Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hubeyşî, şeyh

Şeyh Hubeyşî,

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şeyh Hubeyşî,

Şeyh Hubeyşî, Yemen’de yetişen Şâfiî mezhebi fıkıh âlimlerinin büyüklerindendir 1378 (H780) senesinde vefât etti Zamânında bulunan İslâm âlimlerinin önde gelenlerinden, yüksek bir zât idi Çok talebe yetiştirdi Bir ara kâdı oldu Doğruluk ve takvâ üzere hareket ederdi Verdiği kararlarda çok isâbet etmekle tanınmıştır SÂLİH RÜYALARIYLA MEŞHURDUR

Zebîdî diyor ki: “Ebû Muhammed el-Hubeyşî, sâlih rüyâlar görmekle de tanınmıştır

Bu rüyâlardan birisini kendisi şöyle anlatır:

“Bir sene hacca gitmiştim Kendi kendime kâdılığı terk etmeye niyet ettim Bu niyetimi Harem-i şerîfte tekrarladım Bu kararımda sâbit olup, sekiz ay kadar iki kişi arasında hüküm vermedim Bir gece rüyâmda Resûlullah efendimizi gördüm Benim hüküm vermek için oturduğum yerde oturuyordu Etrâfında da Eshâb-ı kirâmdan bâzıları vardı Onlardan hazret-i Ebû Bekir’i tanıdım Resûlullah efendimize yakın bir yere oturdum Benim o sırada bâzı müşkil meselelerim vardı Kendi kendime; “Resûlullah efendimiz bu müşkil meseleleri hâlleder” diye düşündüm Daha sonra bu meseleleri Resûlullah efendimize sormaya başladım Bana, bu meselelerin cevâbını tek tek açıklıyordu Sonra ben huzûrunda dizüstü oturduğum halde, başımı eğdim Bu arada kâdılığı bırakmak niyetimin uygun olup olmadığını onlara anlatmaya çalışıyordum Ben bu şekilde otururken, iki kişi bana geldi Onlardan biri diğerinden dâvâcı oldu O iki kimseye; “Burada, her şeyin kendisinde son bulduğu asıl vardır Niçin O’na değil de bana soruyorsunuz?” diyerek, Resûlullah’ı işâret ettim Resûlullah efendimiz bana;

“Aralarında hüküm ver!” buyurdu Bu durum bana çok ağır geldi Huzûrlarında bir şey söylemekten, hele hüküm vermekten çok utanıyor ve sıkılıyordum Bununla berâber, Resûlullah efendimizin emrine itâat ettim Aralarında hüküm verdim Sonra uyandım Bu rüyâdan, Resûlullah efendimizin, benim kâdılığa devâm etmemi arzu ettiklerini anladım ve kâdılığa devâm ettim

“ÂHİRETE GÖÇME VAKTİM GELDİ”

Hubeyşî hazretleri vefat edeceği zaman buyurdu ki: “İki sene önce, rüyâmda, vefât edeceğim yer ve zaman bildirilmiştir Artık ahirete göçme vaktim gelmiştir

Vefât ettiği zaman, cenâzesinde hazır bulunanlardan bâzıları; “Biz onun cenâzesinde bulunmakla, çok nûrlar, apaçık işâretler, hayra alâmetler ve güzel hâller gördük” demişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com