|
|
Konu Araçları |
çalişma, ceza, eğitim, görev, infaz, kuruluş, kurumlari, merkezleri, personeli, tutukevleri, yönetmeliği |
Ceza İnfaz Kurumlari Ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kuruluş, Görev Ve Çalişma Yönetmeliği |
08-02-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ceza Ä°nfaz Kurumlari Ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri KuruluÅŸ, Görev Ve ÇaliÅŸma YönetmeliÄŸiCEZA Ä°NFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERÄ° PERSONELÄ° EĞİTÄ°M MERKEZLERÄ° KURULUÅž, GÖREV VE ÇALIÅžMA YÖNETMELİĞİ CEZA Ä°NFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERÄ° PERSONELÄ° EĞİTÄ°M MERKEZLERÄ° KURULUÅž, GÖREV VE ÇALIÅžMA YÖNETMELİĞİ Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri KuruluÅŸ, Görev ve Çalışma YönetmeliÄŸi Adalet Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 04/05/2004 Resmi Gazete Sayısı: 25452 BÄ°RÄ°NCÄ° KISIM : Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu YönetmeliÄŸin amacı, Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanunu gereÄŸince kurulan eÄŸitim merkezlerinin kuruluÅŸ ve görevlerini, teÅŸkilât yapısını, hedef ve ilkelerini, bu merkezlere kabul ve görevlendirmelere iliÅŸkin usul ve esaslar ile diÄŸer hususları düzenlemektir Kapsam Madde 2 - Bu Yönetmelik, Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanunu gereÄŸince kurulan eÄŸitim merkezlerini kapsar Dayanak Madde 3 - Bu Yönetmelik, 29/7/2002 tarihli ve 4769 sayılı Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanununun 18 inci maddesi uyarınca hazırlanmıştır Tanımlar Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen; Bakan : Adalet Bakanını, Bakanlık : Adalet Bakanlığını, Genel Müdür : Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürünü, Genel Müdürlük : Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünü, EÄŸitim merkezi ve eÄŸitim merkezleri : Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara EÄŸitim Merkezi ile bölge eÄŸitim merkezlerini, Müdür ve müdür yardımcısı : EÄŸitim merkezleri müdür ve müdür yardımcılarını, Åžube müdürü : EÄŸitim merkezlerinde görevli idarî iÅŸler ÅŸube müdürlerini, Öğretim görevlisi : EÄŸitim merkezlerinde eÄŸitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevlendirilenleri, EÄŸitim Kurulu : Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanununda belirtilen Kurulu, Öğretim Kurulu : EÄŸitim merkezleri yönetim kadrosu ile öğretim görevlilerinden oluÅŸan kurulu, Kurum : Ceza infaz kurumları ve tutukevlerini, Uygulamalı eÄŸitim yöneticisi : EÄŸitim programlarında uygulamalı eÄŸitimin eÅŸ güdümünü saÄŸlayacak olan görevliyi, Uygulamalı eÄŸitim gözetmeni : EÄŸitim programlarında uygulamalı eÄŸitimi verecek olan görevliyi, Danışman : Her sınıfın eÄŸitim ve disiplinine iliÅŸkin eÅŸ güdümü saÄŸlamak üzere Öğretim Kurulunca belirlenen öğretim görevlisini, EÄŸitim görenler : Öğrenci, kursiyer ve diÄŸer Genel Müdürlük personelini, Öğrenci : Ä°dare memurluÄŸu ile infaz ve koruma memurluÄŸu öğrenciliÄŸi sınavını kazanarak hizmet öncesi eÄŸitime alınanları, Kursiyer : Bilgi, beceri, tutum ve davranış kazandırma amacıyla düzenlenen eÄŸitim etkinliklerine katılan personeli, Sözlü sınav : Ä°lgilinin meslekî bilgi ve becerisinin sözlü olarak ölçüldüğü sınavı, ifade eder Ä°KÄ°NCÄ° KISIM : KuruluÅŸ, Hedef ve Ä°lkeler, Görevler, TeÅŸkilât BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÃœM : KuruluÅŸ, Hedef ve Ä°lkeler ile TeÅŸkilât KuruluÅŸ Madde 5 - Genel Müdürlüğe baÄŸlı olarak, Ankara'da bir eÄŸitim merkezi ile Genel Müdürlüğün teklifi ve Bakan onayı üzerine, uygun görülen diÄŸer dört ilde bölge eÄŸitim merkezleri kurulur Bölge eÄŸitim merkezlerinin kurulmasında, eÄŸitim, öğretim ve üniversite olanakları, kurum sayı ve türleri, ulaşım kolaylığı ve benzeri özellikler dikkate alınır EÄŸitim merkezlerinin çalışmaları, Genel Müdürlüğün önerisi üzerine Bakanlık onayı ile belirlenir EÄŸitim merkezlerinin yetki alanına girecek il, ilçe ve kurumlar ayrıca onayda gösterilir EÄŸitim Merkezlerinin Hedef ve Ä°lkeleri Madde 6 - EÄŸitim merkezlerinin hedef ve ilkeleri, eÄŸitime alınanların; a) Atatürk ilke ve inkılâplarına, Atatürk milliyetçiliÄŸine, Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne baÄŸlı, b) Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getiren, c) Toplum yararını kiÅŸisel çıkarlarının üstünde tutan, aile, ülke ve ulus sevgisi ile dolu, d) Kurumun ilerlemesine ve geliÅŸmesine yardımcı olabilecek nitelikte bilimsel, meslekî, teknik bilgi ve beceri sahibi, e) Meslekî kültürün ortak maddî ve manevî deÄŸerlerini benimseyen, f) Hizmetin mevzuata uygun olarak yapılması ve beklenen sonuca ulaşılması için inançlı ve bilinçli bir ÅŸekilde, meslek disiplininin gerektirdiÄŸi davranışları gösteren, g) Sorumluluk yüklenebilme bilincine ve baÅŸarılı görev yapabilme yeteneÄŸine sahip olarak yetiÅŸmesini saÄŸlamaktır EÄŸitim Merkezi Müdürlüğünün TeÅŸkilâtı Madde 7 - EÄŸitim merkezlerinde görev ve hizmetler; müdür, müdür yardımcısı ve büro tarafından yürütülür Müdür ve müdür yardımcısının mazeretleri nedeniyle görevlerinin başında bulunmadığı hâllerde, Genel Müdürlüğün önerisi ve Bakan onayı ile Bakanlık merkez kuruluÅŸunda veya diÄŸer eÄŸitim merkezlerinde görevli hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından geçici görevlendirme yapılabilir Büro, idarî iÅŸler ÅŸube müdürünün yönetim ve sorumluluÄŸunda yeteri kadar memur ve program geliÅŸtirme, ölçme ve deÄŸerlendirme; saÄŸlık, psiko-sosyal hizmetler ve krize müdahale; idarî ve malî iÅŸler; sosyal iÅŸler ve spor; bilgi iÅŸlem, istatistik, arÅŸiv ve dokümantasyon; öğrenci iÅŸleri; araÅŸtırma ve geliÅŸtirme ile güvenlik sorumlularından oluÅŸur Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÃœM : EÄŸitim Merkezlerinin Görevleri EÄŸitim Merkezi Müdürlüklerinin Görevleri Madde 8 - EÄŸitim merkezleri müdürlüklerinin görevleri ÅŸunlardır: a) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri personeline mesleÄŸin gerektirdiÄŸi bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak, hukuk devletine ve insan haklarına saygılı, adalet, onur ve tarafsızlık duygularına sahip kiÅŸiler olarak yetiÅŸtirmek ve bu görevlere hazırlamak, b) Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde görev yapacak personelden idare memurluÄŸu öğrencileri ile infaz ve koruma memurluÄŸu öğrencilerinin hizmet öncesi eÄŸitimini vermek, c) Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde görev yapan tüm personelin aday memurluk, hizmet içi ve görevde yükselme eÄŸitimlerini yapmak ve bu eÄŸitimler için ilgili kurumlarla eÅŸ güdümü saÄŸlamak, d) EÄŸitime tâbi tutulacaklara genel hukuk bilgisi, kriminoloji, insan hakları, yönetim hukuku, ceza ve infaz hukuku, toplumsal iliÅŸkiler, sosyal hizmetler ve bedensel ve toplu savunma sporları gibi alanlarda eÄŸitim vermek, e) Gereksinim duyulan alanlarda uzmanlık ve yöneticilik anlayışı kazandırmak amacı ile eÄŸitim programları hazırlamak ve Genel Müdürlüğe sunmak, f) EÄŸitim danışmanlığı hizmetlerini yürütmek, eÄŸitim ve öğretime iliÅŸkin ders notları ile diÄŸer dokümanları hazırlamak ve eÄŸitim görenlerin yararlanmasını saÄŸlamak, g) EÄŸitim görenlere, liderlik nitelikleri aşılamak ve bu niteliklerin pekiÅŸtirilmesini saÄŸlamak, sosyal ve bilimsel anlayışlarını geliÅŸtirmek, h) EÄŸitim görenlerin idarî hizmetlerini saÄŸlamak ve uygulamalı eÄŸitimlerini yaptırmak, ı) Yurt içi ve yurt dışındaki benzeri eÄŸitim merkezleri ile çeÅŸitli kurum ve kuruluÅŸlarla iÅŸ birliÄŸi yapmak, inceleme ve araÅŸtırma gezileri düzenlemek, i) Konferans, seminer ve benzeri toplantılar düzenlemek, j) EÄŸitim merkezi müdürlüklerince hazırlanan yıllık eÄŸitim ve çalışma programlarını incelemek ve onaylamak, k) Genel Müdürlükçe verilecek benzer görevleri yerine getirmek EÄŸitim ve öğretim çalışmalarında birliÄŸin saÄŸlanması amacıyla, eÄŸitim merkezlerinde görevli öğretim görevlileri, uygulamalı eÄŸitim yönetici ve gözetmenleri ve diÄŸer personelin eÄŸitimi, yetiÅŸtirilmesi, eÄŸitim merkezlerinde uygulanacak eÄŸitim programlarının ve ders içeriklerinin hazırlanması ile idare memurluÄŸu öğrencilerinin hizmet öncesi eÄŸitiminin yapılması görevleri Ankara EÄŸitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yerine getirilir Müdürün Görevleri Madde 9 - Müdürün görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim merkezinin düzenli ve verimli çalışmasını saÄŸlamak, gözetim ve denetimini yapmak ve bu konuda uygun göreceÄŸi önlemleri almak, b) Öğretim görevlilerinin çeÅŸitli nedenlerle görevlerinden ayrılmaları veya mazeretleri durumunda yerleri dolduruluncaya kadar veya mazeretleri süresince öğretim görevlilerini uzmanlıklarına uygun yerlerde geçici süreli olarak görevlendirmek, c) Yıllık eÄŸitim ve çalışma programlarını hazırlayarak EÄŸitim Kurulunun onayına sunulmak üzere Genel Müdürlüğe göndermek ve programın yürütülmesini saÄŸlamak, d) EÄŸitim Kurulunun kararlarını uygulamak, e) Her öğretim dönemi öncesinde ve sonrasında öğretim görevlileri ile toplantılar düzenleyerek genel deÄŸerlendirme yapmak, f) Her öğretim yılı sonunda eÄŸitim merkezinin genel durumu, eÄŸitim ve öğretim çalışmaları ile iÅŸleyiÅŸi hakkında Genel Müdürlüğe yıllık rapor vermek, g) AraÅŸtırma, inceleme ve yayın faaliyetlerinin gerektirdiÄŸi eÅŸ güdümü saÄŸlamak, h) Öğretim Kuruluna baÅŸkanlık etmek, ı) EÄŸitim görenler için sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek, katılımı saÄŸlamak Müdür Yardımcısının Görevleri Madde 10 - Müdür yardımcısının görevleri ÅŸunlardır: a) Müdürün vereceÄŸi eÄŸitim, öğretim ve yönetime iliÅŸkin görevleri yerine getirmek, b) Müdürün bulunmadığı zamanlarda müdüre ait görevleri yürütmek, c) EÄŸitim ve öğretim, yönetim, disiplin ve moral hizmetlerinin verimli ve daha iyi yürütülmesine iliÅŸkin araÅŸtırmalar yaparak müdüre tekliflerde bulunmak, d) Öğretim Kuruluna iliÅŸkin görevleri yapmak Büronun Görevleri Madde 11 - Büronun görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim Kurulu kararlarını duyurmak ve saklamak, b) Öğretim Kurulunun sekretarya hizmetlerini yürütmek, c) EÄŸitim ve öğretime iliÅŸkin tüm idarî hizmetleri yerine getirmek, d) EÄŸitim merkezleri bina, eklenti ve yatılı tesislerinin iÅŸletilmesine iliÅŸkin hizmetleri yürütmek, e) Gelen ve giden evrak ile dosyalama ve arÅŸiv hizmetlerini yürütmek, gerekli defter ve dosyaları tutmak, f) Tahakkuk ve özlük iÅŸlemlerini yürütmek, g) Basın ve halkla iliÅŸkiler, protokol, ziyaret, tören ve benzeri iÅŸleri düzenlemek, h) EÄŸitim araçları ve malzemelerini temin etmek, gerekli donanımı saÄŸlamak, ı) Kurumun idarî iÅŸleyiÅŸinde müdür ve müdür yardımcısının vereceÄŸi diÄŸer görevleri yapmak, i) Sorumlular aracılığıyla, eÄŸitim ve öğretime iliÅŸkin hizmetleri yerine getirmek Yöneticilerin ve Personelin Sorumlulukları Madde 12 - EÄŸitim merkezinin her kademedeki yöneticileri ve personeli, yapmakla yükümlü bulundukları görevleri, Bakanlık ve Genel Müdürlüğün emir ve direktifleri yönünde mevzuata, plân ve programlara uygun olarak düzenlemek ve yürütmekten bir üst kademeye, müdürler ise Genel Müdürlüğe karşı sorumludur Bütün personel, eÄŸitim görenlere örnek olacak biçimde davranmak zorundadır Büronun Program GeliÅŸtirme, Ölçme ve DeÄŸerlendirme Sorumluları Madde 13 - Büronun program geliÅŸtirme, ölçme ve deÄŸerlendirme sorumluları; Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi bir öğretim görevlisinin sorumluluÄŸunda, yeteri kadar program geliÅŸtirme, ölçme ve deÄŸerlendirme alanında eÄŸitim almış öğretim görevlileri, uygulamalı eÄŸitim gözetmenleri, memurlar, infaz ve koruma baÅŸmemurları ile infaz ve koruma memurlarından oluÅŸur Büronun program geliÅŸtirme, ölçme ve deÄŸerlendirme sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitsel etkinlikler ile ilgili olarak yıllık konferans, seminer, sempozyum, panel ve benzeri programları hazırlamak ve geliÅŸtirmek, b) EÄŸitim gereksinimlerine yönelik araÅŸtırma ve analizler yapmak, c) Ders programlarını ve deÄŸiÅŸiklik önerilerini Öğretim Kuruluna sunmak, d) EÄŸitim yöntem ve tekniklerinin geliÅŸtirilmesine iliÅŸkin deÄŸerlendirme raporları hazırlamak ve Öğretim Kuruluna sunmak, e) Görev alanına iliÅŸkin istatistikî verileri oluÅŸturarak ilgili sorumlulara iletmek, f) EÄŸitim öncesinde ve sonrasında deÄŸerlendirmeler yapmak, eÄŸitim programları sonuçlarını doküman haline getirmek, g) EÄŸitim görenler tarafından doldurulan bilgi formlarını hazırlamak ve deÄŸerlendirmek, h) Öğretim görevlilerinin hazırladığı soruları gizlilik kurallarına uyarak, soru tekniÄŸine uygun hale getirmek, soru bankası oluÅŸturmak ve soru kitapçığı hazırlamak, ı) Sınav sorularının deÄŸerlendirilmesinde, Sınav DeÄŸerlendirme Komisyonu ile iÅŸ birliÄŸi yapmak, i) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun SaÄŸlık, Psiko-Sosyal Hizmetler ve Krize Müdahale Sorumluları Madde 14 - Büronun saÄŸlık, psiko-sosyal hizmetler ve krize müdahale sorumluları; hizmetin niteliÄŸine göre tabip, Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi bir psikolog, rehberlik uzmanı, psikolojik danışman veya sosyal çalışmacının sorumluluÄŸunda kurumlarda görev yapan saÄŸlık memurları ile saÄŸlık veya psiko-sosyal hizmet eÄŸitimi almış kurum görevlilerinden oluÅŸur Büronun saÄŸlık, psiko-sosyal hizmetler ve krize müdahale sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim görenler ile personel ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına yönelik temel saÄŸlık hizmetleri ve çevre saÄŸlığı hizmetlerini yürütmek, b) EÄŸitim görenler ile gerektiÄŸinde personel ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarına yönelik psiko-sosyal yardım çalışmaları yapmak, c) EÄŸitim görenler ile gerektiÄŸinde eÄŸitim merkezi personelinin bedensel ve ruhsal saÄŸlıklarının korunması, çalışma, dinlenme, spor, boÅŸ zamanlarının deÄŸerlendirilmesi ve benzeri sosyal gereksinimlerinin belirlenmesi, bu amaçla bütçe olanakları ölçüsünde çeÅŸitli sosyal etkinliklerden yararlanmaları için ilgili sorumlularla gerekli çalışmaları yapmak, d) Psiko-sosyal hizmet programlarının uygulanmasında öğretim görevlilerine yardım etmek, e) Öğrenci ve kursiyerler ile gerektiÄŸinde katılımcıların genel olarak kiÅŸilik, yetenek, ilgi, baÅŸarı, eÄŸilim ve geliÅŸim durumlarına iliÅŸkin psikolojik test ve ölçekler uygulamak, sonuçları hakkında etik kurallar çerçevesinde müdüre raporlar sunmak, f) Kurum personelinde ortaya çıkabilecek psiko-sosyal kriz durumları için hazırlıklar yapmak, diÄŸer sorumlularla eÅŸ güdüm kurarak, gerektiÄŸinde müdahale etmek, g) Konuları ile ilgili olmak üzere gerektiÄŸinde konferans ve seminerler düzenlemek, h) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun Ä°darî ve Malî Ä°ÅŸler Sorumluları Madde 15 - Büronun idarî ve malî iÅŸler sorumluları; idarî iÅŸler ÅŸube müdürünün yönetiminde memur, teknisyen, aşçı, bekçi, hizmetli, kaloriferci ve diÄŸer görevlilerden oluÅŸur Büronun idarî ve malî iÅŸler sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim merkezi bina, yatılı tesis ve eklentilerinin iÅŸletilmesine iliÅŸkin aydınlatma, ısıtma, temizlik ve benzeri her türlü idarî hizmeti yürütmek, b) Gelen ve giden evrak iÅŸlemlerini yürütmek, kurumda meslekî, bilimsel ve kültürel yayınları içeren kütüphane kurmak, geliÅŸtirmek, kullanıma sunmak, c) EÄŸitim araçları ve malzemelerini temin etmek, gerekli donanımı saÄŸlamak, d) EÄŸitim merkezinin iÅŸletilmesine iliÅŸkin her türlü araç, gereç ve malzemenin temini ile bunların bakım, onarım ve kullanımını hazır hâlde tutmak, e) Bütçe, ödenek, ihale, alım, tahakkuk, mutemetlik, maaÅŸ, harcırah, öğrenci harçlığı ve benzeri her türlü malî hizmeti yürütmek, f) Ambar, ayniyat ve demirbaÅŸ hizmetlerini yerine getirmek, g) Günlük iaÅŸe tabelalarını hazırlamak ve müdürün onayına sunmak, h) GerektiÄŸinde temizlik, yemek ve diÄŸer alanlarda hizmetlerin satın alınmasını saÄŸlamak, ı) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun Sosyal Ä°ÅŸler ve Spor Sorumluları Madde 16 - Büronun sosyal iÅŸler ve spor sorumluları; Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi bir öğretim görevlisinin sorumluluÄŸunda, alanında eÄŸitim almış veya belgesi olan eÄŸitim merkezi ve/veya kurum görevlilerinden oluÅŸur Büronun sosyal iÅŸler ve spor sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim görenler ve personelin sportif, sosyal ve kültürel yönlerini geliÅŸtirmeye yönelik çalışmalar yapmak, bu amaçla etkinlikler düzenleyerek, katılımı saÄŸlamak, b) EÄŸitim görenlerin, eÄŸitim dışındaki zamanlarını deÄŸerlendirmeleri için diÄŸer sorumlularla iÅŸ birliÄŸi yapmak, c) Kursların açılış ve kapanışları ile millî, mahallî ve resmî günlerde törenler ve etkinlikler düzenlemek, d) EÄŸitim görenler ve personelden herhangi bir hastalık veya sakatlığa uÄŸrayanlara moral ve motivasyon açısından yardımda bulunmak, e) Gereksinim duyulan spor araç ve gereçlerinin alınması ile bakım ve onarımlarına iliÅŸkin önerilerde bulunmak, f) Spor tesisleri ile araç ve gereçlerini bakımlı ve kullanılır hâlde bulundurmak, g) EÄŸitim görenlere mesleÄŸin gereklerine uygun spor programları hazırlamak, h) EÄŸitim görenler arasında ve yerel katılımcılarla spor karşılaÅŸmaları düzenleyerek halkla iliÅŸkilerin olumlu geliÅŸmesine katkıda bulunmak, ı) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun Bilgi Ä°ÅŸlem, Ä°statistik, ArÅŸiv ve Dokümantasyon Sorumluları Madde 17 - Büronun bilgi iÅŸlem, istatistik, arÅŸiv ve dokümantasyon sorumluları; Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi bir öğretim görevlisinin sorumluluÄŸunda yeteri kadar, bilgi iÅŸlem, istatistik, arÅŸiv ve dokümantasyon alanlarında eÄŸitim almış öğretim görevlileri ile eÄŸitim merkezi ve/veya kurum görevlisinden oluÅŸur Büronun bilgi iÅŸlem, istatistik, arÅŸiv ve dokümantasyon sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) Bilgisayar ve donanımlarının alınmasında idarî ve malî iÅŸler sorumlularına gerekli teknik desteÄŸi saÄŸlamak, gereksinim duyulan bilgisayar ve donanımları ile yazılımları kurmak ve iÅŸletmek, b) Bilgisayar ve donanımlarının düzenli bakım ve onarımlarını yapmak veya yaptırmak, c) Bilgisayar sisteminde kullanılacak olan yazılımı, hazırlamak veya hazırlanmasını saÄŸlamak, d) Kuruma iliÅŸkin internet sayfasını hazırlamak ve güncellemek, e) Öğretim görevlisi, eÄŸitim merkezi görevlisi ve eÄŸitim görenlere, bilgisayar kullanımı konusunda teknik destek vererek, internet ve bilgisayar sisteminden yararlanabilmeleri için gerekli çalışma ortamları hazırlamak, f) EÄŸitim görenler ve görevliler için olanaklar ölçüsünde bilgisayar kursları açmak, g) Ä°statistik formları düzenlemek için diÄŸer birimlerden verileri almak ve gereksinim duyulan istatistikleri hazırlamak, h) Ä°lgili mevzuat hükümleri gereÄŸince, arÅŸiv ve dokümantasyon hizmetlerini yürütmek, ı) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun Öğrenci Ä°ÅŸleri Sorumluları Madde 18 - Büronun öğrenci iÅŸleri sorumluları; Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi bir öğretim görevlisinin sorumluluÄŸunda, yeteri kadar eÄŸitim merkezi ve/veya kurum görevlisinden oluÅŸur Büronun öğrenci iÅŸleri sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim görenlerin kabul ve kayıt iÅŸlemlerini yapmak, kimlik ve yaka kartlarını düzenlemek, barınma plânlarını hazırlamak ve kiÅŸisel dosyalarını tutmak, b) Günlük ve haftalık ders programları ile eÄŸitim ve sınav takvimini hazırlamak, c) Sınavlarla ilgili hazırlıkları yapmak, sınav notlarını kayıtlara iÅŸlemek ve sonuçları duyurmak, d) Öğretim görevlileri ile eÄŸitim görenlerin devam çizelgesini hazırlamak ve program yöneticisine sunmak, e) Ödüllendirilen veya cezalandırılan öğrencilerin ödül veya cezalarını kurumlarına iletilmek üzere müdürlüğe sunmak, f) EÄŸitim görenlerin izin ve rapor iÅŸlemlerini takip etmek, g) Ä°liÅŸikleri kesilecek olan öğrencilerin iliÅŸik kesme ve yükümlülükleri ile ilgili iÅŸlemleri takip etmek, h) EÄŸitim görenlerin baÅŸarı durumlarına iliÅŸkin çizelgeleri ve sonuçları Genel Müdürlüğe iletilmek üzere müdüre sunmak, ı) EÄŸitimle ilgili ders notu, kitap ve benzeri belgelerin çoÄŸaltılması ve dağıtımını saÄŸlamak, k) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun AraÅŸtırma ve GeliÅŸtirme Sorumluları Madde 19 - Büronun araÅŸtırma ve geliÅŸtirme sorumluları; Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi akademik çalışma yapmış veya araÅŸtırma ya da eser sahibi bir öğretim görevlisinin sorumluluÄŸunda, yeteri kadar öğretim görevlisi ile eÄŸitim merkezi ve/veya kurum görevlisinden oluÅŸur Büronun araÅŸtırma ve geliÅŸtirme sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim merkezinin üstlendiÄŸi görev ve yükümlülüklerin etkin ve hızlı bir ÅŸekilde yerine getirilmesini saÄŸlayacak, kaynakların verimli ve akılcı kullanımını hedef alan araÅŸtırma, inceleme ve geliÅŸtirme çalışmalarını yapmak ve buna iliÅŸkin yöntemler ve hedefler belirlemek, b) Hukukî, idarî, teknik, eÄŸitim, öğretim ve sosyal alanlarda zorlukları belirlemek ve bunları giderici öneriler geliÅŸtirmek, c) Personelin ve kurumların niteliÄŸini yükseltmek, personelin bilim ve teknolojiden yararlanmasını saÄŸlamak amacıyla suç, infaz, eÄŸitim, kurum kültürü, iletiÅŸim, toplam kalite gibi konularda araÅŸtırma plânları hazırlamak, geliÅŸtirmek ve yürütmek, d) GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen ihtiyaçları göz önüne alarak, geleceÄŸe yönelik hedefler belirlemek, e) Uygulamalar ve uygulamaların izlenmesine iliÅŸkin plânlar hazırlamak, f) Toplanan bilgilerin analizlerini yaparak, yazılı ve görsel doküman hâline getirmek, gerektiÄŸinde propaganda hizmetlerinde kullanmak, g) Ä°lgili kurum ve kuruluÅŸlarla eÅŸ güdüm saÄŸlayarak ortak projeler yürütmek, h) Genel Müdürlük, eÄŸitim merkezleri ve kurumlardaki meslekleri tanıtıcı programlar hazırlamak, meslek standartları ile ilgili çalışmalar yapmak, ı) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek Büronun Güvenlik Sorumluları Madde 20 - Büronun güvenlik sorumluları; müdürün belirleyeceÄŸi bir öğretim görevlisi veya infaz ve koruma baÅŸmemurunun sorumluluÄŸunda, yeteri kadar infaz ve koruma memuru ile bekçiden oluÅŸur Büronun güvenlik sorumlularının görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim merkezinin bina, tesis, eklenti, araç ve gereçleri ile arazisinin iç ve dış güvenlik hizmetlerini yürütmek, eÄŸitim görenleri ve personeli güvenlik konusunda bilgilendirmek, b) Yangın, afet ve benzeri acil durumlar için gerekli tedbirleri almak, tatbikatlar düzenlemek, sivil savunma ile ilgili hizmetleri yerine getirmek, c) Güvenlik hizmetlerine iliÅŸkin yönergeler ve nöbet çizelgeleri hazırlamak, uygulanmasını denetlemek, d) EÄŸitim görenlerin eÄŸitim faaliyetleri kapsamındaki ÅŸehir içi ve ÅŸehir dışı yolculuklarında gerekli güvenlik önlemlerini almak, e) Emniyet, jandarma ve diÄŸer güvenlik birimleri ile iÅŸ birliÄŸi ve bilgi alışveriÅŸi yapmak, f) Ziyaret ve ziyaretçilere iliÅŸkin düzenlemeleri ve görevleri yapmak, g) Müdür tarafından verilen benzeri görevleri yerine getirmek ÜÇÜNCÃœ BÖLÃœM : EÄŸitim Kurulu, Öğretim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Öğretim Görevlileri ile Çalışma Usul ve Esasları EÄŸitim Kurulu Madde 21 - EÄŸitim merkezlerinin danışma organı olan EÄŸitim Kurulu, Bakanın baÅŸkanlığında aÅŸağıdaki üyelerden oluÅŸur: a) Bakanlık MüsteÅŸarı, b) Yargıtayın kendi üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye, c) Danıştayın kendi üyeleri arasından seçeceÄŸi bir üye, d) Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, e) Bakanlık Personel Genel Müdürü, f) Bakanlık EÄŸitim Dairesi BaÅŸkanı, g) Yüksek Öğretim Kurulunun, Ankara'daki üniversitelerin ceza ve ceza usul hukuku anabilim dalından seçeceÄŸi bir öğretim üyesi ile eÄŸitim bilimleri, sosyoloji, psikoloji veya sosyal hizmetler alanlarından seçeceÄŸi iki öğretim üyesi, h) Türkiye Barolar BirliÄŸinin seçeceÄŸi bir temsilci, ı) EÄŸitimden sorumlu Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkan Yardımcısı Seçimle gelen üyelerin görev süresi dört yıldır Süresi dolan üyeler tekrar seçilebilir EÄŸitim Kurulunun Çalışması Madde 22 - EÄŸitim Kurulu, Bakanlıkta her üç ayda en az bir defa toplanır BaÅŸkan gerekli gördüğü hâllerde Kurulu toplantıya çağırabilir Toplantı yeri, konusu ve saati çaÄŸrıda belirtilir Bakanın bulunmadığı zamanlarda EÄŸitim Kuruluna Bakanlık MüsteÅŸarı baÅŸkanlık eder EÄŸitim Kurulunun sekreterya görevi Genel Müdürlükçe yerine getirilir EÄŸitim Kurulu, üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun bir fazlasıyla toplanır Kararlar, katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸu ile kabul edilir Toplantılara, Genel Müdürlüğün eÄŸitimden sorumlu tetkik hâkimi raportörlük, yeteri kadar memur ise sekretarya görevini yürütmek üzere katılabilir Kurul, gerekli gördüğü hâllerde görüşülen konunun ilgililerini dinleyebilir veya bunlardan bilgi isteyebilir EÄŸitim Kurulunun Görevleri Madde 23 - EÄŸitim Kurulunun görevleri ÅŸunlardır: a) EÄŸitim ve öğretim hizmetlerine iliÅŸkin temel ilkeleri belirlemek ve kararlar almak, b) EÄŸitim merkezi müdürlüklerince hazırlanan ve Genel Müdürlüğe sunulan yıllık eÄŸitim ve çalışma programlarını incelemek ve onaylamak, c) EÄŸitim merkezinin görevleriyle ilgili olarak Genel Müdürlükçe hazırlanan yönetmelik taslaklarını incelemek Öğretim Kurulu ve Çalışması Madde 24 - Öğretim Kurulu; her eÄŸitim merkezinde müdürün baÅŸkanlığında, müdür yardımcısı, müdür tarafından belirlenen altı öğretim görevlisi ile idarî iÅŸlerden sorumlu ÅŸube müdüründen oluÅŸur Öğretim görevlilerinin görev süreleri bir yıldır Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir Öğretim Kurulunun raportörlüğünü idarî iÅŸlerden sorumlu ÅŸube müdürü yürütür Müdürün yokluÄŸunda, baÅŸkanlık görevi müdür yardımcısı tarafından yerine getirilir GerektiÄŸinde Genel Müdür, eÄŸitimden sorumlu genel müdür yardımcısı veya daire baÅŸkanı Öğretim Kurulu toplantılarına baÅŸkanlık edebilir Öğretim Kurulu en az ayda bir defa toplanır Müdür, Öğretim Kurulunu gerektiÄŸinde resen veya üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun görüşülecek konuyu da belirten yazılı istemi üzerine olaÄŸanüstü toplantıya çağırır Öğretim Kurulu, üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸunun bir fazlası ile toplanır Kararlar üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile kabul edilir Kurul gerekli gördüğünde öğretim görevlileri ile diÄŸer görevlileri dinleyebilir Alınan kararlar imzalanarak karar defterine yazılır Karara katılmayan üyeler, gerekçelerini kararlara yazarlar Öğretim Kurulunun Görevleri Madde 25 - Öğretim Kurulunun görevleri ÅŸunlardır: a) Birim sorumlularını, danışman ve disiplin kurullarında görevlendirilecek Öğretim Kurulu üyesi öğretim görevlilerini, sınıf sorumlusunu ve program yöneticisini görevlendirmek, b) Uygulamalı eÄŸitim programlarını incelemek, uygulamalı eÄŸitim, yönetici ve gözetmenlerini belirlemek, c) EÄŸitim ve öğretim çalışmalarını deÄŸerlendirmek, alınacak önlemler hakkında öneriler hazırlamak, d) Öğrencilerin kabulü, derslere uyumları, bilimsel, meslekî, bedensel ve ahlâkî durumlarıyla ilgili alınması gereken önlemleri görüşmek, e) Sorumlular tarafından hazırlanan yıllık eÄŸitim, öğretim ve çalışma programlarını incelemek ve onaylamak, f) GerektiÄŸinde ilgili öğretim görevlilerinden konularıyla ilgili rapor ve öneriler almak, bunları incelemek ve gerekli tedbirleri almak, h) EÄŸitim görenlerin çalışma ve yetiÅŸme durumlarına iliÅŸkin genel deÄŸerlendirmeler yaparak alınacak önlemleri belirlemek, ı) Yönerge taslakları hakkında görüş bildirmek, i) Kütüphaneye konulmak için gönderilen eserleri inceleyerek uygun görülenleri öğrencilerin ve diÄŸer okuyucuların yararlanmasına sunmak, j) EÄŸitim merkezleri yayınlarının ilkelerini belirlemek ve düzenleme iÅŸlemlerini yapmak Öğrenci Disiplin Kurulu Madde 26 - Her eÄŸitim merkezinde oluÅŸturulan Disiplin Kurulunun görev ve çalışmaları ile eÄŸitim görenlerin tâbi olacakları disiplin kuralları hakkında; 29/7/2002 tarih ve 4769 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde öngörülen Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Öğrenci Sicil ve Ödül YönetmeliÄŸi, Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Öğrenci Disiplin, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri YönetmeliÄŸi ve Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Öğrenci Kıyafet YönetmeliÄŸi hükümleri uygulanır Öğretim Görevlileri ve Görevlendirme Madde 27 - EÄŸitim merkezlerinde; öğretim görevlileri, Bakanın istemi üzerine ilgili kurum, kuruluÅŸ veya kurulun yetkili organlarınca ek görevle görevlendirilmeleri uygun görülen yeteri kadar Yargıtay ve Danıştay üyeleri, yüksek öğretim kurumları öğretim elemanları, meslekte fiilen on yılını tamamlamış hâkim ve Cumhuriyet savcıları ile avukatlar, kurum kontrolörleri, müdürleri, doktorları, psikologları, psikiyatristleri, pedagogları, sosyal çalışmacıları ve öğretmenleri ile diÄŸer uzmanlardan oluÅŸur Öğretim Görevlilerinin Görevleri Madde 28 - Öğretim görevlilerinin görevleri ÅŸunlardır: a) Bu Yönetmelikteki amaç ve ilkeler doÄŸrultusunda eÄŸitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmek, b) Dersleri, programda belirtilen ÅŸekilde, zamanında ve amacına uygun olarak vermek, konuları ile ilgili ders notları, sınav soruları ve yanıt anahtarlarını hazırlamak, sınav sonuçlarını deÄŸerlendirmek, c) Meslekî ve bilimsel konularda araÅŸtırma ve incelemeler yapmak, yayınlar hazırlamak, d) Öğretim Kurulunca belirlenen programa göre belirli günlerde eÄŸitim görenleri kabul ederek, bilimsel konularda yardımda bulunmak ve rehberlik yapmak, e) Öğretim Kurulunca belirlenen kurullar ile idarî konularda görev ve sorumluluk almak, f) Öğretim Kurulunun belirleyeceÄŸi konularda meslekî konferans ve seminerler vermek, g) GörevlendirildiÄŸinde yurt içi ve yurt dışında seminer, toplantı, panel, inceleme ve araÅŸtırma gezileri ile benzeri etkinliklere katılmak Öğretim Kurulu tarafından verilen eÄŸitimin türüne göre öğretim görevlileri arasından program yöneticileri görevlendirilebilir Program yöneticileri, eÄŸitim programının gerçekleÅŸtirilmesi için hazırlık yapılması, öğretim görevlileri tarafından kendisine teslim edilen ders notlarının çoÄŸaltılması, eÄŸitim görenlere dağıtılması, Sınav Komisyonu ile birlikte sınav sorularının derlenmesi, yanıt anahtarları ve yanıt kâğıtlarının hazırlanması ve çoÄŸaltılması, sorumlular ve öğretim görevlileri ile iÅŸ birliÄŸinin saÄŸlanması, eÄŸitim görenlerin devam durumları ve varsa disipline aykırı davranışlarının belirlenmesi, eÄŸitim sonunda eÄŸitimi olumlu veya olumsuz yönde etkileyen etkenler ile alınması gereken önlemlere iliÅŸkin önerileri kapsayan raporun hazırlanması ve Öğretim Kuruluna sunulması ile benzeri görevleri yerine getirirler ÜÇÜNCÃœ KISIM : EÄŸitim ve Öğretim Hizmetleri BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÃœM : EÄŸitim Merkezlerine BaÅŸvuru, Kabul ve Kayıt Ä°ÅŸlemleri EÄŸitim Merkezlerine Kabul Edilecekler Madde 29 - Hizmet öncesi eÄŸitime; kurumların ihtiyacına göre ve Bakanlıkça belirlenecek sayıda Kamu Personeli Seçme Sınavında en az 70 puan alarak baÅŸarılı olanlardan 30 uncu maddedeki ÅŸartları taşıyan adaylar arasından; idare memurluÄŸu öğrenciliÄŸi için Bakanlıkça, infaz ve koruma memurluÄŸu öğrenciliÄŸi için eÄŸitim merkezinin bulunduÄŸu yer adlî yargı adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınavda ve mülâkatta baÅŸarılı olanlar alınır EÄŸitim merkezinin yetki alanındaki kurumların ihtiyacına göre belirlenen sayıda, infaz ve koruma memurluÄŸu öğrenciliÄŸi için sözlü sınav yapılmak üzere, ilgili adlî yargı adalet komisyonuna Bakanlık onayı ile yetki verilir Sözlü sınav ilânları Genel Müdürlükçe yapılır Bu ilânlarda, öğrencilik dönemini baÅŸarı ile tamamlayanların eÄŸitim gördüğü eÄŸitim merkezinin yetki alanındaki kurumlara veya ihtiyaç hâlinde baÅŸka yerdeki kurumlara atanabilecekleri konusu belirtilir Aday memurluk ve görevde yükselme eÄŸitimi ile diÄŸer hizmet içi eÄŸitim programlarına alınacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre Genel Müdürlükçe belirlenir Hizmet Öncesi EÄŸitime Alınacaklarda Aranacak Åžartlar Madde 30 - Hizmet öncesi eÄŸitime alınacaklarda 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki genel ÅŸartların dışında aranacak ÅŸartlar ÅŸunlardır: 1- Ä°dare memurluÄŸu öğrenciliÄŸine alınabilmek için; a) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iÅŸletme, iktisadî ve idarî bilimler, eÄŸitim, eÄŸitim bilimleri, mimarlık ve mühendislik fakülteleri ile en az dört yıllık lisans eÄŸitimi veren fakülte ve yüksek okulların sosyoloji, psikoloji ve sosyal hizmetler bölümleri ile bunlara denkliÄŸi kabul edilen yabancı fakülte ve yüksek okulların adı geçen bölümlerinden mezun olmak, b) Erkek adaylar için 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) numaralı bendi kapsamına girenler hariç onay tarihinde askerlik hizmetini fiilen tamamlamış olmak, c) Yazılı sınav tarihi itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuÅŸ, otuz yaşını bitirmemiÅŸ olmak, d) Erkeklerde 170 cm, kadınlarda 160 cm'den kısa boylu olmamak, e) Güvenlik soruÅŸturması olumlu sonuçlanmak, f) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü olmadığını, dış görünüşünde ÅŸaşılık, körlük, topallık, iÅŸitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını, Genel Müdürlükçe bölge hastaneleri olarak belirlenecek SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı tam teÅŸekküllü Devlet hastanelerinden alacakları saÄŸlık kurulu raporu ile belgelemek, g) Boyu ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, 2- Ä°nfaz ve koruma memurluÄŸu öğrenciliÄŸine alınabilmek için; a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak, b) Erkek adaylar için 1111 sayılı Askerlik Kanununun 10 uncu maddesinin (9) numaralı bendi kapsamına girenler hariç onay tarihinde askerlik hizmetini fiilen tamamlamış olmak, c) Yazılı sınav tarihi itibarıyla on sekiz yaşını doldurmuÅŸ, otuz yaşını bitirmemiÅŸ olmak, d) Erkeklerde 170 cm, kadınlarda 160 cm'den kısa boylu olmamak, e) Güvenlik soruÅŸturması olumlu sonuçlanmak, f) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü olmadığını, dış görünüşünde ÅŸaşılık, körlük, topallık, iÅŸitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını, Genel Müdürlükçe bölge hastaneleri olarak belirlenecek SaÄŸlık Bakanlığına baÄŸlı tam teÅŸekküllü Devlet hastanelerinden alacakları saÄŸlık kurulu raporu ile belgelemek, g) Boyu ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak EÄŸitim Merkezlerine BaÅŸvuru Ä°ÅŸlemleri Madde 31 - Hizmet öncesi eÄŸitime çağırılan öğrencilerden, nüfus cüzdanı, diploma aslı veya onaylı örneÄŸi veya onaylı çıkış belgesi, noterden onaylı Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezlerine hizmet öncesi eÄŸitime alınan idare memurluÄŸu öğrencileri ile infaz ve koruma memurluÄŸu öğrencilerine mahsus yüklenme senedi ve muteber imzalı müteselsil kefalet senedi ile adlî sicil belgesi istenir Katılımı isteÄŸe baÄŸlı eÄŸitim programlarında ilgililer bir baÅŸvuru formu ile Genel Müdürlüğe veya uygun görülmesi hâlinde eÄŸitim merkezine baÅŸvurabilir EÄŸitim Merkezlerine Kabul Ä°ÅŸlemleri Madde 32 - Kayıt kabul iÅŸlemleri büronun öğrenci iÅŸleri sorumluları tarafından yürütülür EÄŸitim merkezine kabul koÅŸullarını taşıyan öğrenci için kayıt kabul formu ile öğrenci/kursiyer tanıma anketi doldurulur Her öğrenci için ayrı dosya açılır ve tüm bilgi ve belgeler dosyasında saklanır Kayıt kabul koÅŸullarını taşıdıkları anlaşılan öğrencilerden, hizmet öncesi eÄŸitimi tamamlamadan eÄŸitimden çekilenler veya iliÅŸiÄŸinin kesilmesini gerektiren bir suç iÅŸleyenler kendileri için yapılmış bulunan bütün giderleri iki katı fazlasıyla ile birlikte ödeneceÄŸine iliÅŸkin EK- A'da gösterilen örneÄŸe uygun olarak düzenlenen ve kendisi ile müteselsil kefil ve müşterek borçluyu yükümlü kılan noterden onaylı senet alınır Kayıt Süresi Madde 33 - Ä°dare memurluÄŸu ile infaz ve koruma memurluÄŸu öğrencileri için kayıt tarihi önceden duyurulur Geçerli mazeretleri olmaksızın belirtilen tarihten itibaren on gün içinde kayıt yaptırmayanlar Genel Müdürlüğe bildirilir Bu Yönetmelik gereÄŸince istenilen belgelerde eksiklik olması durumunda geçici kayıt yapılarak belgelerin tamamlanması için beÅŸ iÅŸ günü ek süre verilir Hizmet içi eÄŸitim programları için kayıt süresi en çok iki gün ile sınırlıdır Kayıt yaptırmayanların durumu Genel Müdürlüğe ve kurumlarına bildirilir Mazeretleri kabul edilenler yeniden baÅŸvuruda bulunabilirler Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÃœM : EÄŸitim Plânı, EÄŸitim Süresi, Sınav ve Atama ile ÖğrenciliÄŸi Sona Erdiren Hâller Yıllık EÄŸitim Plânı Madde 34 - Yıllık eÄŸitim plânı Genel Müdürlükçe hazırlanır ve EÄŸitim Kurulunun onayına sunulur Plânlar, gerektiÄŸinde Bakanlık EÄŸitim Dairesi BaÅŸkanlığı ile eÅŸ güdüm kurularak hazırlanır Yıllık plân, onaylandıktan sonra eÄŸitim merkezlerine bildirilir EÄŸitim Süresi, Sınav ve Atama Madde 35 - Hizmet öncesi eÄŸitimin süresi Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı orta öğretim kurumları için belirlenen en az bir, en çok iki öğretim yılı olup bu süre EÄŸitim Kurulunca belirlenir Hizmet öncesi eÄŸitimde, toplam yirmi güne kadar hastalık nedeniyle izinli geçirilen süreler eÄŸitimden sayılır Aday memurluk, hizmet içi ve görevde yükselme eÄŸitimlerinin süresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 29/7/2002 tarih ve 4769 sayılı Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanununda öngörülen yönetmelik hükümlerine göre belirlenir EÄŸitim görenler, eÄŸitim süresi içinde kendilerine öğretilen konularda yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı sınava alınırlar Ä°dare memurluÄŸu ile infaz ve koruma memurluÄŸu öğrencilerinden hizmet öncesi eÄŸitimi baÅŸarı ile tamamlayanlar, kurumlarda durumlarına uygun boÅŸ kadrolara Genel Müdürlükçe çekilecek kur'a ile atanırlar Bunlardan infaz ve koruma memurluÄŸuna atanacaklar eÄŸitim gördükleri eÄŸitim merkezinin yetki alanındaki kurumlara atanırlar Ä°htiyaç hâlinde yetki alanı dışındaki kurumlara da atanabilirler BaÅŸarı sıralamasına göre ilk üç dereceye giren öğrenciler, atama yapılacak kurumlar arasından tercih ettiklerine atanırlar BaÅŸarılı olamayanların eÄŸitim merkezi ile iliÅŸiÄŸi kesilir, ödenen harçlık ve masraflar talep edilmez Hizmet öncesi eÄŸitim görerek ataması yapılanlar her öğretim yılı karşılığında iki yıl süre ile mecburî hizmetle yükümlüdürler Hizmet öncesi eÄŸitimi tamamlamadan eÄŸitimden çekilenler veya iliÅŸiÄŸinin kesilmesini gerektiren bir suç iÅŸleyenler ile mecburî hizmet süresini tamamlamadan görevinden ayrılanlar, kendileri için yapılmış olan bütün giderleri iki katı fazlasıyla ödemek zorundadırlar Bunlarla ilgili iÅŸlemler Genel Müdürlükçe yapılır Aday memurluk, hizmet içi eÄŸitim, görevde yükselme ve özel eÄŸitim programlarının tarihi ve süresi, 29/7/2002 tarih ve 4769 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde öngörülen Yönetmelik hükümlerine göre eÄŸitim merkezi müdürlüklerinin önerisi ile Genel Müdürlükçe belirlenir ÖğrenciliÄŸi Sona Erdiren Hâller Madde 36 - Öğrenciler, kesin olarak ayrılma isteklerini müdüre yazılı bildirmek suretiyle eÄŸitim merkezinden ayrılabilirler Ayrıca, a) Bütünleme veya mazeret bütünleme sınavlarında baÅŸarısız olan, b) Ä°zinsiz ve özürsüz olarak bir eÄŸitim ve öğretim yılında aralıksız dört gün veya toplam on gün süreyle derslere devamsızlığı tespit edilen, c) EÄŸitim ve öğretim süresi içinde olumsuz notları toplamı kırka ulaÅŸan ve Disiplin Kurulunca eÄŸitim merkezlerinden çıkarılmasına karar verilen, d) Genel Müdürlükçe belirlenen devlet hastanesi saÄŸlık kurulu tarafından verilen rapor uyarınca öğrenciliÄŸinin devamına imkân kalmadığı belirlenen, e ) ÖğrenciliÄŸe giriÅŸ ile ilgili nitelikleri taşımadıkları öğrenimleri sırasında anlaşılanlar ile bu nitelikleri sonradan kaybeden, f) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereÄŸince, Devlet memuru olma niteliÄŸini kaybeden öğrencilerin, ilgisine göre müdürün veya Disiplin Kurulunun önerisi, Genel Müdürün teklifi ve Bakanlık onayı ile öğrenciliÄŸi sona erdirilerek eÄŸitim merkezlerinden iliÅŸiÄŸi kesilir EÄŸitim merkezlerinden izinsiz ayrılan veya öğrenciliÄŸi sona erdirilenler bir daha eÄŸitim merkezlerine alınmaz ÜÇÜNCÃœ BÖLÃœM : Malî Hükümler Huzur Ãœcreti, Huzur Hakkı, Ders ve Ek Ders Ãœcretleri Madde 37 - 10/2/1954 tarihli 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla EÄŸitim Kurulu üyelerine ayda iki toplantıyı geçmemek üzere her toplantı için (1000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur ücreti ve huzur hakkı ödenir EÄŸitim merkezlerinde ders vermekle görevlendirilenler, günde (7) ve haftada (35) saati, Bakanlık dışındaki diÄŸer kamu kurum ve kuruluÅŸlarının EÄŸitim ve Öğretim Hizmetleri sınıfına dahil personele çalışmakta olduÄŸu kurumun ek ders görevi ile ilgili mevzuatında belirtilen zorunlu ve isteÄŸe baÄŸlı ek ders saatini aÅŸmayacak ÅŸekilde ders görevi verilebilir Bunlara yılları Bütçe Kanununlarına ekli (K) cetvelinde belirlenen ek ders saat ücretleri üzerinden fiilen okuttukları ders saati sayısı kadar ek ders ücreti ödenir Yatılı Tesisler ve Giderler Madde 38 - Hizmet öncesi eÄŸitim alan öğrencilere, eÄŸitim süresince (3000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık harçlık ödenir Bu harçlıklardan damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz EÄŸitim merkezlerinde hizmet öncesi eÄŸitimler yatılı olarak sürdürülür Aday memurluk, hizmet içi eÄŸitim ve görevde yükselme eÄŸitimlerinin yatılı olmasına iliÅŸkin karar Genel Müdürlükçe verilir EÄŸitim görenlerin konaklamalarını saÄŸlamak için eÄŸitim merkezlerinde Bakanlıkça yatılı tesisler kurulabilir Bunlara yemek çıkartılır EÄŸitim merkezlerinde çalışan personel de, eÄŸitim görenlere çıkartılan yemek tabelasına dahil edilir EÄŸitim merkezlerinin ve yatılı tesislerinin her türlü gereksinimi, giderleri ve hizmet öncesi eÄŸitime alınanların resmî kıyafet ve harçlıkları Bakanlık bütçesinden karşılanır Yapılan Masrafların Geri Alınması Madde 39 - BaÅŸarısızlıkları veya saÄŸlık durumları dışındaki nedenlerle öğrenciliÄŸi sona erdirilen veya isteÄŸi ile öğrencilikten ayrılanlardan, kendileri için yapılmış bulunan bütün giderler iki katı fazlasıyla birlikte geri alınır DÖRDÃœNCÃœ KISIM : ÇeÅŸitli Hükümler Denetleme Madde 40 - EÄŸitim merkezleri adalet müfettiÅŸlerince denetlenir Ayrıca müdür ve müdür yardımcıları dışındaki personel, Genel Müdürlük denetmenlerince denetlenir Yazışmalar Madde 41 - Genel Müdürlükle yazışmaları eÄŸitim merkezi müdürlüğü yapar Bakanlık birimleri ile diÄŸer bakanlıklar ve kamu kurum ve kuruluÅŸlarının merkez teÅŸkilâtlarıyla yapılacak yazışmalar Genel Müdürlük aracılığıyla yürütülür EÄŸitim Merkezlerinde Tutulacak Dosya ve Defterler Madde 42 - EÄŸitim merkezlerinde aÅŸağıdaki defter ve dosyalar tutulur ve kullanılır A) EÄŸitim merkezlerinde Öğretim Kurulu ile ilgili tutulacak defterler ve dosyalar: a) Karar defteri, b) Gündem dosyası, c) Tutanak dosyası, B) Öğrenci Disiplin Kurulu ile ilgili tutulacak defterler ve dosyalar: a) Karar defteri, b) Karar dosyası, c) Tutanak dosyası, C) Büro ve birimlerde tutulacak defter ve dosyalar: a ) Defterler: 1- Gelen-giden evrak defteri, 2- Öğrenci, kursiyer, katılımcı kayıt defterleri, 3- Öğrenci, kursiyer, katılımcı devam defterleri, 4- Ders defteri, 5- Sınav sonuçları defteri, 6- Müracaat defteri, 7- Muhabere defteri, 8- Vizite defteri, 9- Ambar esas defteri, 10- DemirbaÅŸ ve demirbaÅŸ eÅŸya yardımcı defteri, 11- Kitaplık demirbaÅŸ ve kayıt defteri, 12- Kitaplık dağıtım defteri, b) Dosyalar: 1- Öğrenci, kursiyer ve katılımcı dosyaları, 2- Personel dosyası, 3- Öğretim görevlileri dosyası EÄŸitim merkezlerinde yukarıda gösterilenlerin dışında gerekli görülen defter ve dosyalar tutulabilir Defter ve dosyalar Bakanlıkça bastırılır ve dağıtılır Defterler müdür tarafından onaylanarak kullanılır Bilgisayar kullanılarak kayıt tutulduÄŸu takdirde bu kayıtlar manyetik ortamda saklanılır Geçici Madde 1 - 29/7/2002 tarih ve 4769 sayılı Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezleri Kanununun yürürlüğe girdiÄŸi tarihte kurumlarda görev yapmakta olan idare memurları, infaz ve koruma baÅŸmemur ve memurları, aday memurlar ve diÄŸer personel, görevi aksatmamak kaydıyla ve eÄŸitim merkezlerinin kapasitesi de göz önünde bulundurularak, gruplar hâlinde Bakanlıkça belirlenecek esaslar doÄŸrultusunda eÄŸitim merkezlerinde adaylık, hizmet içi ve görevde yükselme eÄŸitimine tâbi tutulurlar Yürürlük Madde 43 - Bu Yönetmelik Resmî Gazete'de yayımı tarihinde yürürlüğe girer Yürütme Madde 44 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür CEZA Ä°NFAZ KURUMLARI VE TUTUKEVLERÄ° PERSONELÄ° EĞİTÄ°M MERKEZÄ°NE HÄ°ZMET ÖNCESÄ° EĞİTÄ°ME ALINAN Ä°DARE MEMURU ÖĞRENCÄ°LERÄ° Ä°LE Ä°NFAZ VE KORUMA MEMURLUÄžU ÖĞRENCÄ°LERÄ°NE MAHSUS YÃœKLENME SENEDÄ° VE MUTEBER Ä°MZALI MÃœTESELSÄ°L KEFALET SENEDÄ° 1- Ä°lgili mevzuat hükümlerine göre; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce kısmen veya tamamen finanse edilmek suretiyle öğrenim yapmak, yetiÅŸtirilmek ve mesleÄŸimle ilgili konularda eÄŸitilmek üzere hizmet öncesi eÄŸitime alınacağım Ceza Ä°nfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli EÄŸitim Merkezinde süreyle eÄŸitime tâbi tutulacağımdan, aÅŸağıdaki ÅŸartları aynen kabul eder ve iÅŸbu yüklenme senedi hükümlerinin her ne surette olursa olsun tarafımdan ihlal edilmesi hâlinde bu yüklenme senedinde yazılı müeyyidelerin hakkımda aynen ve tamamen tatbik edileceÄŸine rıza ve muvafakatımı beyan ederim 2- Yukarıda yazılı maksatla hizmet öncesi eÄŸitime alınıp eÄŸitim görerek atamamın yapılması hâlinde, her öğretim yılı karşılığında iki yıl süreyle Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün her hangi bir yerde gösterdiÄŸi veya göstereceÄŸi görevi mecburi hizmetle yükümlü olduÄŸumu kayıtsız ve ÅŸartsız kabul ve ifa etmeyi ÅŸimdiden taahhüt ederim 3- Kendi isteÄŸimle eÄŸitimimi bıraktığım, taahhütlerime aykırı hareket ettiÄŸim, beyanlarımın gerçek olmadığının tespiti, ilgili yönetmelik ve yönergelere göre ibraz ettiÄŸim belgelerden birinin gerçeÄŸe aykırı olduÄŸunun anlaşılması, ilgili kanun, tüzük, yönetmelik ve mevzuat hükümlerine riayet etmediÄŸim ve yükleyecekleri mükellefiyetlere rıza göstermediÄŸim veya iliÅŸiÄŸimin kesilmesini gerektiren bir suç iÅŸlemem hâlinde, öğrenci olarak öğrenime baÅŸladığım tarihten iliÅŸiÄŸimin kesilmesine kadar; mezuniyetimden sonra mecburi hizmet yükümlülüğümü yerine getirmediÄŸim takdirde ise bütün öğrenim boyunca Adalet Bakanlığı'nca adıma tahakkuk ettirilecek bütün giderleri (yiyecek, giyim, kuÅŸam, öğrenci harçlığı, kitap, kırtasiye, ulaşım, ilaç ve tedavi giderleri, eÄŸitim ve öğretim masrafları ile yatı giderleri ve saire) iki katı fazlasıyla yasal faizi ile birlikte ödemeyi taahhüt ederim 4- Ä°ÅŸbu yüklenme senedinin uygulanmasında doÄŸacak bütün ihtilafların çözümünde Ankara Mahkemeleri ve Ä°cra Daireleri yetkili kılınmıştır 5- Bu yüklenme senedinden doÄŸacak borçlar için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün ve ilgili Personel EÄŸitim Merkezinin kayıt ve defterleri muteber ve makbul olup; "Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 287 nci maddesi gereÄŸince esas ve delil olarak kabul edilip ve baÅŸkaca sübut deliller aranmayacaktır" 6- Bu yüklenme senedi ile ilgili ihtilaflarda bana yapılacak tebligat için aÅŸağıda açık adresim gösterilmiÅŸ olup, adresimdeki deÄŸiÅŸiklikleri iadeli taahhütlü mektuplarla Kurumuma derhal bildirmeyi, bildirmediÄŸim takdirde, yukarıdaki adrese çıkarılacak, bila tebliÄŸ iade edilse dahi, bütün tebligatı ÅŸahsıma yapılmış olarak kabul ve beyan ederim 7- Yedi maddeden ibaret olan bu yüklenme senedi // tarihinde iki nüsha olarak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne takdim edilmiÅŸ olacaktır TAAHHÃœT EDENÄ°NTAAHHÃœT EDENÄ°N : DAMGA PULUAMGA PULU: Adı SoyadıAdı Soyadı :: Ä°mzasıİmzası :: Ev AdresiEv Adresi :: Yukarıdaki yüklenme senedinin imza sahibi olan iÅŸbu yüklenme senedi hükümlerinden birisini ihlal ettiÄŸi takdirde ilgili makamlarca istenen Lira'nÄ ± n tediyesini müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla taahhüt ettiÄŸimizi ve ödenmesi istenen paraya yüklenme senedinin ihlal tarihinden itibaren ve cari yıllık kanuni faiz yürütmesini ve ihtilaf halinde Ankara Mahkeme ve Ä°cra Müdürlüklerinin yetkili olacağını kabul eder ve yukarıdaki yüklenme senedi metin ve muhtevasına bizlerin asıl taahhüt eden borçlu gibi vâkıf olduÄŸumuzu, iÅŸbu müteselsil kefaletnamenin // tarihinde müştereken imza ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne teslim edileceÄŸini beyan ederiz MÜŞTEREK BORÇLU VE MÃœTESELSÄ°L KEFÄ°LLER (2 kiÅŸi):MÜŞTEREK BORÇLU VE MÃœTESELSÄ°L KEFÄ°LLER (2 kiÅŸi): Adı SoyadıAdı Soyadı :: Adı SoyadıAdı Soyadı :: Ä°mzasıİmzası :: Ä°mzasıİmzası :: UnvanıUnvanı :: UnvanıUnvanı :: Kurum Sicil NoKurum Sicil No :: Kurum Sicil NoKurum Sicil No :: Emekli Sicil NoEmekli Sicil No :: Emekli Sicil NoEmekli Sicil No :: Ev AdresiEv Adresi :: Ev AdresiEv Adresi :: Vergi NoVergi No :: Vergi NoVergi No :: DAMGA PULU Yukarıdaki imzalar, taahhüt eden ile müşterek borçlu ve müteselsil kefiller ve taraf ından huzurumda atılmıştır BÄ°RÄ°M AMÄ°RÄ°NÄ°NBÄ°RÄ°M AMÄ°RÄ°NÄ°N :: Adı ve SoyadıAdı ve Soyadı :: UnvanıUnvanı :: Mühür ve imzasıMühür ve imzası :: Kaynak: mevzuatadaletgovtr |
|