Ebû Meysere Amr Bin Şurahbil |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ebû Meysere Amr Bin ŞurahbilEbû Meysere Amr bin Şurahbil mr bin Şurahbil eş-Şa’bî, Tâbiîn devri âlim ve evliyâsındandır İsmi Amr bin Şurahbil, künyesi “Ebû Meysere”dir Hemedân’da doğdu Doğum târihi bilinmemektedir 683 (H 63) senesi Kûfe’de vefât etti![]() ![]() “ANNEM BENİ DOĞURMASAYDI!![]() ”Amr bin Şurahbil hazretleri, Eshâb-ı kirâmdan Abdullah bin Mes’ûd hazretlerinin önde gelen talebelerinden idi Hazret-i Ömer, hazret-i Ali, hazret-i Huzeyfe, hazret-i Selmân ve hazret-i Âişe vâlidemizden ve daha birçok sahâbîden hadîs-i şerîf rivâyetinde bulundu Kendisi de Ebû Vâil Şakîk bin Seleme, Ebû İshâk es-Sebîî, Şa’bî ve Mesrûk gibi hadîs âlimlerinden hadîs-i şerîf öğrendi Vâdiaoğulları Mescidinde imâmlık yapması sebebiyle “Vâdiî” nisbesiyle de anıldı Rivâyetleri İbn-i Mâce’nin Es-Sünen’i dışında Kütüb-i Sitte’de yer aldı Sıffîn muhârebesinde hazret-i Ali’nin yanında idi![]() ![]() ![]() Amr bin Şurahbil, zamânının âlimleri tarafından medhedildi Âlimler ondan daha fazîletli kişi görmediklerini söylemişlerdir O, Allahü teâlânın korkusundan; “Keşke annem beni doğurmasaydı” der ve çok ağlardı![]() ![]() ![]() “SEN HİÇ KONUŞMAZ MISIN?” Bu mübarek zat, çok cömert olup, dünyâ malına değer vermezdi Çok namaz kıldığı için dizleri nasır bağlamıştı Câhiliyye âdet ve geleneklerinden uzak durur, bilhassa Eshâb-ı kirâmın yaşayış ve davranışlarına uymaya çalışırdı![]() Derecesinin ve makamının üstünlüğüne rağmen en basit insandan ilim ve hikmet almaktan çekinmezdi ![]() ![]() ![]() Bir bedevi devamlı onun toplantılarına gelirdi Ancak daima susardı Eş-Şa’bî ona “Sen konuşmaz mısın?! ” dedi![]() “DİLİME SAHİP OLUYORUM!” Bedevi şöyle cevap verdi: “Susuyorum, zarar görmüyorum, dinliyorum, bilgi sahibi oluyorum ![]() ![]() Kişinin kulağına ait olan nasibi ona döner![]() ![]() Fakat diline ait olan nasibi başkasına gider![]() ![]() ”Vefâtı, Abdullah bin Ziyâd’ın vâliliği döneminde olan Amr bin Şurahbil, son anlarında şunları söylemiştir: “İnsanların baktığı bir şeye yerimden kalkıp bakmadım ![]() ![]() Şimdiye kadar hiçbir kölemi dövmedim![]() ![]() Daha, borcunu benim ödediğim hiçbir akrabam ölmedi![]() ![]() ” |
|
|
|