Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eleşhâr, muhammed

Muhammed El-Eşhâr,

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muhammed El-Eşhâr,

Muhammed el-Eşhâr, Şafiî mezhebi fıkıh âlimlerindendir Lakabı Cemâlüddîn’dir 945 (m 1539) senesinde Yemen’de bulunan “Beyt-üş-Şeyh” köyünde doğdu 991 (m 1583) senesinde yine aynı yerde vefât etti “KENDİNİ YÜKSEK GÖRME!”
Zamanının âlimlerinden aklî ve naklî ilimleri tahsil eden Muhammed el-Eşhâr, ilk önce babasından ilim öğrendi Mekke’ye gidip, İbn-i Hacer el-Heytemî, Allâme İbn-i Ziyâd gibi zâtlardan da ilim tahsîl etti Hocalarından ve zamanının diğer âlimlerinden ilim öğretme husûsunda icâzet aldı
Muhammed el-Eşhâr hazretlerinin hikmetli sözleri çoktur Buyurdu ki:
“Eğer îmânın kâmil olmasını istersen, kendini Müslümanlardan yüksek görme! Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: (Bir kişi îmânının kemâlini isterse, kendine insaf versin [Ya’nî tevâzu üzere hareket eylesin] ve fakir olduğu hâlde sadaka versin! Bu iki huy, îmânı kâmil derecesine yükseltir)”
Tevhîd, “Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resûlühü” demektir Ma’nâsı şudur: “Hak teâlâ hazretleri birdir, şeriki ve benzeri yoktur ve Muhammed aleyhisselâm, sevgili kulu ve hak peygamberidir” Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki:
“Bir kimse, Kelime-i tevhîdi dese, Hak teâlâ hazretleri ile o kelime arasından perdeler kalkar ve kelime, doğrudan doğruya Allahü teâlâ hazretlerine gider Allahü teâlâ buyuruyor ki: (Ey kelime, dur!) Kelime der ki: [Beni söyleyen kulu affetmeyince duramam!] Hak teâlâ hazretleri, o zaman buyurur ki: (İzzetim, celâlim, kudretim, kemâlim hakkı için beni zikreden kulumu affettim)“
Bu kelime-i tevhîdi söyleyen kulu kıyâmet gününde melekler ziyâret ederler Hak teâlâ hazretleri Mûsâ aleyhisselâma meâlen; “Yâ Mûsâ, kıyâmet gününde meleklerin seni ziyâret etmesini istersen, Kelime-i tevhîdi çok söyle” buyurdu

“RÜYAMDA RÜKN-İ YEMÂNÎ YIKILDI”
Bu mübarek zat, ömrünün sonuna doğru hastalandı Buna rağmen, Fakîh Ahmed bin Muhammed Ebû Câbir, onun yanında uzun süre kalıp istifâde etti Birçok faydalı husûsları yazdı
Nûr-üs-Sâfir adlı eserin müellifi anlatır:
“Evliyânın büyüklerinden Muhammed el-Bekrî, Muhammed el-Eşhâr’ın vefâtından önce bana geldi ve; [Bu gece rüyâmda Kâbe-i muazzamanın (Rükn-i yemânî) köşesinin yıkıldığını gördüm] dedi Ertesi gün Muhammed el-Eşhâr vefât etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com