![]() |
Allah Zamandan Ve Mekandan Münezzeh Olarak Her Yerdedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Zamandan Ve Mekandan Münezzeh Olarak Her Yerdedir![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya da (bunlar) karanlıklar gök gürültüsü ve şimşek(ler)le yüklü 'gökten şiddetli bir yağmur fırtınasına tutulmuş gibidirler ki yıldırımların saldığı dehşetle'; ölüm korkusundan parmaklarıyla kulaklarını tıkarlar ![]() ![]() (Peki) Onlar Allah'ın gizli tuttuklarını da açığa vurduklarını da bildiğini bilmiyorlar mı? (Bakara Suresi 77) Kullarım Beni sana soracak olursa muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım ![]() ![]() ![]() Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz yerde ve gökte Allah'a hiçbir şey gizli kalmaz ![]() … Eğer siz sabreder ve sakınırsanız onların 'hileli düzenleri' size hiçbir zarar veremez ![]() ![]() Onlar insanlardan gizlerler de Allah'tan gizlemezler ![]() ![]() ![]() Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah'ındır ![]() ![]() Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır ![]() ![]() … Şüphesiz Allah sinelerin özünde olanı bilendir ![]() Göklerde ve yerde Allah O'dur ![]() ![]() Gaybın anahtarları O'nun Katındadır O'ndan başka hiç kimse gaybı bilmez ![]() ![]() Gözler O'nu idrak edemez; O ise bütün gözleri idrak eder ![]() Onlar bilmiyorlar mı ki elbette Allah onların gizli tuttuklarını da fısıldaştıklarını da biliyor ![]() ![]() Senin içinde olduğun herhangi bir durum onun hakkında Kur'an'dan okuduğun herhangi bir şey ve sizin işlediğiniz herhangi bir iş yoktur ki ona (iyice) daldığınızda Biz sizin üzerinizde şahidler durmuş olmayalım ![]() ![]() ![]() … (Yine) Haberiniz olsun; onlar örtülerine büründükleri zaman O gizli tuttuklarını da açığa vurduklarını da bilir ![]() ![]() Dedi ki: "Ey kavmim sizce benim yakın-çevrem Allah'tan daha mı üstündür ki O'nu arkanızda-unutuluvermiş (önemsiz) bir şey edindiniz ![]() ![]() O gaybı da müşahede edileni de bilendir ![]() ![]() Sizden sözü saklı tutan da onu açığa vuran da geceleyin gizlenen de ve gündüzün ortaklıkta gezen de (O'nun Katında bilme bakımından) birdir ![]() "Rabbimiz şüphesiz Sen bizim saklı tuttuklarımızı da açığa vurduklarımızı da bilirsin ![]() ![]() Hani Biz sana: "Muhakkak Rabbin insanları çepeçevre kuşatmıştır" demiştik ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah Zamandan Ve Mekandan Münezzeh Olarak Her Yerdedir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah Zamandan Ve Mekandan Münezzeh Olarak Her YerdedirAllah(c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() اِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ“ Pâk söz ona yükselir, güzel ameli de O yükseltir”Fatır 35/10 اَمْ اَمِنْتُمْ مَنْ فِى السَّمَاءِ اَنْ يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِبًا“ Emin mi oldunuz o gökte olanın üzerinize taş yağdıran bir rüzgar göndermesinden?”Mülk 67/17 ثُمَّ يَعْرُجُ اِلَيْهِ فى يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ اَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ Sonra bütün bu işler, sizin hesabınıza göre bin yıl tutan bir günde Ona yükselir ![]() اِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذى خَلَقَ السَّموَاتِ وَالْاَرْضَ فى سِتَّةِ اَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ “Muhakkak ki ![]() ![]() ![]() وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لى صَرْحًا لَعَلّى اَبْلُغُ الْاَسْبَابَ (36) اَسْبَابَ السَّموَاتِ فَاَطَّلِعَ اِلى اِلهِ مُوسى وَاِنّى لَاَظُنُّهُ كَاذِبًا 37 “ Ve Firavun dedi ki: Ey Hâman! ![]() ![]() ![]() تَعْرُجُ الْمَلئِكَةُ وَالرُّوحُ اِلَيْهِ فى يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسينَ اَلْفَ سَنَةٍ Melekler ve Rûh, Onun Arşına; miktarı elli bin sene olan bir günde yükselirler ![]() اَلرَّحْمنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوى “Rahman arş’a istiva etti”Taha 20/5 خَلْفِه تَنْزيلٌ مِنْ حَكيمٍ حَميدٍ “o (Kur’an) Hakîm ve Hamîd tarafından indirilmiştir ![]() سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْاَعْلى “ En üstte olan Rabbini adını tesbih et”A’la 87/1 قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِنْ رَبِّكَ“Deki: Kur-an’ı Ruhul Kudüs (Cebrail) Rabbinin katında indirmiştir ![]() يَخَافُونَ رَبَّهُمْ مِنْ فَوْقِهِمْ“ Üstlerinde olan Rablerinden korkarlar ![]() KONUYLA İLGİLİ BAZI HADİSİ ŞERİFLER 1-Rivayete göre Peygamberimiz (s ![]() ![]() ![]() ![]() a) Burak adında bir binit ile göğe yükselmesi ve Cebrail (a ![]() ![]() ![]() b) Kendisine ikramda bulunulduktan sonra 50 vakit namaz emredildiğini, dönerkende Musa (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2- “Gökte olanın emini olduğum halde bana güvenmeyecek misiniz? Bana göğün haberleri sabah akşam gelir ![]() 3- “Ey gökte olan Allah, Ey Rabbim, ismin mukaddestir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- “Allah mahlukatı yaratınca Arş’ın üzerinde yanına konulmuş bir kitaba rahmetim gazabımı geçti yazmıştır ![]() 5- “Allah haya sahibidir, yüce ve cömerttir ![]() ![]() 6- Cabir bin Abdillah (r ![]() ![]() ![]() ![]() 7- “ Allah’ın her gece son üçte biri kaldığında dünya semasına indiği, elini açarak var mı bir isteyen?” buyurması 8-Ebû Hüreyre radiya'llâhu anh'den: Şöyle demiştir: Resûlullâh salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: (Her gün) birtakım melâike geceleyin, diğer takım melâike de gündüzün yekdiğeri müteakip size gel(ip içinizde kal)ırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9-“Yazıklar olsun sana Allah’ın ne demek olduğunu bilmiyor musun? Allah’la kullarının hiçbirinden şefaat istenilmez ![]() ![]() ![]() ![]() 10-Zeynep (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11-Süreyc b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12-Ruhun kabzı ile ilgili hadiste “… ![]() ![]() 13- Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14- Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem câriye’ye: “Allah nerede” diye sormuş, câriye: "Semâdadır", diye cevap vermiş ![]() ![]() 15- Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Merhametli olanlara, Rahmân olan Allah Teâlâ da merhamet eder ![]() ![]() BAZI ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ 1- İmam Ebu Hanife Allah ona rahmet etsin şöyle buyurmuştur: “Her kim, Rabbim gökte mi yoksa yerde midir? bilmiyorum’ derse kâfir olur ![]() Yine: ‘O, arşının üzerindedir ![]() ![]() “Allah Teâlâ göktedir, yerde değil ![]() Kendisine: “O sizinle beraberdir” (Hadid Sûresi: 4) âyetini hatırlatan adama: Bu, senin bir adama mektup yazıp onunla beraber olduğunu söylemen gibidir ![]() ![]() ![]() 2- İmam Mâlik Allah ona rahmet etsin şöyle buyurmuştur: “Allah semâdadır ![]() ![]() 3- İmam Şafii Allah ona rahmet etsin şöyle buyurmuştur: “İmam Mâlik, Süfyan ve onlardan başka Ehli Sünnet önderlerinden gördüğüm ve benim de üzerinde olduğum hak olan söz şudur; Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed sallallahu aleyhi vessellem’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet edip, Allah Teâlâ'nın da semâsında arşının üzerinde olduğunu, istediği gibi kullarına yaklaşıp ve istediği gibi de dünya semâsına indiğini ikrar etmektir ![]() 4- İbn Teymiyye – Allah ona rahmet etsin söyle buyurdu : “Allah zatıyla her yerdedir diyenler Kur-an’a, sünnete ve ümmetin selefi ile imamlarının icmaına muhalefet etmekle birlikte Allah’ın kullarının üzerinde yarattığı fıtrata, sâlih akla ve bir çok delile muhalefet etmektedirler ![]() 5- Sevri, Malik, ibn uyeyne, Hammad ibn Selame, Hammad ibn Zeyd, İbnü’l Mübarek, Fudayl ibn İyad, Ahmad, İshak, Abdulkadir el cili, Şeyhül İslam el-Ensari Ebu’l Abbas et-Turuki ve sayısını ancak Allah’ın bildiği bir çok İslam alimi ve imamı yüce Allah’ın bizâtihi arş’ı üstünde ve ilminin her yerde olduğunda görüş birliği etmişlerdir ![]() GÖK VE ARŞ اَللّهُ الَّذى رَفَعَ السَّموَاتِ بِغَيْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَهَا ثُمَّ اسْتَوى عَلَى الْعَرْشِ Allah Odur ki gökleri, sizin de görüp durduğunuz gibi, direksiz yükseltti ![]() ![]() فَقَضيهُنَّ سَبْعَ سَموَاتٍ فى يَوْمَيْنِ وَاَوْحى فى كُلِّ سَمَاءٍ اَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا “Derken, iki gün içinde, gökleri yedi kat olarak şekillendirdi ve her bir göğe kendisine ait işi vahyetti ![]() ![]() وَبَنَيْنَا فَوْقَكُمْ سَبْعًا شِدَادًا “Üstünüzde yedi sağlam gök bina ettik ![]() Ebu Razin der ki; Ya Rasulallah Rabbimiz gökleri yaratmadan önce nerede idi ? dedim buyurdu ki: “Altında da, üstünde de hava olmayan ama’da idi sonra Arş’ını su üzerinde yarattı ![]() “ Dünya seması ile onu takip eden sema arası beş yüz senedir ![]() ![]() ![]() ![]() “Şüphesiz Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() S O N U Ç 1- İmân’ın en öncelikli meselesi olan Allah inancının peygamber tarafından muallakta bırakılması peygamberin “sizi gecesi ile gündüzü apaydın bir yol üzere bıraktım” sözüne ters düşer ![]() ![]() ![]() ![]() 2- Yukarda geçen birçok ayet ve hadislere göre Allah’ın gökte ve arş’ı üzerinde olduğu hakkında hiçbir şüphe yoktur ![]() ![]() ![]() 3- “Mekandan münezzehtir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4- Allah inancının bu kadar karmaşık hale sokulmasının en önemli nedenlerinin başında felsefeye aşırı şekilde dalan insanların basit ifadelerden bile değişik manalar çıkarmaya çalışmalarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “O zahirdir,(her şeyin üstündedir) batındır, ilmiyle her şeyi kuşatır ![]() ![]() ![]() İbn Teymiyye şöyle der: “Zat ve mahiyet kadim ve muhdes diye ikiye ayrılıp, Rabbinin mahiyeti zâtının aynısı (kendisidir) ![]() “Ehli sünnet ve cemaatin görüşü yüce Allah’ın sıfatlarının gerçek olduğudur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah göktedir ama zatı her yerdedir gibi bir ifade naklolmadığı gibi, bunun bu şekilde anlaşılması ne akla nede mantığa sığmaz ![]() 5- Felsefecilerin ve filozofların ümmeti sürükledikleri kelime ve kavram kargaşasına karşı İslam’ın cevap verecek elbette delilleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() 6- “O Yüce Mabud ki, senin üzerine Kurânı indirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7- Rabbimizin sıfatları ile insanların sıfatları arasındaki benzerlik sadece isim benzerliğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8- Allah’ın kullarına yakın olması, kullarıyla beraber olması; O’nun kullarını her an görmesi ve her hallerini bilmesidir ![]() “ Korkmayın ben sizinle beraberim, işitiyorum ve görüyorum”Nahl 16/128 Allah (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9- Biz ona şah damarından yakınız diye geçen ayette belirtilen yakınlık sağında ve solundaki meleklerin yakınlığıdır ![]() ![]() ![]() Allah’ın yakınlığı asla zatının yakınlaşması değildir ![]() “Bana bir karış yaklaşana bir arşın yaklaşırım, bir arşın yaklaşana bir kulaç yaklaşırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bazı kimseler yanılgıya düşerek Allah’ın yakınlaşmasını insanlarının bedenlerinin yakınlaşması türünden olduğunu sanırlar ![]() Buhari-mevakid 16 , Müslim Buhari- megazim 61 ,Müslim- zekat Ebu Davut – tıp , Ahmed 4/21 Buhari-tevhid ,Müslim-tevbe Tirmizi- Ebu Davut- Ahmed Ebu Davut 2/462 Buhari –teheccüd 590 Buhari-mevakit, Müslim-mesacid Ebu Davut- sünnet Buhari- Tevhid Ahmed İbn Mace –zühd Hayatüssahabe Müslim, Ebu Davud Ebu Dâvud, Tirmizi, Ahmed sahih bir senetle rivayet etmişlerdir ![]() |
![]() |
![]() |
|