![]() |
Bekr Bin Abdullah Müzenî |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bekr Bin Abdullah MüzenîBEKR BİN ABDULLAH MÜZENÎ Tâbiînin tanınmışlarından büyük velî ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bekr bin Abdullah el-Müzenî; Enes bin Mâlik, İbn-i Abbâs, İbn-i Ömer, Mugîre bin Şû'be, Ebû Râfî es-Sâığ, Hasan el-Basrî, Hamza, Urve bin Mugîre bin Şû'be, Ebû Temîme el-Huceymî ve diğer Eshâb-ı kirâmın sohbetlerinde yetişti ![]() ![]() ![]() ![]() Bekr bin Abdullah el-Müzenî hazretleri, dünyâya düşkün olmayıp, haram ve şüphelilerden çok sakınırdı ![]() ![]() ![]() İlminin çokluğundan dolayı Bekr bin Abdullah el-Müzenî; kâdılık, hâkimlik makâmına getirilmek istendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Cumâ günü vâza gittiği câmide cemâat oldukça kalabalıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Hac farîzasını yerine getirmek için Mekke'ye gitti ![]() ![]() ![]() Yaşlı bir zât görünce, bu benden daha hayırlı, daha iyidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birisi Bekr bin Abdullah el-Müzenî hazretlerine kötü sözler söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bekr bin Abdullah el-Müzenî hazretleri, gelen geçeni rahatsız etmemesi için, damının oluğunu bahçe tarafına yapar, yola akıtmazdı ![]() ![]() Ölüm hastalığı sırasında Bekr bin Abdullah el-Müzenî başını kaldırıp; "Nefsini Allahü teâlâya tâat, Allahü teâlânın beğendiği şeyler için alıştıran, Allahü teâlâya isyân, emirlerini yapmaması için onu zorlayan kula Allahü teâlâ merhâmet etsin ![]() ![]() Bir talebesine şöyle nasîhat etti: "Biri ile arkadaş olduğun zaman bâzı hususları yerine getirmen gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Din kardeşlerinden bir cefâ görürsen, bil ki bu, yaptığın bir hatâdan dolayıdır ![]() ![]() ![]() Eğer, şeytan senin önüne çıkıp; "Sen falanca müslümandan daha üstünsün, derse, dikkatli ol ve o müslüman kardeşin senden büyükse, şöyle söyle: "Bu kardeşim, benden önce müslüman olup, benden daha çok sâlih amel işlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir vâzında şöyle buyurdu: "Ey Âdemoğlu! Allahü teâlânın rahmetinden öyle ümitli ol ki, bu ümidin seni, Allahü teâlânın mekrinden emin kılmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günâhı çok yapıyorsunuz ![]() ![]() ![]() Bekr bin Abdullah buyurdu ki: "Kişi, müslüman kardeşlerine tevazû etmesiyle, onların hürmet ve saygısını kazanır ![]() "Allahü teâlâ, mümin kulunun işinde sonunun hayır olmasını murâd ettiği zaman, ona biraz acı ve sıkıntı tattırır ![]() "Kim gülerek günâh işlerse, ağlıyarak Cehennem'e girer ![]() "Bir kimsenin, sanki o işe memurmuş gibi, durmadan halkın ayıbını sağa sola aktardığını görürseniz, bu hâliyle azap tuzağına tutulduğunu biliniz ![]() "İsâbet edip, doğru konuştuğunda sana bir ecir ve sevap getirmeyen, hatâ ettiğinde de seni günâha götüren bir sözü söylemekten sakın ![]() ![]() "Bir kimsenin tamâhı, dünyâ lezzetlerini haram yollardan araması ve gazâbı öfkesi iyice azalmadıkça müttakî, Allahü teâlâdan korkan olamaz ![]() "Bir kimsenin cimrilik huyu ile öfke duygusu körelmedikçe, müttakî sınıfına geçemez ![]() "Bir kimse ziyâfete çağrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EVLİYÂYI ÇOK SEVİN Tâbiîn-i kirâmdan olan bu mübârek zât, Tesirli sözleriyle, ederdi çok nasîhat ![]() Haram ve şüpheliden, sakınırdı pek fazla, Emr-i mâruf yapardı, insanlara ihlâsla ![]() Derdi ki: "Ey insanlar, yapsanız da çok günah, Hemen tövbe edin ki, affeder çünkü Allah ![]() Hak teâlâ Kur'ân'da, buyurur ki "Ey insan, Semâyı doldursa da, yaptığın günah isyân, Tövbe edip, îmânla, gelirsen bana şâyet, Yaparım ben de sana, yer dolusu mağfiret ![]() Yine buyuruyor ki Müzenî hazretleri: "Sevmeye gayret edin, Hak dostu velîleri ![]() İyi amellerimin, arasında ben bu gün, O zâtlara sevgimi, görüyorum en üstün ![]() Yine o buyurdu ki: "Mütevâzi olunuz, Halk içinde daha çok kıymetli olursunuz ![]() Arafat'ta vakfeye, durmuştu bu zât yine, Şöyle düşünüyordu o an kendi kendine; "Şu hüccâcın içinde, olmasaydım eğer ben, Hak teâlâ onları, bağışlardı tamâmen ![]() Buyurdu: "Bir kimseyi, görürseniz ki eğer, İnsanların aybını, herkese verir haber ![]() Yâni gıybet ediyor, yapıyorsa nemmâmlık, Cehennem ateşine, hazırlansın o artık ![]() Zamânın hükümdârı, çok severdi bu zâtı, Bir gün teklif etti ki, ülkeye olsun kâdı ![]() Lâkin o, kâdılığı, kabûl eylemeyince, Hükümdâr, "olsun" diye, ısrâr etti bir nice ![]() O zaman hükümdâra, arz etti ki o artık, "Yemin ediyorum ki, ben yapamam kâdılık ![]() Bu sözüm doğru ise, durumu eyledim arz, Yalansa, yalancıdan, zâten kâdı olamaz ![]() Buyurdu: "Ey insanlar, din, öğüt, nasîhattır, Ve emri mâruf yapmak, çok kıymetli tâattır ![]() Bir Cumâ namazında, çok fazlaydı cemâat, O dahî ediyordu, halka vâz-ü nasîhat ![]() Buyurdu: Şimdi bana, sorsalar ki: "Ey Bekir, Şu insanlar içinde, iyileri kimlerdir?" Derim: "Emri mâruf ve nehyi anil münkeri, En iyi yapanlardır, en çok kıymetlileri ![]() Yâni İslâmiyeti, öğrenip kendi önce, Başkalarına dahî, öğretendir güzelce ![]() Çünkü bütün yapılan, nâfile ibâdetler, Bunların sevapları, toplansa hepsi eğer Allah için gazânın, sevâbının yanında, Bir damla gibi bile, değildir esâsında ![]() Yine Allah yolunda, gazâda çarpışmanın, Allah için harb edip, hattâ şehîd olmanın, Ecri de, emri mâruf, sevâbına nisbetle, Bir deryânın yanında, değildir damla bile ![]() Bütün peygamberlerin, yaptığı tek iş vardı, Dîni, İslâmiyeti, halka anlatırlardı ![]() Bu yolda eziyyetler, görselerdi de hattâ, Yine gevşemezlerdi, onlar bu nasîhatta ![]() HELÂL VE TEMİZ RIZK Bekr bin Abdullah dâimâ şöyle duâ ederdi: Yâ Rabbî! Senin yardımın olmazsa, maksuduma eremem, kötü şeyden nefsimi koruyamam ![]() ![]() Allah'ım! Bizi öyle bir rızıkla rızıklandır ki, onun vâsıtasiyla sana çok şükür edebilelim ![]() ![]() Allah'ım! Bize rahmet hazînelerinden birini aç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Hilyet-ül-Evliyâ; c ![]() ![]() 2) Tehzîb-üt-Tehzîb; c ![]() ![]() 3) El-Kâşif; c ![]() ![]() 4) İslâm Âlimleri Ansiklopedisi; c ![]() ![]() 5) Tabakât-ül-Kübrâ; c ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|