![]() |
Benim Nefsim Ne Köpek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim Nefsim Ne KöpekSaadeddin Ustaosmanoğlu Nefsini temize çıkarabilecek var mı? Çıkarsa da ne ifâde eder? Nefs; kötülüğü emreder, sahibine binbir türlü hile eder ![]() ![]() ![]() ![]() Üstad Necib Fazıl Rahmetullahi Aleyh, şiirinde söylüyor: “Benim nefsim ne köpek”… Bunu okuyan ben de, “benim nefsim ne köpek” desem, aynı şeyi mi söylemiş olurum? Hayır! Neden? * Nedenine dair misale geçmeden mevzuun hangi temel üzerine oturtulacağına dair birkaç söz edelim ![]() Malûm, Ümmet-i Muhammed şu veya bu sebeble, şu veya bu şekilde teyakkuz hâlinde ![]() ![]() ![]() Bu kaynayışın, nefsimizi direkt ilgilendirdiğini de hesaba katarak, nefsimizi temize çıkarma teşebbüsümüzün ne kadar hin’ce ve cin’ce olduğunu görmeye dair misallere geçelim ![]() * Kısas-ı Enbiya’dan meâlen: Kâinatın Efendisi Kudaa taifelerinden Bella ve Uzre kabilelerinin Medine’deki hayvanları yağmalamak için toplandıklarını haber alıyor ![]() As oğlu Hazret-i Amr Radıyallahu Anh’ı başbuğ tayin ederek üç yüz askerle gönderiyor ![]() ![]() ![]() ![]() * Bu Hadîs-i Şerif’in hikmetine muttali olamayanların akıbetinin hayrolduğunu, hayrolacağını kim söyleyebilir? Benim nefsim ne köpek diyenlerin, diyebilenlerin, meselenin hakikatine muttali olup olmadıklarına bakılır hâliyle… Lâfla peynir gemisi yürütmeyi başarmış bir fâni var mı bu dünyada? * İnsan arzu ediyor ki, milyonlarca kelimenin içinde, sadece İHLÂS kelimesinin zâhiren söylendiği zaman bile gerçek mânâsı ifâde edilmiş olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * “Ayrılığa düşmeyiniz, birlik olarak hareket ediniz” hikmetinin de bu mânâ çerçevesinde olmak kaydıyla anlaşılması gerekiyor ![]() ![]() * Hazret-i Amr’a gönderilen iki yüz kişilik kuvvetin içinde Hazret-i Ebubekir ve Hazreti Ömer Radıyallahu Anh da var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Amr’ın bu yasağı bir tedbir idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevdet Paşa diyor ki: “Hiçbir zaman bir kumandanın işine karışmak doğru olmayıp askerin birinci görevi âmirine itaatten ibaret olduğuna, bu olay da açık delildir ![]() * Buraya kadar her şey yerli yerinde ![]() ![]() Fakat ![]() Bundan sonra olduğu gibi iktibas edeceğimiz satırlarda görüleceği üzere, hikmet var hikmetten içerû… Nefsin fuzulî atraksiyonlarına mâni olamamanın ne mahcubluklara yol açacağı görülecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kısas-ı Enbiya’dan: As oğlu Amr, henüz Müslüman olmuşken böyle büyük ashabdan meydana gelen bir askerî fırkaya kumandan olup da zafer kazanarak Medine’ye döndüğüne pek çok sevindi ve: “Resûlullah yanında benim başkalarına üstünlüğüm olmasa, böyle en sevgili ashabını benim emrime vermezdi” şeklinde yanlış bir fikre kapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() * Bütün bunların toplamından çıkan mânâ şudur, İrfan Sultanı Salih Mirzabeyoğlu’nun “NEFSİNDE KEMÂL DİKİZLEME” dediği hikmet… Şanlı Sahabî Amr Radıyallahu Anh’ı tenzih ederek söylemek zorunda olduğumuzun idrakindeyiz tabiî ![]() ![]() ![]() * Kısas-ı Enbiya’dan devam: Bundan dolayı As oğlu Amr, Medine’ye döndükten sonra Hazret-i Peygamber’in huzurunda “Ya Resûlullah, en çok sevdiğin kimdir?” diye sordu ![]() ![]() Ondan sonra As oğlu Amr: “Kadınlardan değil, erkekler içinde en çok sevdiğin kimdir?” deyince, Resûlullah: “Ayşe’nin babası Ebubekir’dir” buyurdu ![]() ![]() Amr: “Daha sonra kimi seversin?” diye sordukça, Resûlullah sırasıyla ashabı söyledi ![]() ![]() As oğlu Amr böyle Resûlullah ile olan konuşmasını anlattıktan sonra ![]() ![]() ![]() ![]() * “Din edebdir, edeb ise hadlere riayet…” Topluluk Hakikatinin Temsilcileri Sahabîler”in şahsında ebede dâvet ediliyoruz… Mademki ümmet topyekûn kıyamın arifesinde, mademki Allah Resûlü dönemi gibi bir dönemin ahir zamanda yaşanacağını bizzat Allah Resûlü söylüyor; o zaman, ayak uydurmanın ilk şartı EDEB’e gelmeliyiz ![]() ![]() Şeyh mürid ilişkisinde variddir; bir mürid, şeyhim en çok beni seviyor diye itikad etmeli ![]() ![]() Fakat ![]() Hadler aşılıp nefsin atraksiyonlarına meydan verilirse, o sevginin kuru bir zan’dan ibaret kalacağı muhakkaktır ve öldürücüdür ![]() * Attığın taş küçük de olsa, zararı yok, İhlâs’ın büyük olsun ![]() * Attığın taş büyük de olsa, İhlâs temelli değilse, vay boş kuvvet sarfiyatına ![]() * Attığın taş büyük veya küçük, birileri görsün diye atılmışsa ve mutlaka birileri gördüğünde mutmain oluyorsan, Allah Celle Celâlühü kalbine itminan vermeyecektir ![]() * Müslüman, susuzluğunu gidermek için gaz içen ahmaklardan olamaz ![]() ![]() ![]() * |
![]() |
![]() |
![]() |
Benim Nefsim Ne Köpek |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim Nefsim Ne KöpekKALBİNİ BİLMİYORSUN DİLİNE DE İNANMIYORSUN ![]() Cevdet Paşa “Garib Bir Vaka” diye vermiş ![]() Mevzu şu: Allah Resûlü, Hazret-i Ebu Katâde Radıyallahu Anh’ı bir grub askerle Necid tarafına gönderiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Mesele bir şekilde Allah Resûlü’ne intikâl ettiğinde Muhallim’i çağırıyor ![]() “Resûlullah: “Adın nedir?” diye sordu ![]() Muhallim: “Cüsame oğlu Muhallim” diye cevab verdi ![]() Resûlullah: “Ebdat oğlu Amir, Müslüman olduğunu açıktan söylemişken, sen onu öldürdün mü?” dedi ![]() Muhallim: “Onun Müslüman olduğunu söylemesi, ancak ölümden kurtulmak içindi” dedi ![]() Resûlullah: “Ya sen onun kalbini yardın mı ki, doğru mu yalan mı olduğunu bilesin?” dedi ![]() Muhallim: “Onun kalbi bir et parçasıdır, yarılsa ne anlaşılır?” dedi ![]() Resûlullah: “Kalbini bilmiyorsun, diline de inanmıyorsun; ne yapmalı?” dedi ![]() Muhallim, başka diyecek bir şey bulamayıp: “Ya Resûlullah, benim için istiğfar et” dedi ![]() Resûlullah: “Allah seni affetmesin” deyince, Muhallim’in gözlerinden yaş akarak kalkıp gitti ve kederinden bir hafta zarfında öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Evet ![]() Kalbini bilmez, diline inanmaz taifesinden biri gelip ‘Benim Nefsim Ne Köpek’ dediğinde, ne yapacağız? Kalbini bilmiyoruz, öyleyse dilinden çıkana inanmalıyız (mı)? İşte bütün mesele burada ![]() ![]() Eskilerin mekânlarına nakşettikleri hikmetli söz ne güzel: EDEP YA HU! * Büyük Doğu-İbda, baştan sona Bâtın Nisbeti çizgisinde fikri tasarrufuna almış bir davadır, dediğimizde; mühimsemez modunda, mühimsizliklerini ifşa edenler, futbol fanatiklerinin yaptıkları abuklukların ötesine geçeceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar ![]() Ne demişler, nefsin en çok hoşuna giden şey, mollalıkla hovardalığı bir arada götürmekmiş… Hovardalık kelimesinin hasrında tüm dünya alâkaları var; hazza ayarlı olarak ![]() Ne güzel yazıyormuş… Ne güzel konuşuyormuş… Ne güzel savaşıyormuş… Dünya gözüyle Allah Resûlü’nü görmüş Kuzman’ı hatırlayın! Ne müthiş savaşıyordu ![]() ![]() İbadette herkesi geçmiş genç, Sâhabi tarafından Allah Resûlü’ne takdim edildiğinde, ona söyledikleri malûm ![]() * Dünya karıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Dilini tut ![]() ![]() ![]() ![]() Dil kemiksiz; konuşur… Kalem ucuzladı; yazar… Kalb bilmem ne çukuru ![]() ![]() ![]() ![]() Garib zamanlarla fütuhat zamanlarının arasındaki berzah’ta gibiyiz ![]() ![]() * |
![]() |
![]() |
![]() |
Benim Nefsim Ne Köpek |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benim Nefsim Ne KöpekÇAĞIMIZDA SAVAŞLAR METAFİZİKTİR ![]() İrfan Sultanı böyle buyuruyor ![]() Sadece Kuantum mu? Sadece büyü mü? Sadece cin işleri mi? Nedir bu? Yoksa hepsi mi? Veya, hepsi ile birlikte başka unsurların da dâhil edileceği ilginç bir terkib mi? Nedir? Sakın FİKİR’İN UNSUR ÜSTÜ MÂNÂ’da tecellisi olmasın! Kemâliyle bilene aşk olsun ![]() Benim nefsim ne köpek, alçakgönüllülüğünde İHLÂS’la duranların idrak edeceğini zannettiğimiz bu mânâ bize çok yüksek ![]() ![]() Taklid bâbında söylenelim, “Ehlullah kıyama durdu” deniliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * İki misâl ![]() ![]() ![]() Şeyh Nâzım Kıbrısî Hazretleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şilili madencilerin bir kısmı Müslüman olmuşlar ![]() ![]() ![]() Şayet bu hâdisenin çok daha küçüğü bir Patrik ve Papa tarafından vuku bulsaydı kıyametler kopardı ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında Ehlullah keramet göstermekten sakınır ![]() ![]() ![]() * Sıddık-ı Ekber dönemi… Hadramî oğlu Alâ Radıyallahu Anh ordu komutanı olarak mürtedlere karşı savaşmaya gönderilmiş ![]() “Her gün taraflar meydana çıkıp savaşırlar ve yorulunca ordugâhlarına giderlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak arada çok geniş bir haliç vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (…) Bu büyük fetihler, hepsi Halife’nin isabetli tedbirlerinin sonuçlarıdır ![]() ![]() Cenâb-ı Hak, sevgili Peygamberi hürmetine o asırda böyle fevkalâde zatlar yaratmış ve onların vasıtasıyla Hazret-i M…… ![]() ![]() * “Fizik ruha tâbidir”… Mesele bunu idrak edebilmekte ![]() * 39 ![]() “Zahirî sebebler dünyasında hükümferma olan Determinist (sebeb-sonuç mecburiyetcisi) düşüncenin mucidi Newton Fizik’i ile birlikte tedavülden kalktığına şâhid oluyor insanlık ![]() Gelenin ne olduğuna dair alâmetler de hızla sökün etmeye başladı… Şu satırlara dikkat: Nasreddin Hoca’nın “hem - hem de” terkibinin uluslararası konferanslarda saçaklı düşünceyi anlatmak için kullanıldığı düşünülünce, Kuantum fizikçilerinin tasavvuf ehliyle kol kola girmeleri artık imkânsızmış gibi gelmiyor ![]() Düşünce dünyasında işler gerçekten değişti ![]() ![]() Alev Alatlı “Batı’ya Yön Veren Metinler” isimli dört ciltlik, yeni piyasaya çıkmış kitabının dördüncü cildinin 1784 ![]() ![]() * Evet ![]() ![]() ![]() Akıl tutulmasına uğramayanlara çağrımızdır: Yer ve Gök Ehli’nin kıyamda olduğu gün gibi aşikârken, malayanilere meyledenler çok şey kaybederler ![]() ![]() “Çağımızda savaşlar metafiziktir” hikmetini anlamaya giden yol da, herhâlde buradan geçer ![]() Furkan Dergisi, s ![]() |
![]() |
![]() |
|