekilde kullanılacağı yemek tariflerinde belirtilmi$tir sardalya pullu balık olmakla birlikte yine aynı yöntemle ayıklanır ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz bu i$lem için bıçak kullanmaya gerek yoktur, çünkü pullar iri ve yumu$ak olduğu için parmak temasıyla yerlerinden ayrılırlar


uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dı$rı çıkarılarak karnı temizlenir bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir temizlenmi$ balığın içi ve ba$ı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları bıçak ucuyla iyice temizlenmelidir


palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez anüsün üzerine atacağınız derince bir bıçak kesiğiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dı$arı alınır palamut ve torik gibi balıkları iki $ekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 25 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından ba$layıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir palamut ve toriğin ba$ kısmında fazla bir $ey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki misli yani asgari 4 santim olmalıdır lakerda için balık temizlenmesi özel itina ve i$lem gerektirir, bunun için ilgili bahise bakmanız tavsiye olunur


çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmeksizin iki yana açılabilir


pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir bu i$lem için balığı yatırıp kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek gerekir balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir iç organlarının temizlenmesi aynen palamutta olduğu gibidir balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır pilaki yapılması dü$ünülüyorsa kalın dilimlere bölebilirsiniz lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto yapılmalıdır sarı kanat ise lüferin küçüğü olduğundan iki tarafı boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır çinekopu ise çizmeye dahi gerek yoktur


lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorbaya uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları koparılmaz özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir

bazı pullu veya pulsuz balıkların derisi oldukça kalındır örneğin sinarit veya dil balığı gibi bu balıkların derisini komple çıkarabilirsiniz bu i$leme tulum çıkartma denir bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutp yava$ yava$ yukarı doğru çekmek gerekir gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz bu iºlemlerden sonra bolca akan kan temizlenmelidir


pullu balıkların temizlenmesinde pullar etrafa saçılır ve eğer bu i$lemi mutfağınızda yapıyorsanız etrafı batırır bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmelisiniz, yoksa bu i$lemi evli bir erkek olarak yapıyorsanız karınızdan yiyeceğiniz aile boyu fırçaya pe$inen hazır olmalısınız


Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.