Türkiyemizin Lezzet Haritası... |
08-03-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiyemizin Lezzet Haritası...AFİYET OLSUN Amasya ve Afyonkarahisar'ın "sakala çarpan çorbası", Aydın'ın "kulak çorbası", Bolu'nun "kedi batmazı", Denizli ve Çanakkale'nin "kaçamakı", Rize'nin "enişte lokumu", Şanlıurfa'nın "şıllık tatlısı", Kocaeli'nin "otur fatma tatlısı", Kütahya'nın "tosunumu", Tokat'ın "bacaklı çorbası", Amasya'nın "kesme ibik çorbası" ve "eli böğründesi", Balıkesir'in "mafiş tatlısı", Artvin'in "püşürük çorbası", Bartın'ın "pumpum çorbası", Malatya'nın "kurşun geçmez köftesi", Kırklareli'nin "sulu kaçamak" ve "kuru kaçamakı", Isparta'nın "kuyruğu sulusu" ve "derdimi alanı", ilginç isimli yiyecekler arasında yer alıyor Sakala çarpan çorba, yeşil mercimek ve tel şehriye ile yapılıyor Kedi batmaz ise suda haşlanmış ceviz büyüklüğünde yuvarlak hamurların üzerine şekerli su ve tereyağı dökülerek yenen bir tatlı Kesme ibik çorbası da küçük küçük kesilmiş hamur ve yoğurtla yapılıyor -EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP- Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Gaziantep'in ünlü yemeklerinden bazıları İkinci sırada Elazığ geliyor Elazığ mutfağı tam 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş,taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila,heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah, Elazığ'ın ünlü yemekleri arasında yer alıyor 93 çeşit yiyecekle Ankara da zengin bir mutfağa sahip Ankara'nın ünü il sınırları dışına taşan Ankara Tavası'nın dışında alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel, pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç, yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran gibi ilginç yöresel yemekleri de bulunuyor -BÖLGELER İÇİNDE İÇ ANADOLU BİR NUMARA- Bölgeler arasında İç Anadolu, 455 çeşit yiyecek ve içecek çeşidiyle ilk sırada yer alıyor Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip -PAYLAŞILAMAYAN TATLAR- Türkiye'nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor Paylaşılamayan yiyeceklerin başında çiğ köfte ve künefe geliyor Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü olup bütün Türkiye'nin tanıdığı bir yiyecek olan "çiğ köfteye", Şanlıurfa, Adıyaman, Batman,Mardin ve Osmaniye, "künefeye" ise Hatay ve Elazığ sahip çıkıyor Mantı da pek çok ilin mutfağında yer almakla birlikte en ünlüsü Kayseri mantısı Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten sonra çömlekte ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan keşkek ya da helise de çok sayıda ilimizin mutfağında yer alıyor Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli keşkekin özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor Lor peyniri, irmik, un, şeker ve margarinle yapılan bir tatlı olan "höşmerim" ise Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Manisa ve Uşak'ın ortak lezzeti Daha çok İç Anadolu'da bilinen madımak da Amasya, Çorum ve Yozgat'ın yöresel mutfağı içinde önemli bir yere sahip -İL İL DAMAK LEZZETİ- Kebabıyla ve şalgam suyuyla ünlü günel ilimiz Adana'da yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı da yöre mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor Adıyaman'ın ise "basalla", "yapıştırma" ve "hıtap"ı ünlü En ünlü yiyeceği kaymaklı ekmek kadayıfı olan Afyonkarahisar'ın en ilginç yemeği ise sakala çarpan çorba Zürbiye, sırtsırta, ağzı açık, pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize ve cücü kadayıf da Afyonkarahisar'ın özel yemekleri arasında bulunuyor Pek çok ilin mutfağında yer alan "karnıyarık"a Afyonkarahisar'da "yanıyarma" deniyor Doğu illerimizden Ağrı'nın yöresel yemekleri ise abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa Aksaray'ın soğanlama, bamya çorbası ve çiğlemesi meşhur Amasya denince akla elma geliyor 56 çeşit yemekle Türkiye'nin en zengin mutfakları arasında ilk sıralarda gelen Amasya'da çatal çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç da hemen her evde sık sık pişirilen yemekler arasında Tekrar AFİYET OLSUN |
Türkiyemizin Lezzet Haritası... |
08-03-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiyemizin Lezzet Haritası...Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu, Türkiye'nin lezzetharitasını çıkardı 81 ili kapsayan lezzet haritasına göre, Türkiye, 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan zengin mutfağıyla lezzetli bir ülke -İL İL LEZZETLER- İllerin seçilmiş yemekleri şöyle: Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve :karakuş tatlısı Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap Afyonkarahisar: Sakala çarpan çorba, zürbiye, sırtsırta, ağzı açık,pırasa musakka, ocak bükmesi, cızdırma, övme, hamursuz, cimcik, palize,yanıyarma ve cücü kadayı Ağrı: Abdigör köftesi, gösteberg et, selekeli (saç kavurma), haşıl, hengel, erdek, hasude, halise ve murtuğa Aksaray: Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme Amasya: Çatal çorbası, sakala çarpan çorbası, helle çorbası, kesme ibik çorbası, göbek dolması, patlıcan pehli, pastırma gağallemesi, dene hasudası, ayva gallesi, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, peluza, unutma beni, vişneli ekmek, eli böğründe, hengel, yakasal böreği, kaypak ve yanuç Ankara: Ankara Tavası, alabörtme, calla, bici, ilişkik, sızgıç, siyel,pıtpıt pilavı, tohma, altüst böreği, entekke böreği, hamman, papaç,yalkı, carcıran, köremez, tamtak tiridi, öllüğün körü, bırtlak, bezdirme, gizleme, kartalaç ve saçkıran Antalya: Antalya usulü piyaz, arap kadayıfı, karpuz kabuğu reçeli, bergamut reçeli Ardahan: Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama) Artvin: Laz böreği, hınkal, çergebaz, gendima, herisa, şilav, hasuta, kaysefe, zurbiyet, püşürük çorbası, soğan harşosu, çinçar çorbası Aydın ulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı Balıkesir: Tirit, sura, saçaklı mantı, peynirli patlıcan, zerde tatlısı, mafiş tatlısı, börülce ekşilemesi Bartın: Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası Batman: Bumbar, Şam börek, perde pilavı Bayburt: Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma Bilecik: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı, pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası Bingöl: Dut pekmezi Bitlis: Büryan kebabı, şekalok yemeği, çorti köftesi, gari aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav Bolu: Yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, acı su bazlamacı, çantıklı pide, kedi batmaz, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, Bolu Beyi tatlısı, uğut tatlısı Burdur: Testi kebabı, kabak helvası, Burdur muhallebisi Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, İnegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, Cennet köşkü, dilber dudağı, Kemalpaşa peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana Çanakkale: Bakla keşkeği, tumbi, turp otu salatası, kaçamak, lakerda,erik macunu, ahlat suyu Çankırı: Yaren güveci, mıkla, tutmaç, yumurta tatlısı Çorum: Leblebi, yanıç, cızlak, kömbe, hingal, borhani, helise, çullama, İskilip dolması, kara çuval helvası, teltel Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura, kaçamak, gındıra çorbası Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi Düzce: Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj Edirne: Badem ezmesi, mamzama, akıtma, hardaliye, satır kebabı Elazığ: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık,kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması,kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, hürriyet kadayıfı, orcik, pilit ve gah Erzincan: Tulum peyniri, tava leblebisi Erzurum: Çağ kebabı, den çorbası, hıngel, herle aşı, çeç pancarı, çaşır Eskişehir: Çiğ börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan, met helvası Gaziantep: Alinazik kebabı, keme kebabı, yeni dünya kebabı, simit kebabı, antep fıstığı, baklava, malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba,beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı,ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu Giresun: Fındık, hamsi böreği, çalıçileği çorbası, mendek çorbası, yağlaş, karalahana diblesi, kiraz tuzlusu kavurması, hamsili mısır ekmeği, fasulye turşusu Gümüşhane: Köme, kuşburnu, dut pekmezi, dut pestili, lemis, haşıl, kanzılı börek, siron Hakkari: Gulul çorbası, kepaye, jaji, lalepet, duğeba, kiflik Hatay: Kaytaz böreği, taş kadayıf, kereviç, semirsek, kuş gözü Iğdır: Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli Isparta: Miyane, sakala sarkan, tapalak, banak, kabine, kuyruğu sulu, samsa, tosmankara, derdimi alan İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uykuluk, badem ezmesi,beyinli Beykoz kebabı İzmir: Kumru, Ayvalık tostu, sura, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, radika salatası, gerdan tatlısı Kahramanmaraş: Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık,çullama, ilende, hapısa, ravanda Karabük: Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak Karaman: Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte Kars: Bal, kaymak, kaşar, gravyer, herre (un çorbası), hangel, haşıl, feselli, tandırda kaz çekmesi, piti Kastamonu: Banduma, simit tiridi, köle hamuru, cırık tatlısı, delioğlan sarığı, fincan böreği, haluçga, avuz, şurra Kayseri: Pastırma, sucuk, mantı, pehli, yağbari, pöç, kovalama, üzüm yemeği, fincan ağzı, nevzine, aside Kırıkkale: Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma Kırklareli: Sulu kaçamak, kuru kaçamak, kaymakçına, külür, plaska, ısırgan otu çorbası, bıldırcın kağıt kebabı, Kırşehir: Keykef, temal Kilis: Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası Kocaeli: Kandıra yoğurdu, pişmaniye, saray helvası, otur fatma tatlısı, çiğceli kavurma Konya: Düğün yemeği, etli ekmek Kütahya: Cimcik, dolamber böreği, namaz dolması, gökçümen hamursuzu, tosunum, kızılcık çorbası, tekke çorbası, çene çarpan çorbası, kötdür tatlısı Malatya: Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi Manisa: Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı Mardin: Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye Mersin: Cezerye, tantuni, kerebici, zahter Muğla: Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli Muş: Muş köftesi, çorti aşı Nevşehir: Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt Niğde: Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası Ordu: Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması, galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye Osmaniye: Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe Rize: Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura Sakarya: Pekmez, yoğurt Samsun: Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı Siirt: Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı Sinop: Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika Sivas: Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu Şanlıurfa: İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı Şırnak: Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz Tekirdağ: Tekirdağ köftesi Tokat: Tokat kebabı, bacaklı çorba Trabzon: Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi Tunceli: Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila Uşak: Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur Van: Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger Yalova: Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi Yozgat: Testi kebabı, arabaşı Zonguldak: Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma AFİYET OLSUN |
|