Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
haritası, lezzet, türkiyemizin

Türkiyemizin Lezzet Haritası...

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyemizin Lezzet Haritası...



AFİYET OLSUN
Amasya ve Afyonkarahisar'ın "sakala çarpan çorbası",

Aydın'ın "kulak çorbası",

Bolu'nun "kedi batmazı",

Denizli ve Çanakkale'nin "kaçamakı",

Rize'nin "enişte lokumu",

Şanlıurfa'nın "şıllık tatlısı",

Kocaeli'nin "otur fatma tatlısı",

Kütahya'nın "tosunumu",

Tokat'ın "bacaklı çorbası",

Amasya'nın "kesme ibik çorbası" ve "eli böğründesi",

Balıkesir'in "mafiş tatlısı",

Artvin'in "püşürük çorbası",

Bartın'ın "pumpum çorbası",

Malatya'nın "kurşun geçmez köftesi",

Kırklareli'nin "sulu kaçamak" ve "kuru kaçamakı",

Isparta'nın "kuyruğu sulusu" ve "derdimi alanı",

ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor


Sakala çarpan çorba, yeşil mercimek ve tel şehriye ile yapılıyor


Kedi batmaz ise suda haşlanmış ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurların üzerine şekerli su ve tereyağı dökülerek yenen bir tatlı


Kesme ibik çorbası da küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurtla yapılıyor


-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-

Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep

Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor

Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç

katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi,

süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran,

şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı,

at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinden

bazıları

İkinci sırada Elazığ geliyor

Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş,taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila,heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor

93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip

Ankara'nın ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavası'nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor

-BÖLGELER İÇİNDE İÇ ANADOLU BİR NUMARA-

Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk

sırada yer alıyor Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile

Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip

-PAYLAŞILAMAYAN TATLAR-

Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda

yiyecek de bulunuyor Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan "çiğ köfteye", Şanlıurfa, Adıyaman, Batman,Mardin ve Osmaniye, "künefeye" ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı


Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten

sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan

keşkek ya da helise de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor

Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa,

Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli keşkekin özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor

Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan

"höşmerim" ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve

Uşak'ın ortak lezzeti

Daha çok İç Anadolu'da bilinen madımak da Amasya, Çorum ve Yozgat'ın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip

-İL İL DAMAK LEZZETİ-

Kebabıyla ve şalgam suyuyla ünlü günel ilimiz Adana'da yüzük çorbası,

süllüm ve karakuş tatlısı da yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında

yer alıyor Adıyaman'ın ise "basalla", "yapıştırma" ve "hıtap"ı ünlü


En ünlü yiyeceği kaymaklı ekmek kadayıfı olan Afyonkarahisar'ın en

ilginç yemeği ise sakala çarpan çorba Zürbiye, sırtsırta, ağzı açık,

pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize ve cücü kadayıf da Afyonkarahisar'ın özel yemekleri arasında

bulunuyor Pek çok ilin mutfağında yer alan "karnıyarık"a

Afyonkarahisar'da "yanıyarma" deniyor

Doğu illerimizden Ağrı'nın yöresel yemekleri ise abdigör köftesi,

gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude,

halise ve murtuğa Aksaray'ın soğanlama, bamya çorbası ve çiğlemesi

meşhur

Amasya denince akla elma geliyor 56 çeşit yemekle Türkiye'nin en zengin mutfakları arasında ilk sıralarda gelen Amasya'da çatal çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç da hemen her evde sık sık pişirilen yemekler arasında

Tekrar AFİYET OLSUN

Alıntı Yaparak Cevapla

Türkiyemizin Lezzet Haritası...

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türkiyemizin Lezzet Haritası...



Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzetharitasını çıkardı

81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke

-İL İL LEZZETLER-


İllerin seçilmiş yemekleri şöyle:
Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve :karakuş

tatlısı
Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap
Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık,pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize,yanıyarma ve cücü kadayı

Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl,

hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa

Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme

Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene

hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma

beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve

yanuç
Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel,pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç,yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak,

bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran

Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli,

bergamut reçeli

Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak

(mıhlama)

Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta,

kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası
Aydın ulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama,

ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı

Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı,

mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi

Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası

Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı

Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması,

yalancı dolma

Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar

pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası

Bingöl: Dut pekmezi

Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik,

gebol, çireş pancarı, kengerli pilav

Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı

pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli

cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı,

palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı,

uğut tatlısı

Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi

Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması,

mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi,

yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı,

Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur

bamyası, asude, dızmana
Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda,erik macunu, ahlat suyu
Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı

Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama,

İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel

Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura,

kaçamak, gındıra çorbası

Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi

Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete

mantısı, lepsi, mamursa, haluj

Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı
Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık,kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması,kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside,

dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah

Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi

Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır

Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası
Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba,beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı,ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak

böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu

Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası,

yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır

ekmeği, fasulye turşusu

Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl,

kanzılı börek, siron

Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik

Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü

Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir,

kaysafa, patlıcan reçeli

Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu,

samsa, tosmankara, derdimi alan
İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi,beyinli Beykoz kebabı

İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi,

mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı
Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık,çullama, ilende, hapısa, ravanda

Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar,

katlaç, malak, perohi, şaptak

Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı

musakka, mıkla, mülükü, paraköfte

Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl,

feselli, tandırda kaz çekmesi, piti

Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan

sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra
Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside

Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma

Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska,

ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı,

Kırşehir: Keykef, temal

Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı,

züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi,

teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası

Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı,

çiğceli kavurma
Konya: Düğün yemeği, etli ekmek

Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu,

tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür

tatlısı

Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut

çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan

köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak

çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi

Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide,

Manisa kebabı

Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk,

irok, kibe, kitel raha, lebeniyye

Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter

Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot

ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması,

teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek

reçeli

Muş: Muş köftesi, çorti aşı

Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl,

ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt

Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara,

cılbır, halveter, kaşık kayganası

Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik

kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak

muhallebisi, pallabye
Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe

Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur,

enişte lokumu, pepçura

Sakarya: Pekmez, yoğurt

Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası,

kocakarı gerdanı

Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı

Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika

Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu

Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı

Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer,

mahmılatık, fıreydin, suryaz

Tekirdağ: Tekirdağ köftesi
Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba

Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi

Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı,

zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila

Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur

Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger

Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli,

lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi
Yozgat: Testi kebabı, arabaşı

Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz

baklava, kızılcık, cevizli dolma


AFİYET OLSUN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.