Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fergani, saidüddîn

Saidüddîn Fergânî

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Saidüddîn Fergânî

SAİDÜDDÎN FERGÂNÎ

Evliyânın meşhurlarından 1299 (H699) senesinde vefât ettiDerin âlim ve büyük velî olup faziletler sâhibi idi

Şeyh Necmeddîn Ali bin Bezgaşî Şirâzî'den feyz almış onun sohbetlerinde kemâle ermiştir Ayrıca zamanın büyük velîlerinden olanSadreddîn Konevî hazretlerinden de ilim ve feyz almıştır Ondan zâhirî ve bâtınî ilimlerini öğrendi

Kıymetli eserler yazmıştır İbn-i Fârıd'ın Kasîde-i Tâiyyesine farsça bir şerh yazmıştır Bu şerhi hocası Sadreddîn Konevî çok beğenip bir takriz yazmıştır Bu takrizi kitabına aynen koymuştur

Menâhic-ül-İbâd ile'l-Meâd adlı farsça eseri dört mezhebe göre fıkıh bilgilerini, ibâdet mevzularını anlatmakta, tasavvuf ve güzel ahlâk üzerinde geniş bilgi vermektedir Çok kıymetli bir kitabdır Bu kitap İstanbul'da İhlâs Vakfı tarafından yayınlanmıştır

Saidüddîn Fergânî hazretleri buyurdu ki: "Yetmiş bin kerre "Lâ ilâhe illallah" söyleyerek ölmüşlerin ruhlarına hediye etmek sadakanın en güzeli ve en iyisidir Bunu hâlis niyyetle ve bağışlanan kimsenin Cehennem ateşinden kurtulması için söylemelidir Bir kişi de söylese olur bir cemâat aralarında paylaşarak söylese de olur Şeyh Muhyiddîn ibniArabî hazretleri buyurdu ki: "Eğer bir kimse kendisi için veya başka birisi için hâlis niyyetle ve azabdan kurtulmak niyyeti ile bunu yetmiş bin defa söylese, elbette kimin için söylenmişse o kimse Cehennem azabından kurtulur Bu hususta nakil vardır Bana Ebû'l-Abbas Kastalânî şöyle anlattı Şeyh Ebü'-Rebi' bu kelime-i tevhîdi yetmiş bin defâ söylemişti Fakat bir kimse adına veya bir kimseye bağışlamaya niyyet etmemişti Bir gün bir cemâatle birlikte bir sofrada yemek yiyordu Aralarında kalb gözü açık bir çocuk da vardı Çocuk yemeğe elini uzatıp yiyeceği sırada âniden feryad etmeye başladı Yemekten elini çekti Ona niçin ağlıyorsun? dediler Çocuk dedi ki: "Şu anda Cehennem'i ve annemin de Cehennem'de azâbda olduğunu görüyorum! Bu sebebden ağlıyorum! dedi Şeyh Ebü'r-Rebi' dedi ki: Bu sözleri duyunca içimden; "Yâ Rabbî sen biliyorsun ki ben yetmiş bin defa "Lâ ilâhe illallah" demiştim O yetmiş bin kelime-i tevhîdin sevâbını bu çocuğun annesinin Cehennem azâbından kurtulması için ona bağışladım diye niyyet ettim Ben içimden böyle niyet edince çocuk tebessüm etti ve yüzü güldü "Annemi görüyorum Cehennem ateşinden kurtuldu Elhamdülillah!" dedi Sonra yemek yemeğe başladı

Şeyh Ebü'r-Rebi' sofrada bulunanlara dedi ki: "Bu çocuğun keşfi doğrudur Bu hususda haber-i nebevî vardır Eğer yetmiş bin defa "Lâ ilâhe illallah" söylenip bir ölünün veya kişinin kendisinin Cehennem ateşinden kurtulması için bağışlansa bunun fâidesi tam hâsıl olur

1) Nefehât-ül-Üns (Osmanlıca); s635
2) Menâhic-ül-İbâd ile'l-Meâd; s51
3) Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye; (49 Baskı) s1137

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com