![]() |
Kızın İstemeden, Zorla Evlendirilimesi... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızın İstemeden, Zorla Evlendirilimesi...Kız veya erkek, ölüm, şiddetli dayak veya uzun müddet hapis tehdidiyle nikâh akdine zorlanırlarsa, yapılan evlenme akdi fasit olur ![]() ![]() ![]() ![]() “Cenab-ı Hak (c ![]() ![]() İmam Neseî’nin (ra) rivayet ettiği şu hadis-i şerif bu meseleye çok güzel bir ışık tutmaktadır: Ensar’dan Hidame’nin kızı Hansa, Hz ![]() “Babam itibarını arttırmak için beni kardeşinin oğlu ile evlendirdi ![]() ![]() Hazret-i Âişe (ra), “Resulullah (a ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hansâ Resulullaha (a ![]() ![]() ![]() “Yâ Resulallah (sav)! Ben babamın yaptığı bu nikâhı kabul ediyorum, ancak babaların, kızlarına evlilikte böyle yetkisinin olmadığını bildirmek istedim ![]() Burada babaların yetkisinin alınmasından maksadın, kızlarını zorla evlediremeyeceklerini anlıyoruz ![]() ![]() ![]() Bu hüküm cumhur olarak bildiğimiz müçtehid imamların ekserisinin görüşüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, cumhurun bu husustaki görüşü kurulacak yuvanın sıhhati ve tarafların mağduriyetini önleme açısından daha isabetlidir ![]() 1 İbni Mâce, Talâk: 16 ![]() 2 Neseî, Nikâh: 36 ![]() Aşk-ı niyaz ederiz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kızın İstemeden, Zorla Evlendirilimesi... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kızın İstemeden, Zorla Evlendirilimesi...selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü ALLAH(cc) emri altında bulunan cariyelerin zinaya zorlanmamalarını emreder ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdiki hanımlar çalışmak zorunda olmak bahanesi ile her türlü zinaya açık kapı bırakacak tarz ve edayla dolaşmaları bu ayetin korumasına girmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bu yüzden yukarıdaki olaydan mütevellit eden kanaat ebeveynlerin kızlarını zorla istemedikleri adamlara veremeyeceği hususunun maddi kaygı ile yapılmaması hususunun açıklamasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH(cc) bizlerden razı olsun ![]() |
![]() |
![]() |
|