Tuzda Gömme Sazan |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tuzda Gömme SazanBir sazan tarifide benden olsun dostlar Malzemeler : 1-2 adet sazan (pullu,pulsuz fark etmez) Kenarı 5 cm kadar yüksek fırın tepsisi (yuvarlak olursa iyi olur) 7 - 8 kg kadar kalın taneli tuz (açık satılan toz şekeri büyüklüğünde tuzlardan) Önce sazanların içi temizlenir,pullarına ve derisine dokunulmaz Sonra tepsinin tabanına almış olduğumuz tuzun yarısı (2-3 cm kadar) koyulur ve düzlenir Balıklar tuzun üstüne yatırılır Daha sonra kalan tuzun hepsi balıkların üstüne konur ve iyice dağıtılırBalıklar tamamen tuzun içine gömülü olacak,balıkların üzeri 2-3 cm kadar tuzla kaplı olacakEn son avucumuz azar azar ıslatılarak tuzun üstüne,her tarafına sürülürGörüntü kubbeye benzeyecek İşlem tamamdır Tepsi böylece ekmek fırınına götürülür50-60 dkorada piştikten sonra fırından alınırTuz kaya gibi tabaka haline gelmiş,sertleşmiş ve çatlamış olacakÇatlak kısımlardan usulca kaldırılır ve lokum gibi pişmiş balıklar içinden alınır Afiyet olsun… Balıkları yerken tuzlamayı unutmayın,o kadar tuzun içinde pişipte 1 gram bile tuzlu olmaması çok ilginç Biz sazan balığını pişirdik bu şekilde ama 1,5-2 kg ağırlığındaki her tür balık olabilir |
|