Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hamsi, yemekleri

Hamsi Yemekleri

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamsi Yemekleri



Hamsi diblesi


Hamsi Diblesi

Malzeme:


500 gr iri hamsi

250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla)

5 adet karalahana yaprağı

1 çay bardağı kıyılmış maydanoz

1 adet kuru soğan

2 çay kaşığı karabiber

2 çorba kaşığı tereyağı

Tuz




Yapılışı:


Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin Kılçıklarını çıkararıp fileto haline getirin Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın


Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın Tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın


Tereyağını tavada eritip soğanı kavurun Pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın Tencereye karışımın yarısını koyun Hamsi filetoların yarısını açarak karışımın üstüne serin Kalan karışımı üzerine ilave edin Onun da üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin Üzerini 1 parmak geçecek kadar su ekleyip orta ateşte pişirin


Sıcak servis yapın


Not:

Dibleye istenirse 1 çorba kaşığı çanm fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tad verir



Hamsi Ekşilisi


Hamsi Ekşilisi


Malzeme:


1 kg Hamsi

250 gr yeşil biber

3 adet domates

2 adet limon

4 diş sarımsak

1 demet maydanoz

5 adet kuru soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 su bardağı zeytinyağı

Tuz




Yapılışı:


Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız


Soğanları ince kıyıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurunuz


Biberleri enlemesine kesip ilave ediniz 2 domatesi küp şeklinde keserek ilave ediniz Maydanozu ince doğrayınız Sarmısakları küçük parçalar halinde kesiniz Karışıma iave ediniz Tuz ve karabiberini de koyunuz 2-3 dakika çevirip fırından indiriniz Fırın tepsisine hamsilerin yarısını derileri tepsiye gelecek tarzda diziniz Üzerlerine karışımı döküp onun da üzerine kalan hamsileri, derileri yukarı bakacak tarzda diziniz


Ayırdığınız domatesi ve limonun birini halkalar halinde kesip hamsilerin üzerine dekoratif bir şekilde diziniz Diren limonu sıkıp suyunu tepsiye ilave ediniz 160-180oC fırında 30 dakika pişirip soğumaya bvırakınız


Soğuk servis yapınız


Not:

Bu yemek tipik bir Rize yemeğidir



Hamsi Tatlısı


Hamsi Tatlısı


Malzeme:

250 gr hamsi

250 gr un

5 adet yumurta

2 su bardağı su

1 çay kaşığı zeytinyağı

¼ limonun suyu

tuz

1 su bardağı zeytinyağ

½ fincan yeşil fıstık

½ fincan fındık Jöle malzemesi:

1 adet muz

1 adet portakal

100 gr ahududu

1 adet kırmızı elma

1 adet şeftali

2 su bardağı su

300 gr şeker


Şerbet malzemesi:

½ kg toz şeker

2 su bardağı su

1 çay kaşığı limon suyu



Yapılışı:


Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız


Su kaynama noktasına geldiğinde un ve tuz ilave ederek sürekli karıştırınız Yaklaşık 7 dakika kaynadıktan sonra bir iki damla zeytinyağı gezdirip çeyrek limonun suyunu ekleyiniz Bir iki dakika karıştırdıktan sonra ateşten indirip soğumaya bırakınız


Hamur ılıyınca yumurtaları kırıp yoğurun ve hamuru cevizden küçük parçalara ayırınız İçlerine hamsi filetolarını birer birer yerleştirip hamurları kapatınız Hamurlu hamsileri zeytinyağında pembeleşinceye kadar kızartınız


Şurubu hazırlayınız Kızarmış hamsili hamurları atıp 5 dakika kadar bekletiniz ve bilahare tepsiye diziniz


Muz hariç diğer meyveleri kabuklarını ile birlikte küçük parçalara kesiniz ve çekirdeklerini ayıklayınız ve bir kapta birleştiriniz Buna soyulup dilimlenmiş muzları ilave ediniz Su ve ºeker ilave ederek piºiriniz Hazırlanan jöleyi hamsili hamurların üzerine dökünüz


Yarım saat bekletip soğuk servis yapınız


Notlar:

1 Bu bir tipik bir Rize tatlısıdır

2 Böylece hamsinin yapılmadık hiçbir yemeği kalmadı



Hamsi Köftesi


Hamsi Köftesi


Malzeme:


½ kg hamsi

2 kahve fincanı un

1 demet maydanoz

1 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı kekik

1 adet kuru soğan

2 adet yumurta

Sıvı yağ (yeterince)

tuz

karabiber

sumak




Yapılışı:


Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Bilahare çok küçük parçalara doğrayınız


Maydanozları ince kıyınız Soğanları rendeleyiniz İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınızYumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz)


Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz Kızgın yağda çevirerek kızartınız


Sıcak servis yapınız


Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz?e özgüdür



Hamsili Ekmek


Hamsili Ekmek


Malzeme:


1 kg hamsi

1 bağ pazı

2 bağ taze soğan

1 bağ taze nane

8 su bardağı mısır unu

Sıcak su

tuz




Yapılışı:


Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız


Pazı, taze soğan ve naneleri ince doğrayınız


Doğradığınız malzemeleri hamsi ile birlikte mısır ununun üzerine boşaltınız Çok sıcak su yu yavaş yavaş ilave ederek karıştırınız ve yoğurunuz


Hazırladığınız hamuru tepsiye koyarak orta sıcaklıktaki fırında (180-200oC) 30-35 dakika piºiriniz


Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz


Not:

Bu ekmek Karadeniz?in her tarafında yaygındır



Kiremitte Hamsi


Kiremitte Hamsi


Malzeme:


½ kg Hamsi

1 adet limon

3 adet yeşil biber (acı olmasın)

10 adet defne yaprağı

2 adet domates

½ demet maydanoz

½ çay bardağı zeytinyağı

Tuz

Karabiber




Yapılışı:


Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız Kapatıp bütün balık haline getiriniz


Domatesleri küp şeklinde, yeşilbiberleri de çekirdek yeteklerını çıkarıp önce boyuna, bilahare her şeridi üç parçaya kesiniz Limonu ikiye böldükten sonra ince dilimler halinde doğrayınız Maydanozu da ince doğrayınız


Kiremite sırasıyla hamsi,domates, biber, dilimlenmiş limon ve defne yarağını diziniz Üstlerine zeytinyağını döküp maydanozları serpiniz


160-180oC?taki fırında 30 dakika pişiriniz


Sıcak servis yapınız


Notlar:

1 Bu çorba da tipik bir Doğu karadenis yemeğidir

2 Arzu edenler zeytinyağı yerine tereyağı kullanabilirler Daha lezzetli ancak daha ağır olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.