![]() |
O'nun Adı İle...&Quot; |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() O'nun Adı İle...&Quot;OKU! Hepimiz biliriz, ilk inen ayetler 'Alâk suresinin ilk beş ayeti, ve ilk emir de "iqra!" , yani "oku!" ![]() Ama ondan önce ilk vahyin indirilişinin bir adım evveline gözümüzü çevirsek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve ilk ayetler başlıyor: iqra bismi rabbikellezî halaq Önce "oku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra "Rabbinin adıyla oku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve sonra "Yaratan Rabbinin adıyla oku ![]() müşrik zihniyetin -rububiyeti ve vahdaniyeti inkâr etse de- yaratılış karşısında gidebileceği en son sınır bilinemezci olmak olsa gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() halaqal-insâne min 'alaq O insanı bir alaq'tan yarattı Kâinat kitabını okuyacak, Yaratıcısına muhatap olacak derecede mühim olan o insan, aslında ilkin sadece bir tek hücrecikti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() iqra verabbukel-ekrem Oku, Rabbin ekremdir Ekrem, yani en büyük kerem sahibi ![]() ![]() ![]() Okumaya tergibden sonra ALLAH Teâlâ'nın ekrem olduğuna beyan buyurulması dikkatlerimizi daha çok açıyor ![]() Sure devam ediyor: ellezî 'alleme bil-qalem O ki, kalemle öğretti İSLAM'daki ilim vurgusu bile başlıbaşına Kur'an'ın ALLAH sözü olduğuna delil ![]() ![]() ![]() Rabbimizin en büyük ikram sahibi oluşunu öğrendikten hemen sonra insana kalemle öğretmesini okuyup da, ilim talibi olmamak ne mümkün ![]() ![]() ![]() Kalemle talimin nübüvvete işaret ettiğini de müfessirler zikretmişler ![]() 'allemel-insâne mâ lem ya'lem İnsana bilmediği şeyleri öğretmiştir Hayatta kimi sorularımızın cevabını akıl ve beş duyu ile çözebiliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk beş ayet burada nihayet buluyor ![]() kellâ innel-insâne leyatgâ Hayır! Muhakkak insan azar en raâhustagnâ kendini müstağni gördükçe Ve insan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki: inne ilâ rabbiker-ruc'â Şüphesiz dönüş Rabbinedir ![]() Ayetler devam eder: eraeytellezî yenhâ 'abden izâ sallâ eraeyte in kâne 'alel-hudâ ev emera bit-taqvâ "Gördün mü, namaz kılarken bir kulu men edeni? Söyle bana! Ya o (namaz kılan kul) doğru yol üzerinde ise! Yahut takvayı emrediyorsa!" Ve karşımıza çıkan yeni bir kavram: Takva ![]() Devam edelim: "Söyle bana! Ya o (diğeri de) hakkı yalan sayıyor ve (îmandan) yüz çeviriyorsa? ALLAH'ın gördüğünü bilmiyor mu? Sakınsın o ![]() ![]() Kim ki kendi, kabilesine, ahbabına güvenirse boşunadır: "Artık o (kendisine yardım edecek) grubunu çağırsın ![]() Biz de zebanîleri çağıracağız ![]() Kur'an'daki muhteşem secde ayetlerinden biriyle sure son bulur: "Sakın, (seni ibadet ve taattan men edene korkup) boyun eğme; (ALLAH'a) secde et ve (böylece O'na) yaklaş ![]() İnsana iki emir: Secde et ve yaklaş! İnsana iki lütuf: Secde et ve yaklaş! İnsanın kavuşabileceği en büyük iki derece ![]() ![]() ![]() Ne güzel ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|