|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aşamasındayım, evlilikte, fikirlerine, ihtiyacım, karar, konularda, verme |
![]() |
Evlilikte Karar Verme Aşamasındayım , Bazı Konularda Fikirlerine İhtiyacım Var |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evlilikte Karar Verme Aşamasındayım , Bazı Konularda Fikirlerine İhtiyacım Varbugün bir hanımla evlenme niyetiyle konuştum ![]() ![]() ![]() şimdi kız 20yaşında , lise 1 terk , kız memur ailesinde büyümüş , ailesi muhafazakar , Kız 3 yıldır namaz kılıyor , ama örtünmüyor , örtünmeyi sevmiyor ![]() ![]() Kız ahlaki olarak iyi bir kız, kız çok güzel dışarıdan görseniz fiziksel olarak çok güzel biridir ![]() ![]() bende bu konuda şunu söyledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında ben tatlıdillilikle kızı yolagetirebilirim ![]() ![]() Yinede ben bu konuda biraz kararsız kaldım ![]() ![]() Beni soracak olursanız ben ne kuranı bilirim , cumadan cumaya namaza giderim ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Evlilikte Karar Verme Aşamasındayım , Bazı Konularda Fikirlerine İhtiyacım Var |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Evlilikte Karar Verme Aşamasındayım , Bazı Konularda Fikirlerine İhtiyacım VarEvlenilecek eşlerde aranan vasıflar nelerdir ? Erkeğin, evleneceği kızı seçmesi, kız velisinin de damat adayını seçmek için dikkatli davranması, kurulacak yuvanın selâmeti ve doğacak çocukların sıhhati ve terbiyesi açısından çok mühimdir ![]() ![]() ![]() ![]() Her şeyden önce, evlilikte esas maksat hayırlı bir neslin vücuda gelmesidir, insanın bazı muhtemel günahlara girmesine mani olması ve düzenli bir hayata kavuşması için de ayrıca ehemmiyeti vardır ![]() ![]() İmam-ı Gazali dinimizin bu husustaki prensiplerini sayarken ilk iki maddeye (1) dindarlık, (2) güzel ahlâkı koymuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hususa dikkatimizi çeken Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() "Kadınlarla dört hasletleri için evlenilir: Malı için, asaleti için, güzelliği için ve dini için ![]() ![]() Kadının diğer vasıfları yanında, bilhassa dinî cihetine ağırlık verilmesi bir Peygamber tavsiyesidir ![]() ![]() Peygamberimiz, Hz ![]() ![]() Kocasına İslâmî hizmetlerde destek olan hanımı, Peygamberimiz, dünya servetinin en mühimlerinden birisi saymıştır ![]() Bu noktadan sık sık ikazlarda bulunan Peygamberimiz şu sözlerinde daha da dikkatli davranılmasını istemektedir: "Kadınları [sırf> güzellikleri için nikahlamayınız, Çünkü onların güzellikleri onları tehlikeye atabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlenecek kadında dindar olma şartı arandığı gibi, kız velîsinin de erkekte öncelikle dinî tarafını araması bir vazifedir ![]() ![]() Kızının talipleri olan bir adam Hasan-ı Basrî'ye gelerek "Kızımı nasıl bir kimseye vereyim?"diye fikrini sorar ![]() ![]() ![]() "Şer'an, koca karıya küfüv olmalı, yani birbirine münasip olmalı" diyen Bediüzzaman Hazretleri de devamında, "Bu küfüv ve denk olmak, en mühimmi diyanet noktasındadır ![]() ![]() ![]() Her iki taraf dindarlık cihetini nazara aldıktan sonra,tabiî olarak, diğer yönlere de ehemmiyetine göre yer verir ![]() ![]() ![]() Kadının erkek hakkında fikir ve tercihi de unutulmamalı, ihmal edilmemelidir ![]() ![]() Dikkate alınması gereken diğer bir husus da kadının mehrinin az olmasıdır ![]() ![]() ![]() İslâm âlimleri, hayırlı ve faziletli bir namzetin fakirliğinin karı-koca arasındaki denklige mâni ve nikâha zarar veren bir durum olmadığını açıklamaktadırlar ![]() ![]() Bunun yanında, dindarlığı ve ahlâkı istenen vasıfta olduktan sonra, kadının zengin bir aileden olması, malî cihetten yeterli bulunması da ayrı bir tercih sebebi olabilir ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() ![]() Kaynak : Mehmet Paksu |
![]() |
![]() |
|