|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
canan, cehennemlikler, ibrahim, kutubi, sitte, tercüme, şerhi |
![]() |
Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi] |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi]1 ![]() "Cehennemliklerin azab cihetiyle en hafif olanı, ayağında ateşten bir nalın ve nalın bağı olan kimsedir ki, ayağındakiler sebebiyle, tıpkı tencerenin kaynaması gibi, başında dimağı kaynar ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() "(Cehennemlikler derece derecedir ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() "Cehennem ehline açlık musallat edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cehennemin bekçilerini çağırın, ola ki azabımızı biraz hafifletir!" derler ![]() ![]() "Size peygamberleriniz bu halleri açıklayan haberleri getirmemiş miydi?" derler ![]() "Evet getirmişti (ama dinlemedik)" derler ![]() "Siz isteyin durun! Kâfirlerin istekleri (burada) boşadır!" derler" (Gâfir 50) ![]() "(Cehenneme müvekkel melek) Malik'i çağırın!" derler ![]() "Ey Malik (söyle de) Rabbin bizim hakkımızda ölüme hükmetsin!" derler ![]() "Hayır! (Siz burada canlı olarak ebedî) kalıcılarsınız!" diye cevap verecek" (Zuhruf 77) ![]() (Hadisin ravilerinden) A'meş rahimehullah der ki: "Bana bildirildi ki, cehennemliklerin Malik'e yalvarmaları ile Malik'in onlara verdiği cevap arasında bin yıllık zaman geçecektir ![]() "Rabbinize dua edin sizin için O'ndan daha hayırlı kimse yok!" diyecekler ve elbirlik şöyle yakaracaklar: "Ey Rabbimiz, bedbahtlığımız bize galebe çalmıştı, biz gerçekten sapıtmış kimselerdik ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah devamla dedi ki: "Bu cevap üzerine, cehennem ehli her çeşit hayırdan ümidlerini keserler; hıçkırmaya, nedamet etmeye, dövünüp yırtınmaya başlarlar ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() "Cehennemliklerin tepelerine kaynar su dökülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() "Kâfirin cehennemdeki bir azı dişi Uhud dağı kadardır ![]() ![]() ![]() ![]() AÇIKLAMA: Tirmizî'nin rivayetinde, deri kalınlığı kırk iki zira' olarak ifade edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() "Kâfir, bir iki fersah uzunluğundaki dilini kıyamet günü yerde sürür, (Mevkıf'te) insanlar onun üzerine basarlar ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() "Kıyamet günü ilk çağırılacak olan, Hz ![]() ![]() “Ey Âdem!” der ![]() ![]() "Buyur ey Rabbim, emrindeyim!" der ![]() "Zürriyetinden cehenneme gidecekleri ayır!" emreder ![]() "Ey Rabbim ne miktarını ayırayım?" diye sorar ![]() "Her yüzden doksan dokuzunu!" ferman buyurur ![]() (Ashab bu esnada atılıp): "Ey Allah'ın Resulü! Bizden geriye ne kaldı?" derler ![]() "Benim ümmetim, diğer ümmetler yanında siyah öküzün başındaki beyaz tüy gibi (az)dır!" buyurdular ![]() ![]() ![]() 8 ![]() "Hz ![]() ![]() "Ben sana dünyada iken, "Bana asi olma!" demedim mi?" der ![]() "İşte bugün ben artık sana asi olmayacağım!" der ![]() "Ey Rabbim! Sen yeniden diriltme gününde beni rüsvay etmeyeceğini vaadetmiştin ![]() ![]() "Ben cenneti kâfirlere haram kıldım!" cevabında bulunur ![]() "Ey İbrahim, ayaklarının altında ne var, biliyor musun?" İbrahim yere bakar ve kana bulanmış bir sırtlan görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AÇIKLAMA: 1- Bu hadiste, ahirette kâfir olarak ölenlere rahmet edilmeyeceği, kişi kâfir olarak öldüğü takdirde en yüce makama bile sahip olsa oğlunun hiçbir fayda sağlayamayacağı ifade edilmektedir ![]() ![]() ![]() 2- Azer'in sırtlan suretine çevrilmesi iki sebebe dayandırılarak izah edilmiştir: 1) Ahmaklığı sebebiyledir ![]() ![]() ![]() 2) Azer'in o pis ve çirkin surete çevrilmesi, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi] |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cehennemlikler [İbrahim Canan, Kutub-İ Sitte Tercüme Ve Şerhi]selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü cehennemlikler ve onlardaki haletler bakımından yukarıda anlatılanların kesinlik arz etmesi durumları ayetlerin bire bir istenilen olaya uygulanması gibi bir nevi kes yapıştır olayı ![]() şu bir gerçekki ALLAH(cc) yaratan ve bundan geri durmayan ve yarattığı şeyin bilincinde olandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu açıdan yukarıdaki haletlerde ALLAH(cc) kullarının hallerini nazara verirken dikkatli bir tutum sergilenmesini ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cehennemde bunlarla yapılan işlerin karşılığı 1 parmak olan zaman mefhumunu arada bir mekan mefhumuyla değiştirip ateşe arz denilen diğer cehennemliklerle tanıştırılma safahatadır cehennemi azap ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu bilgiler bize gaybidir ancak şu bir gerçekki ALLAH(cc) ün kullarından bir kul bile cennetlik oluyorsa bu sayının 2 ve daha çok olması şaşılacak bir şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sorun kul hakkı ve bu hakkı almak isterken kelama ve sünnete başvurmamışlıktır ![]() ![]() ![]() amaç insanı kutsallaştırmak değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH(cc) bizlerden razı olsun ![]() |
![]() |
![]() |
|