|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ahşap, ambalaj, bitki, hakkinda, işaretlenmesi, malzemelerinin, sağliği, yönelik, yönetmelik, önlemlerine |
![]() |
Bitki Sağliği Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkinda Yönetmelik |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bitki Sağliği Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkinda YönetmelikBİTKİ SAĞLIĞI ÖNLEMLERİNE YÖNELİK AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN İŞARETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİTKİ SAĞLIĞI ÖNLEMLERİNE YÖNELİK AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN İŞARETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarihi : 21/06/2006 Resmi Gazete Sayısı : 26205 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye'nin de taraf olduğu FAO Uluslararası Bitki Koruma Anlaşması Sekreterliği tarafından Haziran 2002'de yayımlanan Uluslararası Ticarette Ahşap Ambalaj Malzemesini Düzenleyici Normlar'la ilgili olarak, ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı organizmaların ülkemizden yurtdışına ve yurtdışından ülkemize girişini, taşınmasını ve yayılmasını önlemek için oluşturulacak yapının usul ve esaslarını belirlemektir ![]() Kapsam Madde 2 - (1) Bu Yönetmelik, nakliye esnasında kullanılan malzeme ve tedbirler de dahil olmak üzere ağaçların ham ahşabından yapılmış ambalaj malzemeleri ile taşınan karantina zararlılarının ülkeye girmesi ve yayılması riskini azaltmaya yönelik olarak uluslararası ticaret faaliyetlerinde kullanılmak üzere bitki sağlığı tedbirlerini ve ambalaj malzemelerinin işaretlenmesi standardının oluşturulmasını, palet, sandık, kutu, kablo makarası, ambalaj yardımcı malzemesi ve benzeri maddeleri imal ve tamir eden ahşap ambalaj imalatçılarına işaret kullanma izni verilmesi ile ilgili hususları kapsar ![]() Dayanak Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik, 15/5/1957 tarihli ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununa dayanılarak; bitki sağlığı tedbirleri ile ilgili uluslararası standartlar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından bitki karantinası konusunda yürütülen küresel politika ve teknik yardım programı kapsamında, Uluslararası Bitki Koruma Anlaşması Sekreterliği tarafından Haziran 2002'de yayımlanan, ISPM No: 15 Uluslararası Ticarette Ahşap Ambalaj Malzemelerini Düzenleyici Normlar hükümlerine paralel olarak hazırlanmıştır ![]() Tanımlar Madde 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Ambalaj yardımcı malzemesi: Bir malı emniyete almak veya ona destek sağlamak amacı ile kullanılan ancak mal ile her hangi bir bağlantısı olmayan ahşap ambalaj malzemesini, b) Ahşap: Kabuklu ya da kabuksuz olmak üzere, yuvarlak ahşap, biçilmiş ahşap, ahşap yonga, talaş veya ambalaj yardımcı maddesini, c) Ahşap ambalaj malzemesi: Ambalaj destek malzemesi de dahil olmak üzere bir malın desteklenmesi, korunması ya da taşınmasında kullanılan kağıt ürünleri hariç ahşap veya ahşap ürünlerini, ç) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, e) DB: Ahşap etrafından tamamen kabuğun soyulmasını, f) Denetim elemanı: Ahşap ambalaj malzemesini kontrol eden inspektör veya Bakanlıkça kontrol etmeye yetkilendirilmiş Ziraat Mühendisleri, g) Fırında kurutma: İşareti KD olan ve ahşabın kapalı bir oda içinde, istenilen nem içeriğine ulaşmak için ısı ya da nem kontrolü kullanılarak kurutulduğu işlemi, d) Fümigasyon: Malın her tarafına ya da temel kısımlarına buhar olarak nüfuz eden kimyasal bir madde ile işleme tutma işlemini, ğ) Genel Müdürlük: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü, h) Ham ahşap: Her hangi bir işleme ya da muameleye tabi tutulmamış ahşabı, ı) HT: Isı ile işleme tutma, işareti olan ve resmen kabul edilmiş teknik şartnameye göre asgari bir süre ile asgari bir ısıya ulaşıncaya kadar, malın ısıtıldığı işlemi, i) IPPC: Uluslararası Bitki Koruma Anlaşmasını, j) ISPM: Bitki sağlığı önlemleri için uluslararası standartları, k) İl Müdürlüğü: Bakanlığa bağlı il müdürlüklerini, l) İşaret: Düzenlemeye tabi eşya üzerine bunun bitki sağlığı durumunu doğrulamak üzere konulmuş ve uluslararası düzeyde tanınmış resmi bir mühür veya işareti, m) İşlenmiş ahşap malzeme: Yapışkan, ısı ya da basınç veya bunların herhangi bir terkibi kullanılarak imal edilmiş ahşap ürünleri, n) Kabuksuz ahşap: Damar dokusu hariç, tüm kabuk, budak etrafındaki içe doğru büyümüş kabuk ve yıllık büyümenin oluşturduğu kabuk kovuklarının çıkarılmış olduğu ahşabı, o) Karantinaya tabi organizmalar: Yarattığı tehlike açısından bir bölge için ekonomik öneme sahip, ancak henüz burada mevcut olmayan veya mevcut olup ülke geneline yayılmamış zararlı organizmaları, ö) KD: Ahşap ambalaj malzemesinin kuru madde üzerinden nem içeriğinin % 19 ve daha altında olmasını, p) Kimyasal basınç: Resmi olarak kabul edilmiş teknik şartnameye göre basınç işlemi uygulanarak ağacın kimyasal bir koruyucu madde ile terbiye edilmesini, r) Mal: Ticaret veya başka bir amaçla bir yerden diğer yere nakledilen bitki türü, bitki ürünü ya da başka bir eşyayı, s) Müdürlük: Bakanlığa bağlı Zirai Karantina Müdürlüğünü, ş) NPPO: Ulusal Bitki Koruma Örgütünü, t) Parti: Bir ülkeden diğerine nakledilen ve zorunlu durumda, tek bir bitki sağlığı sertifikası kapsamında bir parti içinde bir veya birkaç çeşit mal ya da alt parti bulunabilen bitki, bitki ürünü ve diğer eşyaların miktarını, u) Resmi: Bir ulusal bitki koruma örgütü tarafından tespit edilmiş, kurulmuş, yetkilendirilmiş kuruluşu, ü) Sertifika: Bitki sağlığı mevzuatı kapsamına giren herhangi bir sevke ilişkin bitki sağlığı durumunu doğrulayan resmi belgeyi, v) Zararlı organizma: Ahşaptaki veya ahşabın elde edildiği ağaçtaki canlı organizmalar; böcek, fungus, bakteri, virüs ve diğer patojenleri, ifade eder ![]() İKİNCİ BÖLÜM : Düzenlemeye Tabi Malzemeler Düzenlemeye tabi ahşap ambalaj malzemeleri Madde 5 - (1) Düzenleme, dikili ağaçlar için tehdit oluşturan zararlıların yayılması için ideal bir ortam olarak işlev görebilecek iğne yapraklı ve iğne yapraklı olmayan ağaçlardan elde edilmiş olan ham ahşap ambalaj malzemelerine yöneliktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ambalaj destek ve yardımcı malzemesi Madde 6 - (1) Ambalaj destek ve yardımcı malzemelerinin, onaylanmış bir tedbire göre kontrol edildiklerine dair ISPM 15 logosu taşıması ve uygun biçimde işaretlenmesi gerekir ![]() ![]() (2) Söz konusu ambalaj destek ve yardımcı malzemelerinde, azami olarak içinde hiçbir zararlı belirtisi olmaması ve kabuğun tamamen soyulmuş olması halinde 15/3/2007 tarihine kadar işaretleme koşulu aranmaz ![]() Düzenlemeye tabi olmayan ahşap ambalaj malzemeleri Madde 7 - (1) Kontrplak, yonga levha, yönlü örgü levha ya da kaplama tahta gibi yapışkan, ısı ve basınç veya bunlardan meydana gelen her hangi bir terkip kullanılarak imal edilmiş olan ve tamamı ile ahşap bazlı ürünlerden meydana gelen ahşap ambalaj malzemeleri bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır ![]() (2) 6 mm ve 6 mm den daha az kalınlıktaki ham ahşap ambalaj malzemeleri düzenlemeye tabi olmayıp bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır ![]() (3) İthal edilmek istenen tomruk, kereste ve odunlarda 6/7/2003 tarihli ve 25160 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Zirai Karantina Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır ![]() ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Onaylanmış Tedbirler Ahşap ambalaj malzemelerine ilişkin onaylanmış tedbirler ve işaret kullanımı Madde 8 - (1) Nakliyede kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınan zararlı risklerini azaltmada, zararlılara karşı oldukça etkili olan her hangi bir muamele, süreç, işlem ya da bunların her hangi bir terkibinin etkin olarak kabul edildiği tedbirlerdir ![]() ![]() (2) Onaylanmış tedbirlerle ilgili işaret kullanımı aşağıda belirtilmiştir ![]() a) DB-HT işaretinin kullanımı: Isı işlemi ile birlikte kabuğun soyulması DB işaretinin kullanımı için ahşabın damar dokusu hariç, tüm kabuk, budak etrafındaki içe doğru büyümüş kabuk ve yıllık büyümenin oluşturduğu kabuk kovukları çıkartılır ![]() ![]() b) Isı ile işleme tutma: Ahşap ambalaj malzemelerinin, asgari 30 dakika süre ile 56 C'lik asgari bir ahşap özü ısısı elde etmek üzere, belli bir süre ve sıcaklığa uygun olarak ısıtılmasıdır ![]() ![]() c) Isı ile işleme ve fırında kurutma: Isı işlemi ile birlikte fırında kurutma işaretinin kullanımı için ısı işleminin yanında, ahşap ambalaj malzemesinin maksimum nem içeriğinin %19 ve daha az olmasıdır ![]() ![]() DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : İthalat Düzenlemeleri Yurt dışından ithal edilen ürünlerde kullanılan ahşap ambalaj malzemelerinde aranan şartlar Madde 9 - (1) Düzenleme; palet, ambalaj destek malzemesi, sandık, makara, paketleme blokları, yükleme tahtaları, palet kolları ve kızaklar gibi ahşap ambalaj malzemelerini kapsar ![]() (2) Kontrplak, yonga levha, yönlü örgü levha ya da kaplama tahta gibi yapışkan, ısı ve basınç ya da bunlardan meydana gelen her hangi bir terkip kullanılarak imal edilmiş olan ve tamamı ile ahşap bazlı ürünlerden meydana gelen işlenmiş ahşap ambalaj, şarap ve viski fıçıları ve 6 mm ve 6 mm den daha az kalınlıktaki ham ahşap ambalaj malzemeleri düzenlemeye tabi olmadığı için ithalat kontrollerine tabi tutulmaz ![]() Kontrole tabi tutulan ahşap ambalaj malzemesinde aranan şartlar Madde 10 - (1) Kontrole tabi tutulan ahşap ambalaj malzemesinde; a) Ahşap ambalaj malzemelerinin Ek-1'deki Ahşap Ambalaj Malzemeleri ile İlgili Onaylı Tedbirlere göre onaylanmış yöntemlerden olan ısı işlemi veya metil bromür ile fümigasyon işleminden geçirilmiş olması, b) Ahşap ambalaj malzemelerinin Ek-2'deki Onaylı Tedbirlere İlişkin İşaretlemeye göre işaretlenmiş olması, şartları aranır ![]() (2) Bu koşulları taşımayan ahşap ambalaj malzemeleri mahrecine iade, imha ya da gerek görüldüğü takdirde uygun koşullar sağlanabiliyorsa ısı işlemi veya fümigasyon işlemine tabi tutularak ülkeye girişine izin verilir ![]() Denetim koşulları Madde 11 - (1) Bakanlık denetim elemanları ahşap ambalaj malzemesi içerisinde yurt dışından ithal edilen mallarda ahşap ambalaj malzemelerini ülkeye girişte gümrüklü sahada kontrol eder ![]() ![]() ![]() ![]() Transit düzenlemeleri Madde 12 - (1) Transit geçişlerde ahşap ambalaj malzemelerinin 10 uncu maddedeki şartlara uygun olması gerekir ![]() ![]() BEŞİNCİ BÖLÜM : Yurt İçindeki Isı İşlemi Tesislerinin Denetimi ve Yetki Verilmesi Başvurular, Aranan Şartlar, Yetki ve Onay Verilmesi Başvurular Madde 13 - (1) Ahşap ambalaj malzemesi imalatçıları ve ambalaj malzemesi kullanıcıları ve bu sektörde faaliyet gösteren diğer ilgili taraflar ahşap ambalaj malzemesi işaretleme izni için Genel Müdürlüğe başvururlar ![]() ![]() ![]() (2) ISPM 15 için kişi ve kuruluşlar aşağıdaki belgelerin asılları, noter onaylı suretleri veya kurum onaylı belgeleri ile birlikte Genel Müdürlüğe başvuru yaparlar: a) Başvuru dilekçesi, b) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, c) Kapasite raporu, ç)Ticaret sicil kayıt örneği ![]() ALTINCI BÖLÜM : Isı İşlemi, Isı İşlemi Tesislerinde Aranan Şartlar ve Tesisin Isı İşlemi Yapabilirliğinin Doğrulanması İşlemleri Isı işlemi Madde 14 - (1) Bütün odun ve odundan yapılmış ambalaj malzemeleri, en az 30 dakika süreyle çekirdek sıcaklığı en az 56 C sıcaklıkta ısıtılır ![]() ![]() Isı işlem tesislerinde aranan şartlar ve tesisin ısı işlem yapabilirliğinin doğrulanması işlemleri Madde 15 - (1) Gerekli olan tipik bir kurutma işlemi sırasında, bir kereste istifinin çeşitli noktalarında ahşabın çekirdek sıcaklığı ölçülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süre ve sıcaklık testleri uygulaması Madde 16 - (1) Odun ya da odundan yapılmış ahşap ambalaj üzerindeki işaretin HT bileşeninin kullanım yetkisi verilmesi amacına yönelik olarak, normal ısı işlemi veya fırında kurutma çevrimleri sırasında öngörülen şartların sağlanması için, süre ve sıcaklık testleri uygulanması gerekir ![]() C'de tutulmuş olduğu bir sürece tabi tutulduğunu gösterir ![]() Sıcaklık ölçümleri Madde 17 - (1) Sıcaklık ölçerler kereste istifinin çeşitli noktalarına yerleştirilerek, istifin köşelerinde ve ortasında sıcaklıkları kaydedilir ![]() ![]() ![]() ![]() a) Denenmekte olan odunun türüne ilişkin ayrıntılar belirlenir ![]() ![]() ![]() b) Çivi boyunca gerçekleşecek ısı transferi ölçerin kaydetmekte olduğu sıcaklığın doğruluğunu bozduğundan çivilerin yakınında delik açılmasından kaçınılır ![]() c) Kalın kereste paletleri bloklarının uzunluk, yükseklik ve genişlik olarak boyutları ve ağaç türü verilir ![]() ![]() ç) Kerestenin ilk testi ve doğrulama testi tür, boyut ve hacim açısından aynı olmalıdır ![]() d) Metal başlıklı ısı ölçerlerin kullanıldığı durumlarda, ölçerin çapı açılan deliğin çapından biraz daha küçük olmalıdır ![]() ![]() e) Metal başlıklı ölçerlerin özellikleri deliğin geri doldurulması gereğini ortadan kaldırır ve çekirdek sıcaklığının ölçülmesini sağlar ![]() ![]() f) Sertifikalandırılmış ve kalibre edilmiş çelik başlıklı veri kayıt ekipmanları kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() g) Sıcaklık ölçerler, odunun merkeziyle dışarısı arasındaki en kısa mesafede açılacak deliklere yerleştirilir ![]() ![]() ![]() ğ) Yaş ve kuru sıcaklıklara, vantilatörün yönüne ve havanın hızına ilişkin ayrıntılar ve kurutma fırınında havalandırma yapılıp yapılmadığı teyit edilir ![]() C'ye eriştiğini gösterene dek en azından 30 dakika da bir veri alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C'yi geçmemelidir ![]() ![]() ![]() h) İlk 13 ölçüm değerlendirmesinin sonuçları, bir yazılım paketi ile denetleme üyelerine teslim edilir ![]() Ölçüm testi sonrasında sürekli izleme Madde 18 - (1) Ek-3'te verilen şemaya göre yapılan 13 sıcaklık ölçüm testinden sonra aşağıdaki işlemler yapılır: a) Her işlemde, başlangıçtaki 13 ölçüm testinde saptandığı gibi, odanın en yavaş ısınan bölümündeki, en yoğun kereste parçasına yerleştirilmiş en az iki kereste sıcaklık ölçerle sürekli izlenir ![]() b) Paletler ısı işlemden geçirilirken, sıcaklık ölçerler blok içerisinde dik açıyla yerleştirilir ve çivilerle temastan kaçınılır ![]() ![]() ![]() c) Metal başlıklı ısı ölçerler veya bunların benzeri kullanılır ![]() ç) Her işlemde hava sıcaklığı kaydedilir ve kayıtları denetim için saklanır ![]() d) Ölçer ve veri kayıt ekipmanları yılda bir, yetkili resmi kurumlarca onaylanmış bir organ tarafından kalibre edilir ![]() ![]() e) Isı işlemi fırını tesislerinde lokal çalışan operasyon sistemleri test edilir ve kayıtları değerlendirme ziyaretleri sırasında denetçilere gösterilir ![]() ![]() ![]() HT işaretinin kullanım yetkisinin onaylanması Madde 19 - (1) Testlerin sonunda denetim üyeleri; test metodu, kullanılan test ekipmanı ve elde edilen deneme kayıtlarını gözlemleyerek, test edilen tüm odun boyutlarının ve uygun durumlarda odun çeşitlerinin en azından istendiğinde 30 dakika süreyle 56 C'lik bir minimum çekirdek sıcaklığına ulaştığını görmek zorundadırlar ![]() ![]() HT işaretinin kullanım yetkisinin askıya alınması veya geri alınması Madde 20 - (1) Denetim üyeleri inceleme sırasında, bu Yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak ısı işleminden geçirilmekte olduğunu doğrulamak için gerekli şartların oluşmadığının tespiti halinde, ihlalin yapısına bağlı olarak HT işaretini kullanma yetkisini askıya alır veya iptal ederler ![]() ![]() YEDİNCİ BÖLÜM : İnceleme ve Denetim, Yetkili Komisyon ve Görevleri, Cezai Hükümler İnceleme ve denetim Madde 21 - (1) Yerinde incelemeyi ve denetlemeyi yapacak olan denetim üyeleri Bakanlık Merkez ve il müdürlükleri ile zirai karantina müdürlüklerinde görevli ziraat mühendislerinden oluşur ![]() ![]() ![]() a) İşaretli ambalaj üretimine yönelik malzemeleri ayırmada kullanılan depolama alanları ve diğerleri ile işaretli olmayan malzemeler ![]() b) Kullanılan ahşap malzemenin işlenmiş veya işlenmemiş olması ![]() c) Satın alınan ham maddelerin ve üretilen ambalaj malzemelerinin kayıtları ![]() ç) Tesiste uygulanan işleme yöntemi ve işlenen kereste hacmi, işleme tesisinin kapasitesi ![]() d) Üretilen ambalaj malzemesinin kullanım amaçları ![]() (2) Her ısı işleminden geçen ahşap malzemesinin parti no, tarihi, ısı işleminin yapıldığına dair bilgisayar kayıtları ve irsaliye veya fatura örneğinin bir nüshasının satışı yapılan kişi ya da kuruluşlara verilir ![]() ![]() ![]() (3) İşyerlerinin kapatılması halinde, durumu işyeri sahibi bir dilekçe ile Genel Müdürlüğe bildirir ve Ahşap Ambalaj Malzemesi İşaretleme İzin Belgesini iade eder ![]() ![]() (4) İşyerinin adres değişikliği veya firmanın el değiştirmesi durumunu Bakanlığa dilekçe ile bildirilir ![]() ![]() Yetkili komisyon Madde 22 - (1) Yetkili komisyon: Koruma ve Kontrol Genel Müdürünün belirleyeceği dört üye ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen bir üyenin katılımı ile beş üyeden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetkili komisyonun görevleri Madde 23 - (1) Yetkili Komisyon aşağıdaki görevleri yürütür: a) Denetleme üyeleri tarafından yerinde inceleme yapılarak oluşturulan uygunluk değerlendirme raporlarını inceler ![]() b) Değerlendirme raporu sonucunda bu Yönetmelik şartlarının yerine getirildiğinin belirlenmesi halinde ilgili firma veya kuruluşa Ek-6'daki Ahşap Ambalaj Malzemesi İşaretleme İzin Belgesi verilir ve ayrı bir kod numarası verilir ![]() c) Logo basmak üzere kişi ve kuruluşları belirler ![]() (2) Kod numarası verilen kişi ve kuruluşlar Ek-2'deki Uluslararası Bitki Koruma Anlaşması Sekreterliği logosunu kullanmaya başlar ![]() Denetleme Madde 24 - (1) Genel Müdürlük, Bakanlık il müdürlükleri veya Zirai Karantina Müdürlüklerinde görevli iki ziraat mühendisi tarafından, Yetkili Komisyonca logo basmak üzere yetkilendirilmiş kişi veya kuruluşlar yılda en az bir kez denetlenir ![]() ![]() (2) Ahşap Ambalaj Malzemesi İşaretlemesi İzin Belgesi alan yerlerde yapılacak denetlemelerde: a) Gerek görüldüğü takdirde ısı işlemi fırınında bu Yönetmelikte istenilen şartlarda ısı işlem denemesi yaptırılabilir ![]() b) Isı işlemli materyalin diğerlerinden ayrı olarak muhafaza edilip edilmediği kontrol edilir ![]() c) İşletmenin ruhsatta yazılı adreste bulunup bulunmadığı kontrol edilir ![]() ç) İşletmede ısı işlemden geçtiği bildirilen materyaller incelenerek gerekirse analiz yapılmak üzere örnekler alınabilir ![]() d) Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinin 2 nci fıkrasında istenilen bilgi ve belgeler kontrol edilir ![]() e) Isı işlemi yapılmadan işaretleme yapıldığının tespit edilmesi durumunda ivedilikle kişi veya kuruluşun işaretleme yetki belgesi iptal edilir ve ilgililer hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatılır ![]() (3) Denetleme sonucu tespit edilen hususlar, iş yeri noter tasdikli denetleme defterine yazılır ![]() ![]() ![]() ![]() (4) Daha önce ısı işlemi işaretleme yetkisi alan kişi veya kuruluşlar bu Yönetmelik hükümlerine göre denetlenir ![]() Cezai hükümler Madde 25 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında 15/5/1957 tarihli ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu'nun cezaya ilişkin hükümleri uygulanır ![]() SEKİZİNCİ BÖLÜM : Çeşitli ve Son Hükümler Yürürlükten kaldırılan yönetmelik Madde 26 - (1) 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır ![]() Metil bromür uygulaması yapanlar Geçici Madde 1 - (1) 4/5/2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ahşap Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince metil bromür uygulaması yaparak ISPM 15 işaretleme programına dahil olan firmaların izin belgeleri, metil bromürün çevreye verdiği olumsuz etkilerinden dolayı, 31/1/2007 tarihinde sona erer ![]() Metil bromür kullananların denetimi Geçici Madde 2 - (1) Daha önce metil bromür kullanarak Ahşap Ambalaj Malzemeleri İşaretlemesi İzin Belgesi alan kişi veya kuruluşların denetimlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için 15 günlük süre verilir ![]() ![]() Yürürlük Madde 27 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer Yürütme Madde 28 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür ![]() Ekleri görmek için fihristi kullanınız ![]() Kaynak: mevzuat ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|