Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Siyasal Bilgiler / Hukuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağli, bakanliği, deniz, döner, hava, ile, ilişkin, işletilmesine, kara, komutanliklarina, kurumlardaki, kuvvetleri, milli, savunma, sermayenin, yönetmelik

Milli Savunma Bakanliği İle Kara, Deniz Ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarina Bağli Kurumlardaki Döner Sermayenin İşletilmesine İlişkin Yönetmelik

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Milli Savunma Bakanliği İle Kara, Deniz Ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarina Bağli Kurumlardaki Döner Sermayenin İşletilmesine İlişkin Yönetmelik

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İLE KARA, DENİZ VE HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIKLARINA BAĞLI KURUMLARDAKİ DÖNER SERMAYENİN İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İLE KARA, DENİZ VE HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIKLARINA BAĞLI KURUMLARDAKİ DÖNER SERMAYENİN İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 29/10/1986
Resmi Gazete Sayısı: 19262
Milli Savunma Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç ve Kapsam, Tanım, Dayanak, Faaliyet Alanı
Amaç ve Kapsam :
Madde 1 - Milli Savunma Bakanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı kurumlarda atıl kapasitenin ülke ekonomisinin yararına değerlendirilmesi amacıyla kurulan döner sermaye işletmelerinin mali ve idari faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir
Dayanak :
Madde 2 - Bu Yönetmelik 10/06/1985 Tarihli ve 3225 Sayılı Kanunun 15 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır
Tanımlar :
Madde 3 - Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden:
1) "Kurum" Harita Genel Komutanlığı ve seyir ve Hidrografi Daire Başkanlığı ile fabrika, tersane, atölye, dikimevi, ikmal ve bakım merkezi, matbaa, laboratuvar ve okul gibi Askeri kuruluşları,
2) "İşletme" Harita Genel Komutanlığı ve Seyir ve Hidrografi Daire Başkanlığı ile Fabrika, tersane, atölye, dikimevi, ikmal ve bakım merkezi, matbaa, laboratuvar ve okul gibi Askeri kuruluşların bünyesinde kurulan Döner Sermayenin işletmeleri,
İfade eder
Faaliyet Alanları :
Madde 4 - Kurumların komutan veya müdürleri, Milli Savunma, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hizmetlerine öncelik vermek ve aksatmamak şartıyla döner sermaye işletmelerinin imkan, kabiliyet ve ihtisası dahilinde imal, yenileştirme onarım, kurtarma eğitim ve benzeri konularda faaliyette bulunurlar
İKİNCİ BÖLÜM : Sermaye, Gelir ve Giderler
Sermaye :
Madde 5 - 3225 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca döner sermaye kuruluşlarına toplam 6 milyar lira sermaye tahsis edilmiştir
Bu miktar, Bakanlar Kurulu Kararıyla 5 katına kadar arttırılabilir
Döner Sermayenin Kurumlara tahsis edilen miktarların azaltılıp, çoğaltılması Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlık tahsisi, bağlı kurumlar için ilgili Kuvvet Komutanlıklarına teklifi, Genel kurmaylarına Başkanlığının uygun görüşü üzerine Milli Savunma Bakanlığınca yapılır
Milli Savunma Bakanlığına bağlı kurumlar için bu işlem doğrudan alınan Bakanlıkça yapılır
Tahsis edilen bu sermaye:
a) İlgili Bakanlık bütçesine bu amaçla kurulacak ödeneklerden
b) Döner Sermaye faaliyetlerinden elde edilecek karlardan,
oluşur
Kar ve Zararların Tabi Olacağı Esaslar :
Madde 6 - İşletmelerin ödenmiş sermaye tutarları kendilerine tahsis edilmiş bulunan sermaye miktarına ulaşıncaya kadar elde edilen dönem sonu karları ödenmiş sermayelerine eklenir Ödenmiş sermaye tutarı tahsis edilen sermaye miktarına ulaştıktan sonra elde edilen karlar hesap dönemini izleyen 4 üncü ayın sonuna kadar Genel Bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazineye yatırılır Geçerli bir mazerete dayanmaksızın süresinde Saymanlığa yatırılmayan karlar; 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun uyarınca işletmeden; hesaplanan gecikme zammı ita amiri ve işletme sorumlu saymanından yarı yarıya alınmak üzere aynı Kanun hükümleri dairesinde tahsil olunur
Döner sermaye işletmesinin zararları ayrı bir hesapta bekletilir ve izleyen yılların karları ile kapatılır
Gelirler :
Madde 7 - İşletmelerin gelirleri 4 üncü maddede yazılı iş ve hizmetler karşılığında alınan ücretlerden teşekkül eder
Giderler :
Madde 8 - Kurum ve İşletmelerin giderleri şunlardır:
1) Yapılacak iş ve hizmetler için yurt içi ve yurt dışından satın alınacak bilumum hammadde, yarı mamul, mamul yardımcı maddeler ile takım ve avadanlıkların bedelleri,
2) Döner sermaye kadrolarında çalışan personelin özlük hakları ile yurt içi ve dışı yollukları ve eğitim giderleri,
3) Döner sermaye işlerinde çalışan işçilerin ücret, ikramiye ve her türlü primleri, tazminatları, yiyecek, giyecek bedelleri ile sigorta ücretleri, yurtiçi ve yurtdışı eğitim masrafları,
4) Kurumların esas kadrosunda olup, geçici olarak döner sermaye işlerinde çalışan işçilerin, bu işte çalıştıkları sürelere ait ücret, prim, yurtiçi ve yurtdışı yollukları ile her türlü eğitim giderleri,
5) Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları kadrolarındaki subay, astsubay ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olup, ek görevle döner sermaye işlerinde çalışan personele, Kanunun 14 üncü maddesi gereğince verilecek ek görev ücretleriyle, bu personelin yurt içi ve yurtdışı geçici görev yollukları ve eğitim masrafları,
6) Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde öngörülen araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçların karşılanması için yapılan masraflar,
7) Döner sermaye işletmelerince satın alınan bilumum maddelerin gerekli olduğu ahvalde ambalaj, ambarlama, nakliye, yükleme ve boşalma, sigorta, gümrük vergisi vs bilumum masrafları,
8) Döner sermaye işlerinde devamlı olarak kullanılacak tezgah makina ve avadanlıkların bakım ve onarımları ile yedek parçaları için yapılan giderler,
9) Döner sermaye işi için satın alınacak malzemeyi muhafaza etmek için kullanılan ambar, bina ve tesisleri korumak ve idame etmek için yapılan giderler,
10) Döner sermaye işlerinde kullanılacak askeri araçların döner sermaye işlerinde kullandıkları sürece yakıt ve bakım - onarım giderleri,
11) Döner sermaye kadrolarında olmadıkları halde, sipariş gereği iş üzerinde çalıştırılan subay, astsubay ve memurlara 6245 Sayılı Harcırah Kanununa göre ödenecek yollukları,
12) Kullanılması uygun olmadığından dolayı temizlenmesi veya yok edilmesi zorunlu olan mamul veya hammaddelerin nakliye ve sair giderleri,
13) Döner sermaye işletmesince yapılan satın almalarla ilgili her türlü ikraz işlemlerinin faiz, komisyon ve akreditif açılmasının gerektirdiği masraflarla kur farkları mevzuatı uyarınca ödenmesi gerekli vergi resim ve benzerleri,
14) Sergilere katılmak ve tanıtma masrafları, iç ve dış sergilere katılacak memur ve ilgililere 6245 Sayılı Harcırah Kanununa göre ödenecek yollukları,
15) Döner sermaye işlerinde kullanılacak her türlü kırtasiye, demirbaş, mefruşat, yazı ve teksir makinaları ile resim, tersim, fotoğraf malzemesi, fotokopi makinaları ve sair masrafları,
16) Döner sermaye işlerinin yürütülmesi için yapılan her türlü haberleşme ücretleri,
17) Araştırma, danışma ve bilirkişi ücretleri,
18) Kurum amirinin uygun göreceği miktarda yapılan işe mütenasip ağırlama giderleri,
19) Büro ve atölyelerin temizliği için gerekli temizlik malzemeleriyle ilgili giderleri,
20) Üretimi teşvik maksadıyla döner sermaye görevlerinde çalışan personele mevzuatı gereği verilecek ödül giderleri
İhtiyaçların Karşılanması :
Madde 9 -
(Değişik madde: 18/11/1998 - 23527 s RG/Yön)

Kurumların döner sermaye işleri haricinde kalan ihtiyaçlarının bir kısmı için yapılacak giderler (araç, gereç, araştırma ve diğer her türlü ihtiyaçları) kurumların döner sermaye işlerinden elde ettikleri gelirden karşılanır
Bu maksatla kurumların döner sermaye gelirinden karşılanacak ihtiyaçlarına ilişkin Kuvvet Komutanlıkları tarafından yapılacak teklifler, Genelkurmay Başkanlığının; Milli Savunma Bakanlığına bağlı döner sermaye kuruluşlarının teklifleri ise, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarının teklifi üzerine Milli Savunma Bakanının onayını gerektirir Onayı müteakip yapılacak harcama, kurumların kendi döner sermayelerinden elde ettikleri bir önceki yılın safi gelirinin % 80'ini geçemez Yıl içinde sarf edilmeyen % 80 tutarı, gelecek yıllarda sarf edilmek üzere o yıl sonu bilançolarının emanet hesabına kayıt edilir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Döner Sermaye Organları Yetki ve Görevleri
Organlar :
Madde 10 - Döner sermaye işletmesinin organları şunlardır;
1) Döner Sermaye Yönetim Kurulu,
2) Döner Sermaye Genel Sekreterliği
3) Kurumların bağlı bulundukları ilgili Daire Başkanlıkları,
4) İşletme Yönetim Kurulu
Döner Sermaye Yönetim Kurulu :
Madde 11 -
(Değişik madde: 15/09/1994 - 22052 s RG/Yön)

Döner Sermaye Yönetim Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığında, döner sermaye ile ilgili; Genelkurmay Lojistik Daire Başkanı, Kara ve Deniz kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı Daire Başkanları, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Hava Lojistik Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığından, Harita Genel Komutanı, Maliye Daire Başkanı, Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanı ve Personel Daire Başkanından teşekkül eder

(Mülga fıkra: 04/12/1999 - 23896 s RG/Yön)

Madde 12 - Döner Sermaye Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır;
1) Döner Sermaye işlerinde kurumlara ait müşterek ve genel kararları almak,
2)
(Değişik bend: 06/07/1989 - 20217 s RG/Yön)
Lüzumu halinde mevcut döner sermayeli işletmeler arasındaki sermaye tahsisi ile tahsis edilen sermayeye ulaşan işletmelerin dönem sonu artan karlarının tahsis edilen sermayeye ulaşamayan işletmelere aktarılması hususunu inceleyerek Bakan onayına arz etmek
3) Lüzumu halinde büyük bir siparişe ait işleri işletmeler arasında taksim etmek,
4) Döner sermaye işletmeleriyle ilgili kadro tekliflerinin inceliyerek Bakan onayına arzetmek,
5) Kanunun 14 üncü maddesi gereğince ödenecek ek görev ücreti miktarını tespit etmek,
6) Döner sermaye işletmelerinin uygulayacakları kar hadlerini tesbit etmek,
7) Kurumların merkez masrafları karşılığı olan ve işin ilk maliyetine eklenmesi gereken hisse nisbetini tesbit etmek,
8) Kurumların 9 uncu maddede sayılan ve döner sermaye gelirinden karşılanacak ihtiyaçlarına ilişkin tekliflerin tesbitini Bakan onayına sunmak,
9)
(Ek bend: 18/11/1998 - 23527 s RG/Yön)
Hastahanelerin yıllık safi gelirlerinden alınacak merkez masrafları karşılık oranını tespit etmek
Toplantı ve Karar Nisabı :
Madde 13 - Döner Sermaye Yönetim Kurulu mevcut üye adedinin en az 2/3 nin iştiraki ile toplanır Müsteşarın bulunmadığı toplantıya en kıdemli üye başkanlık eder
Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır Oyların eşitliği halinde, başkanın oyu çift oy sayılır
Oturumların intizamını, görüşme ve kararların tutanağa geçirilmesini başkan sağlar
Toplantı Usulü :
Madde 14 - Döner Sermaye Yönetim Kurulu, muayyen aralıklarla veya Başkanın isteği üzerine Genel Sekreterin daveti üzerine toplanır
Genel Sekreter :
Madde 15 - Döner Sermaye Yönetim Kurulunun idari ve sekreterya hizmetleri hukuk, ticaret, maliye, teknik ve benzeri alanlarda uzmanlığı olan elemanlardan oluşan Genel Sekreterlik eliyle yürütülür
Genel Sekreter döner sermaye işlerinde gerekli bilgi ve tecrübeye sahip personel arasından Döner Sermaye Yönetim Kurulunun teklifi ve Milli Savunma Bakanının onayı ile atanır
Genel Sekreter Milli Savunma Bakanının teknik müşaviri ve aynı zamanda Genel Sekreterliğin ita Amiridir
Genel Sekreterin Görevleri :
Madde 16 - Genel Sekreterin Görevleri Şunlardır;
1 - Döner Sermaye Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak, toplantıların tutanaklarını ve karar dosyalarını tutmak ve bütün muhaberatı idare etmek,
2 - Bilançoları birleştirmek ve genel faaliyet raporunun hazırlanmasını sağlamak,
3 - Bu Yönetmelikte belirtilen diğer görevleri yapmak veya yaptırmak
Daire Başkanlıkları :
Madde 17 -
(Değişik madde: 09/09/1996 - 22752 s RG/Yön)

Kurumların döner sermaye ile yapılan işlerini tedvir ve koordine etmekle görevli daireler şunlardır;
1 - MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDA:
A - Harita Genel Komutanlığı,
2 - KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Ordudonatım Daire Başkanlığı,
B - İstihkam Daire Başkanlığı,
C - Muhabere Daire Başkanlığı,
D - Levazım Daire Başkanlığı,
E - Eğitim ve Doktrin Komutanlığı
3 - DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Teknik Başkanlığı,
B - Harekat Başkanlığı,
C - Lojistik Komutanlığı
4 - HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Hava Lojistik Komutanlığı
5 - YUKARIDA SAYILANLAR DIŞINDA, BÜNYESİNDE DÖNER SERMAYE KURULACAK DAİRE BAŞKANLIKLARI
Daire Başkanlıklarının Görevleri :
Madde 18 - Daire Başkanlıklarının görevleri şunlardır:
1) Kendisine bağlı bulunan işletmelerdeki döner sermaye işlerini murakabe ve koordine etmek, bu işleri idari, mali ve teknik bakımından denetleyerek, mevcut mevzuat çerçevesinde yürütülmesini temin etmek,
2) İşletmelerin yıllık bilançolarına göre genel bir bilanço hazırlayarak Döner Sermaye Yönetim Kuruluna sunulmak üzere Genel Sekreterliğe göndermek,
3) Döner sermaye tahsisi, azaltılıp, çoğaltılması, birinden diğerine aktarılma işlerini tesbit ederek, Genelkurmay Başkanlığının tensibinden sonra Yönetim Kuruluna sunmak,
4) Gelecek siparişleri kapasite, iş hacmi ve iş nev'ine göre işletmeler arasında taksim etmek,
5) Döner sermaye işlerini yürütmek için gerekli kadro tekliflerini yapmak,
6) İşletmelerin komutanlık ve müdürlükleri yetkisi dışında kalan siparişleri etüt ederek, yetkisi dahilinde ve uygun olanları onaylamak, yetkisi dışındaki siparişler için lüzumlu Bakanlık onayını almak,
7) Seri halinde toptan imalatı, özel ve tüzel şahıslara yapılacak işleri inceliyerek gerekli Bakanlık onayını almak,
8) Yönetmenliğin 9 uncu maddesine göre alınan araç, gereç ve diğer malzemelerin devrini onaylamak,
Yukarıda yazılı görev ve yetkiler bakımından daire başkanları, Milli Savunma Bakanına karşı sorumludurlar
Danışma :
Madde 19 - Daire Başkanları, yukarıdaki maddede geçen hizmetlerin ifasında ihtiyaca göre hukuki, ticari, mali, teknik ve diğer uzman personelden yararlanır
İşletme Yönetim Kurulu :
Madde 20 - İşletme Yönetim kurulu esas kadrolarındaki komutan veya müdür başkanlığında teknik müdür ve döner sermaye kadrolarındaki mali işlerle ilgili şube müdürü veya şeflerden teşekkül eder Üçten fazla şube olduğu taktirde, her işletmenin bünyesine göre bu kurulun kimlerden teşekkül edeceği daire başkanlığınca tesbit edilir
Yönetim Kurulu komutanı veya müdürün istemi üzerine üye tam sayısıyla toplanır Asil üyenin bulunmaması halinde vekili katılır Kararlar salt çoğunlukla alınır Oyların eşitliği halinde başkanın oyu çift oy sayılır
Yönetim Kurulunun Görevleri :
Madde 21 - Yönetim Kurulunun Görevleri şunlardır;
1) Sermaye değişiklik teklifini yapmak,
2) Asli ve ek görev kadrolarının düzenlenmesi, değişikliği, atama tekliflerini yapmak, siparişler için gerektiğinde maliyet kriterlerini saptamak,
3) 9 uncu maddede öngörülen araç, gereç ve araştırma ile diğer ihtiyaçları saptamak,
4) 69 uncu madde gereğince Milli Savunma Bakanlığının döner sermaye, döner sermayeden Milli Savunma Bakanlığına devredilecek araç, gereç ve malzemeleri saptamak, karar ve onay almak
İşletme Yönetim Kurulu Başkanının Görev ve Yetkileri :
Madde 22 - Yönetim Kurulu Başkanı işletmeleri temsil eder Döner sermaye ile ilgili işlemlerin mevzuata uygun şekilde yürütülmesinden Yönetim Kurulu muayyen zamanlarda muntazaman toplanmasından, yapılacak işleri ve alınacak kararların tatbikatından yükümlüdür
Yönetim Kurulu Başkanı her makam ve müessese ile doğrudan doğruya muhabere yapabilir
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Personel İşlemleri
Ek Görev Ücreti :
Madde 23 - Döner sermaye işlerini yürütmek için tertiplenecek kadrolara ait hizmetler; kurum görevlileri, Milli Savunma Bakanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarındaki subay ve astsubaylar ile, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel tarafından yürütüldüğü takdirde bunlara 3225 Sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre, Döner Sermaye Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda ek görev ücreti ödenebilir
Ek Görevlendirme :
Madde 24 - İşletmeler ile bağlı bulundukları Daire Başkanlıklarına döner sermaye işleri için tertiplenen kadrolara ait hizmetlerin, Kuvvet Komutanlıkları ve Harita Genel Komutanlığı emrindeki personele ek görev olarak verilmesi, Daire Başkanlıklarının teklifi üzerine Kuvvet Komutanları ile Harita Genel Komutanının onayı ile yapılır

(Değişik fıkra: 06/07/1989 - 20217 s RG/Yön)
Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Genel Sekreterlik kadrolarına ek görevle görevlendirilme Genel Sekreterin teklifi üzerine Bakan onayı ile yapılır
Ek görev ücretleri, döner sermayeden yapılan işlerin maliyetine eklenerek elde edilen gelirden ödenir Sermaye ve kardan ek görev ücreti ödenmez

(Ek fıkra: 18/11/1998 - 23527 s RG/Yön)
Askeri hastanelerde ek görevle görevlendirilecek personele, hastane döner sermaye gelirlerinden ek görev ücreti ödenir
Ek Görevin Kaldırılması :
Madde 25 - İhtiyacın sona ermesiyle ek görevlere yapılan tayinler bu kişilerin tayinlerinde izlenen usule göre kaldırılır
Memur Atamaları ve Sözleşmeli Personel :
Madde 26 - İşletmelerle daire başkanlıklarının, döner sermaye kadrolarına 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alınacak memurların atanması, ilgili daire başkanlığının teklifi üzerine Genel sekreterlikçe alınacak Bakan onayıyla yapılır
Genel Sekreterlik kadrosuna alınacak memurların atanması ise Genel Sekreterin teklifi ve Bakan onayıyla yapılır
Bu memurların ve sözleşmeli personelin alınması ve özlük işlemleri Genel Sekreterlikçe yürütülür Sözleşmeli personelin atanması ve istihdamında genel hükümler uygulanır
Gizli Tezkiye Varakalarının Gönderilmesi :
Madde 27 - Memurlar için doldurulacak gizli tezkiye varakaları, her mali yılın ilk ayında Genel Sekreterliğe gönderilir
Aylık ve Yan Ödemeler :
Madde 28 - işletmelerin kadrolarına atanan memurların aylık ücret ve diğer yan ödemeleri ait oldukları işletme saymanlıklarınca ödenir
Daire Başkanlıklarıyla Genel Sekreterlik döner sermaye kadrolarına atanan memurların aylık ücret ve diğer yan ödemeleri, Genel Sekreterlik saymanlığınca ödenir
İşçilerin Statüsü :
Madde 29 - Döner sermaye işleri için Milli Savunma Bakanlığı kadrosu dışında işletmelerce ilave olarak alınan geçici işçiler, Milli Savunma Bakanlığı iş yerlerinde çalışan işçiler için geçerli esas ve hükümlere tabidir
BEŞİNCİ BÖLÜM : Sipariş Alma ve Yetkileri
Maliyet Unsurları :
Madde 30 - İşletmelerce döner sermayede yapılan işlerin maliyeti:
1) Hammadde ve malzeme,
2) İşçilik,
3) Yolluk,
4) Çeşitli idare işletme masrafları,
5) Amortisman payları ve kardan, oluşur
Sipariş Alma :
Madde 31 - İşletmelerin komutan veya müdürleri, Kanunun 4 üncü maddesi gereğince;
1) Genel Bütçeye dahil dairelerden,
2) Katma Bütçeli idarelerden,
3) Özel idare ve belediyelerden,
4) Kamu kuruluşlarında ve sermayesinin yarısından fazlasına devletin iştirak ettiği kuruluşlardan sipariş almaya ve bu siparişler sebebiyle her türlü ticari işlemlere girişmeye ve gerektiğinde müşterek imalatta bulunmaya yetkilidirler
Yerli Gerçek ve Tüzel Kişilerde Yetki Sınırı :
Madde 32 -
(Değişik madde: 21/11/2001 - 24590 s RG/Yön)

31 inci madde haricinde kalan, yerli gerçek ve tüzel kişilerden alınacak siparişler için, Kanunun 4 üncü madde 2 nci fıkrası gereğince, iş kapasiteleri esas alınarak, kurumların komutan veya müdürleri ile bağlı bulundukları daire başkanları aşağıda belirtilen sınırlar dahilinde her türlü işlemlere girmeye ve gerektiğinde müşterek imalatta bulunmaya yetkilidirler
Bağlı olduğu Kuvvet
Komutanlıklarının
Bağlısı Komutan,
Başkan veya Daire
Başkanına Tanınan
İşletmenin KomutanYetki Sınırı (Hrt Gn
veya MüdürüneKlığı işleri için Hrt
Tanınan Yetki SınırıGn Knın Yetki Sınırı)
1) MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDA:
A - Harita Genel Komutanlığı - 100 Milyar Lira
2) KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Ana Depo ve FabKlıkları15 Milyar Lira25 Milyar Lira
B - Ana Tamir FabMdlükleri10 Milyar Lira25 Milyar Lira
C - IV üncü Kademe Komları10 Milyar Lira25 Milyar Lira
D - Askeri Dikimevi Mdlükleri10 Milyar Lira25 Milyar Lira
E - Bakım Merkezi Müdürlükleri15 Milyar Lira25 Milyar Lira
F - Okul ve Eğitim Merkezi
Klıkları10 Milyar Lira25 Milyar Lira
G - Hastahane Baş Tabipliği225 Milyar Lira9 Milyar Lira
3) DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Tersane Komutanlıkları675 Milyar Lira 315 Milyar Lira
B - Sey Hidrografi ve Oşinografi
Dairesi Başkanlığı45 Milyar Lira21 Milyar Lira
C - Deniz Onarım Destek Klıkları3 Milyar Lira21 Milyar Lira
D - Okul Komutanlıkları15 Milyar Lira21 Milyar Lira
E - Deniz Dikimevi Müdürlüğü45 Milyar Lira21 Milyar Lira
F - Hastahane Baş Tabipliği225 Milyar Lira9 Milyar Lira
4) HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDA:
A - Hvİkm Bak Mrk
Komutanlıkları675 Milyar Lira315 Milyar Lira
B - Hastahane Baş Tabipliği225 Milyar Lira9 Milyar Lira
Yukarıdaki yetki sınırları, günün koşullarına göre gerektiğinde Milli Savunma Bakanlığı Döner sermaye Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Milli Savunma Bakanının kararı ile yeniden tesbit edilir
Kurumların bağlı bulundukları daire başkanlıklarına tanınan yetki sınırını geçen siparişlerin kabulü Milli Savunma Bakanının iznine tabidir
Yabancıların Siparişlerinde İzin :
Madde 33 - Döner sermaye kuruluşlarının yabancı gerçek ve tüzel kişilerden sipariş alması, sipariş nedeniyle bunlarla işbirliği yapması her türlü ticari işlemlere girmesi ve gerektiğinde müşterek imalatta bulunması Genelkurmay Başkanlığının uygun görüşleri üzerine Milli Savunma Bakanının iznine bağlıdır
Seri İmalat :
Madde 34 - Döner sermaye hesabından seri halinde imalat, Milli Savunma Bakanlığının özel izninin alınması şartıyla sipariş alınmaksızın yapılabilir
Döner Sermaye Dışı Hizmetler :
Madde 35 - Kuvvet komutanlıklarıyla Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına yapılacak her türlü hizmetler, kuvvet ve kurum farkı gözetilmeksizin döner sermaye dışında yürütülür
Siparişlerin Gecikmesi :
Madde 36 - Ani çıkacak Milli Savunma Hizmetleri sebebiyle siparişlerin gecikmesi halinde sipariş verenler bir hak iddia edemez ve bu husus tüm sözleşmelerde belirtilir
İş Teklifleri :
Madde 37 - İş Teklifleri, yazılı olarak işletmelerin komutanlık, müdürlük veya işletmelerin bağlı bulundukları daire başkanlıklarına yapılır
İşletmelerin komutan veya müdürleri, sipariş bedeli yetkisini aşan teklifleri inceliyerek imkanları da belirterek bağlı bulundukları daire başkanlıklarına gönderirler
Siparişler 32 nci maddede belirtilen yetkiler dahilinde alınır Yetki sınırını aşan siparişler bir üst makama bildirilir
Siparişin Bedeli, Malzeme ve Tahsis :
Madde 38 - Sipariş bedeli ne olursa olsun iş mukavelesi, işletmelerin komutan veya müdürü ile sipariş veren arasında yapılır Siparişlerin kabul veya reddi işletmelerin komutan veya müdürleri tarafından sipariş verene yazılı olarak bildirilir Sipariş veren, yaptıracağı işin bedelini sözleşmelerdeki şartlar dahilinde işletme namına bankaya yatırmaya mecburdur
İşletmelerin komutan veya müdürleri, siparişin yapılması için lüzumlu malzemelerin tamamının veya bir kısmının sipariş sahibi tarafından verilmesini isteyebilir
İşin yapılması için gerekli malzeme arasında tahsisli malzeme mevcut ise, tahsisin sipariş veren tarafından yaptırılması lazımdır
Tarifeler :
Madde 39 - işletmelerin bağlı bulundukları daire başkanlıkları ellerindeki hususi imkanlar için ayrı talimatlar ve tarifeler hazırlayarak, talep vukuunda bu talimat ve tarifeler dahilinde sipariş kabul ederler Bu tarifeler; yüzer havuzlar, tarak gemileri, kreynler, kurtarıcılar, dışarıda yapılmış olan bir işin kalite muayenesi, dışarıda yapılmış olan işlerin fiat takdiri, ham veya yarı mamul madde veya yedek parça için şartname tanzimi ve malzeme muayenesi, iş yerlerinin organizasyonu ve verimi hakkında rapor tanzimi ve benzeri hallerde kullanılır
Siparişlerden Alınacak Avans :
Madde 40 - Kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak siparişler için başlangıçta ilk maliyet keşfi yapılır Protokol ve sözleşmeye göre keşif tutarının en az 1/3'ü avans olarak alınır Ancak, yönetim kurulu avansın 1/3'den az alınmasına karar verebilir
Gerçek Bedelin Tahsili :
Madde 41 - Yapılan işler için kesin hesap sonucuna göre tesbit edilen iş bedellerini sipariş veren ödemek zorundadır
İmalat :
Madde 42 - İşletmelerin komutan veya müdürleri ile sipariş veren arasında yapılacak idari şartnamede vadeli işin mahiyetine göre imalatta tesbit edilen bedelin tediye şekli ödenir
ALTINCI BÖLÜM : Hesap işleri ve İşletmeleri
Muhasebe Kayıtları :
Madde 43 - Döner Sermaye Saymanlığınca tutulacak defterler, muhasebe kayıtları ve kullanılacak belgeler için ''Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerine bağlı fabrikalara 7356 Sayılı Kanunla verilen mütedavil sermayeden yapılan işlere ait muhasebe planı ve talimatnamesi ''ile ''Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerine bağlı fabrikalara 7356 Sayılı Kanunla verilen mütedavil sermayeden yapılan işlere ait mütedavil sermaye Maliyet Muhasebe Talimatı'' esasları uygulanır Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde "Devlet Muhasebesi Muamelat Yönetmeliği" ile "Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği"nin ilgili hükümleri uygulanır
İta Amirliği :
Madde 44 - İşletmenin ita amiri komutan veya müdürüdür, ita amiri bu yetkisini yazılı olarak kendisinden sonra gelen en kıdemli bir subay'a devredebilir
İmza Yetkisi :
Madde 45 - Bankadan para çekmeye mahsus çek, tahsil ve ödeme fişleriyle, mahsup fişlerinin ve makbuzların ita amiri ve sayman tarafından imza edilmesi şarttır
Aylık Mizan ve Ek Cetvellerin Tanzimi :
Madde 46 - Döner sermaye işi yapan işletmelerin komutan veya müdürleriyle, saymanlar tarafından her ay sonunda imzalanmış olarak, üç nüsha aylık mizan ve ek cetveller, diğer masraf evrakları tanzim edilir
Mizan ve ek cetvellerin bir nüshası işletmede bırakılır Bir nüshası incelenmek üzere müteakip ay başında işletmelerin bağlı bulundukları daire başkanlıklarına, üçüncü nüshası da doğrudan Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Genel Sekreterliğine gönderilir
Sayman :
Madde 47 - Döner sermayenin mali işleriyle muhasebe işlemleri Milli Savunma Bakanlığınca tahsis edilen kadroya, aynı Bakanlıkça teklif edilen ve Maliye ve Gümrük Bakanlığınca atanan sayman tarafından yürütülür
Saymanın yıllık izin ve uzun süreli hastalık izni gibi nedenlerle görev başında bulunmadığı zamanlarda bu görev kurumda, muhasebe işlemlerini bilen memurlar eliyle vekaleten yürütülür
Saymanın Görevleri :
Madde 48 - Saymanın görevleri şunlardır;
1) Mali işleri ile muhasebe işlemlerini mevzuatta belirtilen usullere uygun şekilde yapmak veya yaptırmak
2) Mali yılın bitiminden itibaren iki ay içindeki hazırlıyacağı bilanço ve ekleriyle bütün gelir ve gider belgelerini denetim için Sayıştay'a, bilanço ve eklerinin birer örneğini de aynı süre içinde Maliye ve Gümrük Bakanlığına göndermek
3) Ambar, ayniyat ve vezne işlerinin usulüne uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamak,
4) Banka ve kasada bulunan para ve bu mahiyetteki kıymetli evrak kontrolünü yapmak,
5) İşletmenin alacak, borç ve her türlü gelirlerinin zamanında tahsil edilmesini veya ödenmesini sağlamak ve gerekli takibatı yapmak,
6) Gelir ve giderlere ilişkin her türlü belgeleri, defter ve makbuzları saklamak,
7) Veznedar, ayniyat memuru ve anbar memurlarını Kefalet Kanunu esasları dahilinde kontrol etmek,
8) Muhasebe planı ve talimatnamesi ile maliye Muhasebesi Talimatında belirtilen muhasebe defter ve kayıtlarını tutmak, tutturmak,
9) Muhasebe ile ilgili diğer işleri yapmak
Saymanın Ödemeden Önce Yapacağı İşler :
Madde 49 - sayman ödeme fişlerinde aşağıdaki hususları aramak ve sağlamakla yükümlüdür;
1) Bütçede yeterli ödeneğin bulunması,
2) Gelirlerin ve giderlerin mevzuata uygun olması,
3) Maddi hata bulunmaması,
4) Ödeme fişlerine bağlanması gereken belgelerin tamam olması,
5) Hak sahibinin kimliği,
6) Atama ve istihdamın kadro dahilinde bulunması
Sayman, yaptığı inceleme sonucunda bu hususlara uygun görmediği ödemeleri yapmayarak, ödemeye ilişkin belgeleri gerekçesiyle birlikte tahakkuk memuruna geri gönderir
1 ve 2 numaralı fıkralarda belirtilen hususlara aykırılık nedeniyle geri çevirmelerde, ita amiri yazılı olarak sorumluluğu üstlendiği takdirde sayman ödemeyi yapmak zorundadır Saymanın bu durumlar dışındaki iadeleri kesindir
Saymanın Sorumlulukları :
Madde 50 - Sayman, bu yönetmeliğin 48, 49 ve 52 nci maddelerinde sayılan görevlerden dolayı, ilgisine göre tahakkuk memuru ve ilgisine göre ilgili diğer memurlarla birlikte sorumludur
Tahakkuk Memuru :
Madde 51 - Döner sermayeden yapılacak giderler ile tahsil edilecek gelirler, tahakkuk memuru tarafından tahakkuk ettirilir
Tahakkuk Memurunun Görevleri :
Madde 52 - Tahakkuk memurları, tahakkuk belgeleri üzerinde aşağıda belirtilen hususları aramakla yükümlüdürler;
1) Bütçede yeteri kadar ödenek bulunması,
2) Gelirler ve giderlerin mevzuata uygun olması,
3) Maddi hata bulunmaması,
4) Ödeme fişine bağlanması gereken belgelerin tam olması,
5) İstihdamın kadro dahilinde bulunması,
6) Giderlerin bütçedeki taleplere uygun olması
Devir Teslim İşleri :
Madde 53 - Sayman, veznedar ve anbar memuru gibi para ve mal işleriyle görevli memurlar arasındaki devir ve teslim işlerinde "Döner Sermaye Muhasebesi Hesap Yönetmeliği"süre bakımından "Devlet Muhasebesi Muamelat Yönetmeliği" ile devir teslim süreleri yönünden 03/12/1974 tarih ve 15051 Sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan "Devlet Memurlarının Çekilmesinde, Devir ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır
Birleşmeyecek Görevler :
Madde 54 - İta amirliği, tahakkuk memurluğu ve saymanlık görevlerinden ikisi aynı kişide birleşemez
Veznedar :
Madde 55 - Döner sermaye işletmesinde para alma ve ödemeye ilişkin işler, Milli Savunma Bakanlığınca atanan kefalete tabi veznedar tarafından yürütülür
Veznedarın izinli ve görevli olması gibi nedenlerle geçici olarak ayrılması halinde, bu görev kefalete tabi muhasebe memurlarından veya diğer memurlardan birine verilir
Ancak, 45 günü aşan ayrılık hallerinde veznedara vekalet edecek memur, ita amiri tarafından atanır
Veznedarın Görevleri :
Madde 56 - Veznedarın görevleri şunlardır;
1) Tamamlanmış belgelere dayanarak ve usulüne uygun olarak ödeme ve tahsilat yapmak,
2) Tahsil edilen paralarla ödemeleri günü gününe kasa defterine kayıt etmek, bu kayıtların belgelere ve muhasebe kayıtlarına uygunluğunu sağlamak,
3) Döner sermayeye ait para, kıymetli evrak, emanet para ve ayniyatı, işletmenin kasasında saklamak,
4) Tahsilat ve ödemeye ilişkin belgelerin dip koçanlarıyla kasa defterini ve sair belgeleri saklamak,
5)Saymanın vereceği sair işleri yapmak
Veznedarın Sorumluluğu :
Madde 57 - Veznedar, vezne mevcudunun defter ve kayıtlara göre noksan olmasından, veznedeki kıymetlerin ziyanından veya eksilmesinden doğrudan doğruya sorumludur
Nakdin Muhafazası :
Madde 58 - İşletmenin paraları TC Merkez Bankası veya bu bankanın bulunmadığı yerlerde muhabiri olan Ziraat Bankası şubesinde saklanır

(Değişik fıkra: 22/12/1993 - 21796 s RG/Yön)
Döner Sermaye İşletmesi kasasından yapılacak ödeme miktarı ile ertesi günü yapılacak ödemeleri karşılamak üzere kasada bulundurulacak miktarlar için Maliye Bakanlığınca çıkarılan Genel Tebliğlerdeki limitler uygulanır Kasadan yapılacak ödemeleri aşan ödemeler ita amiri ve sayman tarafından imzalanan çeklerle bankadan yapılır
Her gün kasa mevcudunun kasa defterine uygunluğu kontrol edilerek günlük hesap veznedar ve saymanın ortaklaşa imzalarıyla kapatılır
Ayniyat Memuru :
Madde 59 - Döner sermaye işletmesinde ayniyat işleri saymana karşı sorumlu olan kefalete tabi ayniyat memuru tarafından yapılır
Ayniyat memurunun izin veya hastalık gibi nedenlerle görevinden ayrılması halinde bu görev işletmenin kefalete tabi memurlarından birine müdür'ce verilir
Ayniyat Memurunun Görevleri :
Madde 60 - Ayniyat Memurunun Görevleri Şunlardır:
1) Ayniyat Yönetmeliği gereğince ayniyat işlerini yürütmek, bunlarla ilgili kayıt ve defterleri tutmak,
2) Ayniyat kayıt, defter ve belgelerini saklamak,
3) Saymana ayniyat hesabını vermek,
4) Ambar memuru yok ise ambar memuru görevini yapmak,
5) Ambar işlemlerini kontrol etmek,
6) Yetkililerce verilecek diğer işleri yapmak
Ambar Memuru :
Madde 61 - İşletmenin çalışma konusu ve ambar işlemlerinin hacmi gözönünde tutularak gerekli görülen hallerde aşağıda belirtilen işlerin yürütülmesi için ayrıca ambar memuru görevlendirilebilir Ayrı bir ambar memuru görevlendirilmeyen hallerde kurumların ambar memuru aynı zamanda işletmenin ambar memurluğu görevini deruhte ve ifa eder Ambar memurları ayniyat memurlarına ilişkin usule göre atanırlar Ambar memurunun görevinden ayrı kaldığı hallerde ayniyat memuru hakkındaki esaslar uygulanır
Ambar Memurunun Görevleri :
Madde 62 - Ambar memurunun görevleri şunlardır;
1) Ambarın sevk ve idaresini sağlamak,
2) Gerek hariçten satın alınan, gerekse işletme tarafından üretilerek veya imal edilerek ambara giren malzemelerin kaydını tutmak, muhafaza etmek ve bunları yangın, çürüme, bozulma, akma gibi her türlü tehlike ve zararlardan korumak, kendilerinin alamayacakları koruma tedbirleri için ilgililere yazılı olarak bilgi vermek, tekliflerde bulunmak,
3) Ambar stoklarının kayıtlarını tutmak,
4) Ambara giren malzeme ve malları tasnif etmek, tertipli ve iyi bir şekilde muhafaza etmek,
5) Ambardaki malzeme ve eşyayı yetkililerin yazılı isteğine dayanan alındı karşılığında ilgilere vermek,
6) Gelen ve satın alınan malları muayene komisyonuna muayene ettirmek ve ambara girişlerini düzenlemek,
7) Ambardan sevk edilecek mal ve malzemelerin sevk belgelerini düzenlemek,
8) Ambar mizanlarını (dengelemek) çıkarmak ve muhasebe ile uygunluğunu sağlamak,
9) Ambarda saklanan malzeme ve eşyalarda meydana gelen hasarlar için gerekli belgeleri düzenlemek, kayıtlardan çıkarılacak veya imha edilecek malzeme ve eşya için gerekli işlemleri yaparak ayniyat memuruna vermek,
10) Saymanın ve diğer yetkililerin verecekleri işleri yapmak
Ambar Sayımı :
Madde 63 - Döner sermaye işletmesinin ambarı her mali yılın sonunda ita amirince görevlendirilecek bir komisyon tarafından sayılır ve sayım sonuçları cetvellere yazılır Ambar noksanı normal fireler gözönünde tutularak saptanır Ambar fazlası gelir kaydedilir Ayniyat ve ambar memurları ayniyat ve ambar işlemlerinden dolayı müteselsilen sorumludur
Kredi Alınması :
Madde 64 - Döner sermaye verilen kurumların müdürlükleri, döner sermaye işlerinin yürütülmesi için döner sermaye işletmeleri, miktarı Bakanlar Kurulunca saptanacak sınırlar içinde Milli Banka veya kuruluşlardan kredi almaya ve bu bankalar nezdinde borçlu hesap açtırmaya yetkilidirler
Avans İşlemleri :
Madde 65 - Tahakkuk ve ödeme belgeleri ile ilgili işlemlerin tamamlanmasını beklemeyecek kadar ivedi olan çeşitli giderler için ita amirince görevlendirilen mutemetlere;
Her yıl Genel Bütçe Kanunu ile saptanan miktarları geçmemek üzere avans verilebilir
Bir iş için verilen avans yalnız o iş için harcanır Mahsup edilen avans miktarı kadar mutemede aynı bölümden veya başka bölümden avans verilebilir
Mutemet aldığı avansa ilişkin harcama belgelerini, avansın alındığı tarihi izleyen 1 ay içinde Saymanlığa vermek ve üzerinde kalan avans artığını nakden ödemek zorundadır Aldığı avansı bu süre içerisinde, mali yılın son ayında alınan avansları ise 1 aylık süreye bakılmaksızın en geç mali yılın son günü tamamen kapatmak zorundadır
Mali yılın sonuna kadar harcama belgeleri saymanlığa verilmeyen avans artıkları mutemet adına borçlular hesabına alınır Harcama belgeleri mali yılı izleyen 15 gün içerisinde tekemmül ettirilerek saymanlığa verilir ve hesap kapatılır
Özel Görev Talimatı :
Madde 66 - Kurumlar ile daire başkanlıkları döner sermaye kadrosunda görevlendirilen ve atanan memurlar için özel görev talimatı hazırlarlar
YEDİNCİ BÖLÜM : Genel Hükümler
Muafiyet :
Madde 67 - Kanunun 6 ncı maddesine göre döner sermaye işlemleri 1050 Sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu Hükümleri ile Sayıştay vizesine tabi değildir
İhale İşlemleri :
Madde 68 - Döner sermayeden yapılacak her türlü alım - satım ve tedarik hizmetleri, 15/06/1984 tarihli ve 84/8213 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği" esaslarına göre yürütülür
Araç, Gereç, Malzeme Devri ve Satışı :
Madde 69 - Kurumlarda tahsis edildikleri hizmette ve yerde kullanıldıktan sonra kullanma yeri kalmayan araç, gereç ve malzemelerden kurum ambarında mevcut olanlar, döner sermayeye bedeli mukabilinde devredilebilir Döner sermayeye ait araç, gereç ve malzemelerde Milli Savunma hizmetlerinde kullanılmak üzere aynı esaslar dahilinde devredilebilir
Mahallin en büyük mal memuru veya tevkil edeceği kimseyle, biri işletmeden olmak üzere, işletmenin bağlı bulunduğu daire başkanlığının tayin edeceği bir uzmandan oluşan üç kişilik bir heyet tarafından devredilenlerin bedeli günün piyasa rayicine göre tesbit edilir Tutarı Hazineye aktarılır ve bir raporla Genel Sekreterliğe bildirilir
Kuruma Devir :
Madde 70 - Yönetmeliğin 9 uncu maddesine göre alınan araç, gereç ve diğer malzemeler, kurumların bağlı bulunduğu daire başkanlıklarından alınacak onayla, işlem gördüğü yıl sonunda masraf kaydı suretiyle belge karşılığında kurum mal saymanlığına devredilir
Toplu Malzeme Alımı :
Madde 71 -
(Değişik madde: 04/12/1999 - 23896 s RG/Yön)

Münhasıran döner sermaye işlerinde kullanılmak üzere piyasa şartlarının bozulması, fiyatların anormal bir şekilde yükselmesi, ortadan kalkması ihtimalinin baş göstermesi veya dışardan getirilemeyeceğinin anlaşılması gibi olağan üstü hallerde, işletme yönetim kurulunun kararı ile sermayesinin %30'una kadar; Milli Savunma Bakanlığı Döner Sermaye Yönetim Kurulu kararı ile sermayesinin %50'sine kadar toptan malzeme alımı yapılabilir
Amortisman Bedeli :
Madde 72 - Bağlı olduğu kuruma ait olup, münhasıran döner sermaye işletmesinde kullanılan 1 yıldan fazla ömürlü tesisat, teçhizat, makine, taşıt, alet, edavat, mefruşat ve benzeri demirbaş eşya için amortisman ayrılması zorunludur
Anılan iktisadi değerler için ayrılan amortisman tutarı, hesap dönemini takip eden 4 üncü ay içinde gelir kaydolunmak üzere ilgili saymanlığına yatırılır
Aksi takdirde Kanunun 7 nci maddesinin 4 üncü fıkrasında öngörülen usul ve esaslar içinde tahsil edilir
Birlikte Kullanılan Demirbaş Amortismanı :
Madde 73 - 72 nci madde kapsamına giren demirbaşların bağlı olduğu kurum ile birlikte kullanılması sebebiyle ayrılacak amortisman, işletmece yüklenilecek kısmının tesbit edilmemesi durumunda, yıllık gayrisafi satış veya iş hasılatının %2'si 72 nci maddede belirtilen usul ve esaslar dairesinde ilgili saymanlığa yatırılır
İşletme Masrafları :
Madde 74 - Bağlı oldukları kuruma ait veya tahsisli olup, münhasıran döner sermaye işletmesinin kullanımına bırakılmış olan binaların bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma ve benzeri giderleri döner sermaye işletmelerince karşılanır
Müşterek İşletme Masrafları :
Madde 75 - Faaliyetlerini, bağlı bulundukları kuruma ait veya tahsisli binalarda, bu idarelerle birlikte sürdüren döner sermaye işletmelerince, bu binaların bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma ve benzeri giderlerine iştirak edilmez Ancak bina giderlerine katılma payı olarak, aylık gayrisafi satış veya iş hasılatlarının %5'i gelir kaydedilmek üzere takip eden ay içinde ilgili saymanlığa yatırılır
Bütçe ve Uygulama :
Madde 76 - Sorumlu sayman tarafından hazırlanan bütçe tasarısı ita amirince incelenip onaylanmak üzere en geç Kasım ayı sonuna kadar bağlı bulunduğu daire başkanlığına gönderilir Daire başkanlığı bütçe tasarısını bir ay içinde inceler ve uygulanmak üzere ilgili kuruluşa gönderir
Mali Denetim :
Madde 77 - İşletmenin her türlü mali işlemleri, gelirleri ve giderleri Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye ve Gümrük Bakanlığınca her zaman denetlenebilir
Sayıştay Denetimi :
Madde 78 - Hesap dönemini izleyen 2 ay içinde 832 Sayılı Sayıştay Kanununun 40 ıncı maddesi gereğince teşkil edilen cetvel belge ve defterlerin asılları denetim için Sayıştay Başkanlığına, bilanço ve eklerinin onaylanmış birer örneği de aynı süre içinde Maliye ve Gümrük Bakanlığına gönderilir
SEKİZİNCİ BÖLÜM : Çeşitli Hükümler
Geçici Maddeler :
Geçici Madde 1 - Halen işletmelerin ödenmiş sermayesi Kanunun 1 inci maddesi gereğince işletmelere aynen devredilir
Geçici Madde 2 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yapılan sözleşmeler hakkında "Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Bağlı Fabrikalara 7356 Sayılı Kanunla ve Harita Genel Müdürlüğüne 203 Sayılı Kanunla Seyir, Hidroğrafi Daire Başkanlığına 1738 Sayılı Kanunla verilen Döner Sermayenin, Hesap Usullerine ve Alım Satım Muamelelerine Ait Yönetmelik"in hükümleri uygulanır
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler :
Madde 79 - 12 Haziran 1959 tarihli 7356 sayılı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Bağlı Fabrikalara Mütedavil Sermaye tahsisine Dair Kanun ile 22 Nisan 1341 tarihli ve 657 Sayılı Harita Genel Komutanlığı Kanununun 4 ve 6 ncı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna 2 Madde ile Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair 2 Ocak 1961 tarihli ve 203 Sayılı Kanunun 3 üncü Maddesi ve 30 Mayıs 1973 tarihli 1738 sayılı Seyir ve Hidroğrafi Hizmetleri Kanununun 7 nci maddesi ile bu Kanunlara dayanılarak hazırlanmış olan 7 Eylül 1962 tarihli ve 11200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır
Yürürlük :
Madde 80 - Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Sayıştay'ın görüşleri de alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer
Yürütme :
Madde 81 - Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Savunma Bakanı yürütür

Kaynak: mevzuatadaletgovtr

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com