Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayat, ekmekleri, yapalım

Bayat Ekmekleri Ne Yapalım???

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bayat Ekmekleri Ne Yapalım???



Bayat ekmekleri ne yapalım???

1 Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur Ekmekler kavrulurken, 1çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir

2 Papara Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır Üzerine tulum peyniri dökülür Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür

3 Tirit

Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür Dileyen, kıyılmış maydanoz veya sumak serpilebilir

4 Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)

Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir Ardından

sarımsaklı yoğurt dökülür Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir

5 Ekmek oğması

Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur Sonra üzerine bir yumurta kırılıp

ekmek ufakları ile alt üst edilir Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir Ilınınca yenilir

6 Yalancı paça

Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir Üzerine salça ilâve edilerek eritilir Dövülmüş

2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur Kıtırlaşınca,

çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür

7 Kalacuş

Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur

Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenirBirkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür Kabın kapağı kapatılırBir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir

8 Ekmekli omlet

4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır 8 yumurta, 25 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır

Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır


9 Ekmek karıştırması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir Erimiş tereyağına kaşık ucu

ile salça koyulur Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir Ardından karabiber serpilir Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık

ateşte biraz karıştırılır Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılırEkmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir

10 Yumurtalı ekmek aşı

Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile

pembeleştirilir 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır Üzerine tuz ve karabiber ekilirTavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe

yakılır Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir

11 Ekmekli ezme

2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu

süzülerek ufalanır Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve

1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılırElde edilen karışım servis tabağına koyulur Üzerine pul biber ekilir Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir

Not: Ceviz yerine badem veya fındık da kullanılabilir

12 Bayat ekmek köftesi

Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır 100 gr kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile

yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılırKöfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır Çay yanında yenilebilir

13 Peynirli bayat ekmek köftesi

1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2

yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır

Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır

14 Bayat ekmek pizzası

Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır

4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine

dökülür Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilirFırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir

15 Dilim pizzası

Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca

sürülür Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır

16 Ketçaplı dilim pizzası Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır En son ezilmiş beyaz peynir katılır Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür

Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır

17 Dilim kayganası

2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır

18 Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)

Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir

19 Bayat ekmek kanepesi

Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülürDilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılırKızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2ince dilim sosis yerleştirilirKanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır

20 Tutmaç

3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır Elde edilen şurup soğumaya bırakılırBayat ekmek küp küp doğranırZeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır Kızaran ekmekler şuruba atılırBir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir Hafifçe karıştırılır İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine

gezdirilir


Afiyet olsun!

Not; Ekmek Allahın bizlere bağışladığı en büyük nimettir Onsuz asla olmaz ve doyulmaz Tüketebileceğimiz kadar alalım ve lütfen tüketirken israftan kaçınalım Bu nimeti bulamayanlar da var Malum mevsim kış Hiç bir şekilde değerlendiremediyseniz!!! Hiç olmazsa biraz suyla ıslatıp kuşlara verelim

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.