Alabalığı Pişirmek De Sanattır |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Alabalığı Pişirmek De SanattırAlabalık yakalandığı andan itibaren özenle muhafaza edilmesi gereken bir balıktır Mümkün olduğunca dışına el sürülmeden tercihan geniş yapraklara sarılarak ve asla diğer balıklar ile birbirini ezmeyecek şekilde sepet benzeri bir kapta muhafaza edilmelidir Bazı balıkçılar ısırgan otu ile balığa vurmayı savunsalar da harici müdahalelerin doğal oluşumları bozacağı inancında olduğumdan tasvip etmiyorum Bu yöntem havaların ısınmaya başlaması ile birlikte yanınıza buz alma zorunluluğunu da beraber getirir Aksi halde sabah tuttuğunuz balığı akşama kadar muhafaza etme şansınız yokturBu kadar zorlukla muhafaza ederek evinize getirdiğiniz alabalığın mümkün olduğunca dışını kirletmeden özenle içini temizlemenizi takiben içini nazikçe , dışını ise asla el sürmeden sadece su akıtarak yıkamanız , pişirmeye hazır hale gelmesi demektirPişirmeden hemen önce tuzlamanız balığın doğal lezzetini muhafaza etmesi açısından çok önemlidirBunların haricinde kullanılacak herhangi bir baharat ise alabalığın kendine has o muhteşem lezzetini tatmanızı bir nebze de olsa engelleyeceği için tarafımdan tavsiye edilmemektedir Bu hazırlıklardan sonra ise diğer önemli noktalara kısaca bir göz atalım Alabalık yakalamak ne kadar zor bir iş ise yemek de o kadar değişik ve özen isteyen bir iştir Sofraya önce ekmek , salata , içecek ve diğer teferruat konurEn son Alabalık getirilir Pişirirken alabalık kızgın manda tereyağında çok fazla olmamak üzere kızartılırTabağa alınıp sofraya geldiğinde ise Önce o harika renklerden oluşmuş görüntüyü bozmaya kıyamayacağınız için gözlerinizi kapamanız gerekmektedir İşte o anda balığın üzerinde kalan kızgın yağ ile kızarma devam ettiği için çıkan seste gündüz akıntıya karşı tırmandığınız ve kimi yerde düşüp ıslandığınız, kimi yerde kayarak bir yerinizi incittiğiniz ve hatta bazı yerlerde hayatınızı tehlikeye attığınız o dağın zirvesinden aşağıya inen muhteşem derenin oluşturduğu şelalelerdeki atlayan su seslerini duyacaksınız Gözlerinizi tam açmaya hazırlanırken ise burnunuza vuran o kokuda, çam ormanlarından gelen hafif mentol ,biraz kekik ve muhteşem serin dağ esintisinin verdiği ferahlık ve huzur, sizi hayatınızın en harika yemeğine hazırlayacaktır Yani kısaca Alabalığın tadını tam olarak almak için onu kendinizin tutması gerekir İşte bunlardan dolayı Alabalık yakalanması , muhafazası, pişirilmesi ve yenmesi ile çok özel bir balıktır |
Alabalığı Pişirmek De Sanattır |
08-03-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Alabalığı Pişirmek De Sanattırahmet bey öncelikle aramıza hoş geldinöyle bir giriş yaptınki sabah sabah beni yaklaşık 15 yıl geriye götürdün sana teşekkür ederim tüm yazdıklarına aynen katılıyorumkeşke alabalığı tuttuğun yerlerin ve balığın pişmeden önceki halinin de fotoğrafını gönderseydin ,alabalığı bilmeyen ,görmeyen arkadaşların da bir nebze tanımasına yardımcı olurdun ama sizin o fotoğrafları göndereceğinizden ben eminim paylaşımınız için teşekkür ederim afiyet olsun |
|